Aphelocnemia nebulosa

Przemek Zięba

Aphelocnemia nebulosa

Post autor: Przemek Zięba »

Czesc macie jakies dane dotyczace wystepowania Aphelocnemia nebulosa na Roztoczu???wlasnie rozparcelowywalem zamrozone owady z lipcowych polowow i oznaczajac wzmiankowana zaczalem sie zastanawiac czy ktos ja zglaszal z Roztocza
pozdr
Rafał Cieślak

Post autor: Rafał Cieślak »

Według KFP oraz danych na stronie www.owady.net/exempl.php?id=111 (która też powstała w oparciu o KFP) Aphelocnemia nebulosa nie została jeszcze wykazana z: Roztocza, Bieszczadów, Tatr, Sudetów Zachodnich, Pienin, Podlasia, Puszczy Białowieskiej i Górnego Śląka. Oczyiście wartałoby przewertować Wadomości Ent. Lub inne pisemka czy w ostatnim czasie się to nie zmieniło. Pozdrawiam Rafał
Przemek Zięba

Chyba mozna by puscic jakiegos szorta do WE???
Gdyby nikt nie opisal rzecz jasna.....
a przy okazji doloze kilka innych gatunkow tez kozek z Roztocza...
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Niedawno Marek Hołowiński stwierdził ją u siebie na Polesiu a na Podlasiu mój kolega ma ją z okolic Sokołowa Podl.
Przemek Zięba

To moze by zebrac do kupy wszystkie stanowiska i razem puscic???
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Była praca Jurka Gutowskiego o kózkach Polski Wschodniej (?). Warto sprawdzić. No i warto mieć rozeznanie w literaturze :wink:
Awatar użytkownika
Jacek H.

A. nebulosa

Post autor: Jacek H. »

Zajrzałem do pracy Gutowskiego "Kózkowate wschodniej Polski..." (1995) i nie ma tam A. nebulosa, a praca ta uzględnia "Kozkowate Roztocza" (Gutowski, 1992). Trochę to dziwne bo była wcześniej wykazywana z Puszczy Niepołomickiej (Starzyk), sam widziałem okaz zebrany tam ze dwadzieścia lat temu na studiach przez kolegę Pawła Babulę (Paweł, masz go jeszcze?). Z innych danych niepublikowanych; znalazłem ją nad Narwią.

Jacek
Awatar użytkownika
Szczepan Ziarko
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Szczepan Ziarko »

GB11 Witków; KS90 Dołhobyczów
Awatar użytkownika
Paweł Babula

Post autor: Paweł Babula »

Na początku chciałbym złożyć Szczepanowi życzenia Wszystkiego Najlepszego z okazji imienin.
Rzeczywiście mam okaz A. nebulosa z Puszczy Niepołomickiej, który sam złowiłem 26. 05. 1990 r.
Dołączam jego zdjęcie :
Załączniki
IMG_3796 1.jpg
IMG_3796 1.jpg (80.43 KiB) Przejrzano 3073 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Szczepanowi sto lat :D

A dane o kózce zebrać o opublikować wspólnie.
Awatar użytkownika
Paweł Babula

Post autor: Paweł Babula »

Mam również okaz zebrany przez Szczepana - Witków GB00, kon. 05. 1998 r. :
Załączniki
IMG_3798.JPG
IMG_3798.JPG (80.63 KiB) Przejrzano 3059 razy
Przemek Zięba

Jako ze moje stanowisko oddalone jest pare dobrych kilometrow od stanowisk Szczepana mysle ze warto by zebrac dane i wspolnie cos puscic do WE Szczepan pozwolisz???
Awatar użytkownika
Szczepan Ziarko
Kontakt:

Przemek pisze: Szczepan pozwolisz???
Oczywiście, ze tak.
Pragnę także podziękować kolegom za pamięć i życzenia imieninowe
zet_es
Przemek Zięba

Ja niestety niewychowany zyczen nie zlozylem :( Juz sie poprawiam:)
Najlepszego :)
pozdr

nieniejszym prosze o kontakt kto ma dane puscimy sobie szorcika do WE
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

M.nebulosa z Witkowa ex.l. z 1997 r.

Post autor: Jacek Kurzawa »

Dołączam się do życzeń imieninowych - Wszystkiego Najlepszego!

Uzupełnię informację (nie mialem dotąd czasu: albo poza domem, albo poza siecią).

