Aphelocnemia nebulosa
Aphelocnemia nebulosa
Czesc macie jakies dane dotyczace wystepowania Aphelocnemia nebulosa na Roztoczu???wlasnie rozparcelowywalem zamrozone owady z lipcowych polowow i oznaczajac wzmiankowana zaczalem sie zastanawiac czy ktos ja zglaszal z Roztocza
pozdr
pozdr
-
Według KFP oraz danych na stronie www.owady.net/exempl.php?id=111 (która też powstała w oparciu o KFP) Aphelocnemia nebulosa nie została jeszcze wykazana z: Roztocza, Bieszczadów, Tatr, Sudetów Zachodnich, Pienin, Podlasia, Puszczy Białowieskiej i Górnego Śląka. Oczyiście wartałoby przewertować Wadomości Ent. Lub inne pisemka czy w ostatnim czasie się to nie zmieniło. Pozdrawiam Rafał
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
A. nebulosa
Zajrzałem do pracy Gutowskiego "Kózkowate wschodniej Polski..." (1995) i nie ma tam A. nebulosa, a praca ta uzględnia "Kozkowate Roztocza" (Gutowski, 1992). Trochę to dziwne bo była wcześniej wykazywana z Puszczy Niepołomickiej (Starzyk), sam widziałem okaz zebrany tam ze dwadzieścia lat temu na studiach przez kolegę Pawła Babulę (Paweł, masz go jeszcze?). Z innych danych niepublikowanych; znalazłem ją nad Narwią.
Jacek
Jacek
- Szczepan Ziarko
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
- Paweł Babula
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
- Paweł Babula
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
M.nebulosa z Witkowa ex.l. z 1997 r.
Dołączam się do życzeń imieninowych - Wszystkiego Najlepszego!
Uzupełnię informację (nie mialem dotąd czasu: albo poza domem, albo poza siecią).
Załaczam fotkę. Zebrany z leżącej gałęzi dębu w postaci dojrzałej larwy (oznaczony od razu) podczas wspólnego spaceru po lesie w Witkowie ze Szczepanem [ 1.05.1997 r.; ex.l. ]. O ile dobrze pamiętam to było to wówczas nowe stwierdzenie tego gatunku na tym terenie (nie mam pewności, ale Szczepan to będzie chyba lepiej pamiętał).
Stwierdzić ten gatunek udało mi się dzięki instruktażowi, jakiego nieco wczesniej udzielił mi Marek Milkowski z Radomia podczas wspólnych poszukiwań kóz w Radomiu (wtedy znalazlem nową dla Puszczy Kozienickiej Obrium cantharinum podczas wspólnej wycieczki z Markiem, którą to wcześniej nauczylem się szukac u siebie, natomiast u Marka trenowalismy te gatunki, których u mnie nie wtedy "bylo" a u Marka tak, m.in właśnie M.nebulosa, Semanotus undatus, Monochamus saltuarius, Exx.punctipennis czy G.abdominalis (i z czasem znalazły się w P.Pilickiej). No ale to inna bajka, fajne czasy....).
Okaz z Witkowa na szczęście zachował się w zbiorze. Jako dane niepublikowane rekord nie trafił na mapkę na owady.net w myśl przyjetej zasady - tylko dane publikowane.
Wydaje mi się, że danych z tego terenu będzie dużo więcej, należaloby może je jakoś zebrać. Ewentualnie "na szybko" pozbierać informacje i puscic szorta do WE.
Ale to już jest początek nowego tematu
)))
Uzupełnię informację (nie mialem dotąd czasu: albo poza domem, albo poza siecią).
Załaczam fotkę. Zebrany z leżącej gałęzi dębu w postaci dojrzałej larwy (oznaczony od razu) podczas wspólnego spaceru po lesie w Witkowie ze Szczepanem [ 1.05.1997 r.; ex.l. ]. O ile dobrze pamiętam to było to wówczas nowe stwierdzenie tego gatunku na tym terenie (nie mam pewności, ale Szczepan to będzie chyba lepiej pamiętał).
Stwierdzić ten gatunek udało mi się dzięki instruktażowi, jakiego nieco wczesniej udzielił mi Marek Milkowski z Radomia podczas wspólnych poszukiwań kóz w Radomiu (wtedy znalazlem nową dla Puszczy Kozienickiej Obrium cantharinum podczas wspólnej wycieczki z Markiem, którą to wcześniej nauczylem się szukac u siebie, natomiast u Marka trenowalismy te gatunki, których u mnie nie wtedy "bylo" a u Marka tak, m.in właśnie M.nebulosa, Semanotus undatus, Monochamus saltuarius, Exx.punctipennis czy G.abdominalis (i z czasem znalazły się w P.Pilickiej). No ale to inna bajka, fajne czasy....).