Załaczam fotkę. Zebrany z leżącej gałęzi dębu w postaci dojrzałej larwy (oznaczony od razu) podczas wspólnego spaceru po lesie w Witkowie ze Szczepanem [ 1.05.1997 r.; ex.l. ]. O ile dobrze pamiętam to było to wówczas nowe stwierdzenie tego gatunku na tym terenie (nie mam pewności, ale Szczepan to będzie chyba lepiej pamiętał).
Stwierdzić ten gatunek udało mi się dzięki instruktażowi, jakiego nieco wczesniej udzielił mi Marek Milkowski z Radomia podczas wspólnych poszukiwań kóz w Radomiu (wtedy znalazlem nową dla Puszczy Kozienickiej Obrium cantharinum podczas wspólnej wycieczki z Markiem, którą to wcześniej nauczylem się szukac u siebie, natomiast u Marka trenowalismy te gatunki, których u mnie nie wtedy "bylo" a u Marka tak, m.in właśnie M.nebulosa, Semanotus undatus, Monochamus saltuarius, Exx.punctipennis czy G.abdominalis (i z czasem znalazły się w P.Pilickiej). No ale to inna bajka, fajne czasy....).

Okaz z Witkowa na szczęście zachował się w zbiorze. Jako dane niepublikowane rekord nie trafił na mapkę na owady.net w myśl przyjetej zasady - tylko dane publikowane.

Wydaje mi się, że danych z tego terenu będzie dużo więcej, należaloby może je jakoś zebrać. Ewentualnie "na szybko" pozbierać informacje i puscic szorta do WE.
Ale to już jest początek nowego tematu :-))))
Załączniki
m_nebulosa_witkow_1997.jpg
Original image recording time:
2007:12:28 15:53:57
Image taken on:
piątek, 28 grudnia 2007, 14:53
Focus length:
10.276794433594 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
50
Camera-model:
DiMAGE Z6
m_nebulosa_witkow_1997.jpg (33.11 KiB) Przejrzano 3051 razy
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Re: A. nebulosa

Post autor: Marek Hołowiński »

Jacek H. pisze:Zajrzałem do pracy Gutowskiego "Kózkowate wschodniej Polski..." (1995) i nie ma tam A. nebulosa, a praca ta uzględnia "Kozkowate Roztocza" (Gutowski, 1992).
patrz: strona 20, poz 85. Autor nie podaje go z P Białowieskiej, Podlasia, Roztocza, Bieszczad i Tatr. Znalezione niedawno przeze mnie 3 chrząszcze z okolic Chełma są kolejnymi rekordami dla Wyżyny Lubelskiej.

Szczęśliwego Nowego Roku
Ostatnio zmieniony piątek, 28 grudnia 2007, 19:32 przez Marek Hołowiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szczepan Ziarko
Kontakt:

Łza się w oku kręci

Dziekuje Jacku za życzenia.
Było tak. Jacek znalazł żerowiska. A rok wcześniej znalazłem po silnej burzy jeden okaz utopiony w kałuży, jaka powstała w czasie deszczu na polu z burakami. Mógł pochodzić z leżącego nieopodal lasu "Monastyr".
W maju leśniczy Robert Wójcik zawiózł nas do lasu zaczynającego sie na obrzeżach Dołhobyczowa. Moja żona złowiła tam kilka okazów na sagach pociętej w metrowe kawałki grabiny.
To były znacznie łaskawsze dla zbieraczów czasy. W latach osiemdziesiątych wycinano drzewa, a potem pozostawiano je swojemu losowi. Najważniejsze, że plan został wykonany. Po dwu latach te dłużyce dębowe aż się ruszały od owadów. W ciągu kilku odbytych z uczniami wycieczek zanotowaliśmy na wspomnianej przez Jacka drodze (0,8 kilometra) w witkowskim lesie i na przylegającym do niej półhektarowym wyrębie, 38 gatunków kózek.
Awatar użytkownika
Jacek H.

Re: A. nebulosa

Post autor: Jacek H. »

Marek Hołowiński pisze:
Jacek H. pisze:Zajrzałem do pracy Gutowskiego "Kózkowate wschodniej Polski..." (1995) i nie ma tam A. nebulosa, a praca ta uzględnia "Kozkowate Roztocza" (Gutowski, 1992).
patrz: strona 20, poz 85. Autor nie podaje go z P Białowieskiej, Podlasia, Roztocza, Bieszczad i Tatr. Znalezione niedawno przeze mnie 3 chrząszcze z okolic Chełma są kolejnymi rekordami dla Wyżyny Lubelskiej.
Szczęśliwego Nowego Roku
Oczywiście :oops:, zajrzałem tylko w mapki, a tam nie ma A. nebulosa. Dzięki Marku za czujność.

Przy okazji jeszcze raz Szczęsliwego Nowego (entomologicznego) Roku,

Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”