Okaz z Witkowa na szczęście zachował się w zbiorze. Jako dane niepublikowane rekord nie trafił na mapkę na owady.net w myśl przyjetej zasady - tylko dane publikowane.
Wydaje mi się, że danych z tego terenu będzie dużo więcej, należaloby może je jakoś zebrać. Ewentualnie "na szybko" pozbierać informacje i puscic szorta do WE.
Ale to już jest początek nowego tematu

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:12:28 15:53:57Image taken on:piątek, 28 grudnia 2007, 14:53Focus length:10.276794433594 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z6
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Re: A. nebulosa
patrz: strona 20, poz 85. Autor nie podaje go z P Białowieskiej, Podlasia, Roztocza, Bieszczad i Tatr. Znalezione niedawno przeze mnie 3 chrząszcze z okolic Chełma są kolejnymi rekordami dla Wyżyny Lubelskiej.Jacek H. pisze:Zajrzałem do pracy Gutowskiego "Kózkowate wschodniej Polski..." (1995) i nie ma tam A. nebulosa, a praca ta uzględnia "Kozkowate Roztocza" (Gutowski, 1992).
Szczęśliwego Nowego Roku
Ostatnio zmieniony piątek, 28 grudnia 2007, 19:32 przez Marek Hołowiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
Łza się w oku kręci
Dziekuje Jacku za życzenia.
Było tak. Jacek znalazł żerowiska. A rok wcześniej znalazłem po silnej burzy jeden okaz utopiony w kałuży, jaka powstała w czasie deszczu na polu z burakami. Mógł pochodzić z leżącego nieopodal lasu "Monastyr".
W maju leśniczy Robert Wójcik zawiózł nas do lasu zaczynającego sie na obrzeżach Dołhobyczowa. Moja żona złowiła tam kilka okazów na sagach pociętej w metrowe kawałki grabiny.
To były znacznie łaskawsze dla zbieraczów czasy. W latach osiemdziesiątych wycinano drzewa, a potem pozostawiano je swojemu losowi. Najważniejsze, że plan został wykonany. Po dwu latach te dłużyce dębowe aż się ruszały od owadów. W ciągu kilku odbytych z uczniami wycieczek zanotowaliśmy na wspomnianej przez Jacka drodze (0,8 kilometra) w witkowskim lesie i na przylegającym do niej półhektarowym wyrębie, 38 gatunków kózek.
Było tak. Jacek znalazł żerowiska. A rok wcześniej znalazłem po silnej burzy jeden okaz utopiony w kałuży, jaka powstała w czasie deszczu na polu z burakami. Mógł pochodzić z leżącego nieopodal lasu "Monastyr".
W maju leśniczy Robert Wójcik zawiózł nas do lasu zaczynającego sie na obrzeżach Dołhobyczowa. Moja żona złowiła tam kilka okazów na sagach pociętej w metrowe kawałki grabiny.
To były znacznie łaskawsze dla zbieraczów czasy. W latach osiemdziesiątych wycinano drzewa, a potem pozostawiano je swojemu losowi. Najważniejsze, że plan został wykonany. Po dwu latach te dłużyce dębowe aż się ruszały od owadów. W ciągu kilku odbytych z uczniami wycieczek zanotowaliśmy na wspomnianej przez Jacka drodze (0,8 kilometra) w witkowskim lesie i na przylegającym do niej półhektarowym wyrębie, 38 gatunków kózek.
Re: A. nebulosa
OczywiścieMarek Hołowiński pisze:patrz: strona 20, poz 85. Autor nie podaje go z P Białowieskiej, Podlasia, Roztocza, Bieszczad i Tatr. Znalezione niedawno przeze mnie 3 chrząszcze z okolic Chełma są kolejnymi rekordami dla Wyżyny Lubelskiej.Jacek H. pisze:Zajrzałem do pracy Gutowskiego "Kózkowate wschodniej Polski..." (1995) i nie ma tam A. nebulosa, a praca ta uzględnia "Kozkowate Roztocza" (Gutowski, 1992).
Szczęśliwego Nowego Roku

Przy okazji jeszcze raz Szczęsliwego Nowego (entomologicznego) Roku,
Jacek