Dorcadion z Krymu

brakkonta

Dorcadion z Krymu

Post autor: brakkonta »

Jeszcze raz spróbuję od zadka strony. Nie wiem czemu zdjęcia nie wstawiają się na stronę. W podglądzie są, a na stronie niestety ich nie ma.
Tak więc jeszcze jedna próba wstawienia zdjęć nieszczęsnego Dorcadiona z Krymu :cry:

[ Dodano: 04-09-07, 16:29 ]
........no, taka jego mać. Wkleiły się.
Jak widać i te zdjęcia są do dupy. Aparat mam bardzo dobry, raynoxy i insze pierścienie pośrednie też.......no to jakiej cholery nie wychodzą mi te pierońskie zdjęcia ????? :twisted: :twisted: :twisted: !!!!
Jakieś nieostre, zaszumione, ogólnie do dupy - kiepski mam dzień. W każdym razie niech fachmani popatrzą i pomogą memu skołatanemu umysłowi - czy to koniec końsów będzie cinerarium ??
Sponiewierany umysłowo i fotograficznie Mazep :cry:

[ Dodano: 04-09-07, 16:54 ]
dodam jeszcze jedno zdjęcie, ale i ono mi się nie podoba :cry:

[ Dodano: 04-09-07, 16:55 ]
no nie, nie wlkeiło się. Mam w dupie !!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Załączniki
przedplecze.JPG
przedplecze.JPG (55.17 KiB) Przejrzano 2340 razy
nieszczęsne zdjęcie.JPG
Original image recording time:
2007:09:04 13:12:29
Image taken on:
wtorek, 4 września 2007, 11:12
Focus length:
90 mm
Shutter speed:
1/320 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
nieszczęsne zdjęcie.JPG (91.99 KiB) Przejrzano 2341 razy
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Jacku! moze robiles foto ,,z reki" bez statywu???
stad slabsza ostrosc, a moze obrabiaj zdjecia w jakims Photo shopie???
pozd
brakkonta

no z ręki robiłem, w życiu nie robiłem ze statywu i cosik mi się zdaje, że trzeba się będzie do niego przekonać, bo i starcze drżenie kończyn górnych daje znać o sobie :oops:
a ten pod spodem jest jeszcze "z ręki" robiony, tyle że bez przypierdalasów typu "powiększaczo-zbliżacze"
Załączniki
jeszcze raz dorcadion.JPG
jeszcze raz dorcadion.JPG (78.85 KiB) Przejrzano 2355 razy
Awatar użytkownika
Szczepan Ziarko
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Cięższe to od piasku morskiego.

Post autor: Szczepan Ziarko »

Twoja sugestia Romku, jak najbardziej poprawna. Dorcadion cinerarium. Teraz widać dobrze ciemny pasek włosków znajdujacy sie wewnątrz białawej przepaski na szwie. A po bokach tego białego szwu dodatkowo wyraźnie zauważalne pasma jedwabistych włosków w nieco innym kolorze. U samicy włoski te znajdują się na prawie całych pokrywach. Krym też jest jak najbardziej na miejscu.

Przedplecze natomiast identyczne z posiadanymi przeze mnie okazami Dorcadion cinerarium caucasicum. Ale widocznie to właśnie o Dorkadionach myślał biblijny Hiob, gdy skarzył się w Panu: "Cięższe to, Boże, od piasku morskiego"
Szczepan

[ Dodano: 04-09-2007, 18:54 ]
J.M. pisze:...bo i starcze drżenie kończyn górnych daje znać o sobie...."
Jacku. Przecież Dorcadiona jest o wiele łatwiej zeskanować. Aby nie kartoniku.
Szczepan
brakkonta

Dzięęęęęki wszystkim.
Zeskanowanie - to fakt, ale gdy się włożyło ciężką kasę na fotoapparat to to dziwka ma hulać :twisted: Tak sobie myślałem, że jak będę miał cyfrówkę, to świat legnie martwym trupem u mych stóp :cry: Niestety - wieeeele jeszcze przede mną :oops:
Jeszcze raz dziękuję. :lol:
Przemek Zięba

Re: Cięższe to od piasku morskiego.

Post autor: Przemek Zięba »

Szczepan Ziarko pisze: Jacku. Przecież Dorcadiona jest o wiele łatwiej zeskanować. Aby nie kartoniku.
Szczepan
Pod warunkiem ze mamy odpowiedni skaner Szczepanie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Jacku! a z jakiej okolicy Krymu pochodzi ten okaz - Krym też jest niemały! i z jakiego miesiąca? Dysponuję b. dobrą mapą Krymu, więc nawet nazwy przysiółków i wypalonych wiosek tatarskich mi nie straszne...

PS. Tak więc mamy przybliżone 3 gatunki krymskich dorkadionów, czy to już wszystkie?
brakkonta

tak na szybko:
Ku Przemkowi - takowy skaner mam, i już skanowałem - wychodzi cudnie, ale ja tu zagiąłem pałę na foto - nie będzie aparat pluł mi w twarz i dzieci mi germanił (ocho, już wieczier, bo mi siępitoli) :wink:
Ku Jarkowi - mam go od Pawła B. - więc wiesz gdzie ta zaraza dreptała i tarzała się w krymskim pyle :wink:
Awatar użytkownika
Szczepan Ziarko
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

A skądże

Post autor: Szczepan Ziarko »

Jarosław Bury pisze:... Tak więc mamy przybliżone 3 gatunki krymskich dorkadionów, czy to już wszystkie?...
Na Krymie zyje większa ilośc gatunków taranców. Ale najlepsze dopiero przed tobą. Również endemiczny dla Krymu Dorcadion mokrzeckii B. Jak., 1902 = Dorcadion cimeense Breuning, 1946 syn. nov.Ten z kolei na pierwszy rzut oka bedzie Ci przypominał naszego Dorcadion scopolii, ale sie na to nie daj nabrać :mrgreen: .
Bo to może być zarówno Dorcadion mokrzeckii , jak i Dorcadion litigiosum czy wreszcie Dorcadion elegans (" mały śliczny pasiaczek")
No a krymskie Cortodery? Te to już zupełnie inna historia.
Szczepan
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Dzięki za informację co do pochodzenia dorkadiona - teraz już wiem dokładnie gdzie to było! :lol: :lol: :lol:
Dziękuję również za przybliżenie kolejnego, endemicznego gatunku z Krymu. Temat jest niezwykle wciągający - żałuję, że dotychczas nie interesowały mnie kózki, nie mówiąc już o dorkadionach... Warto chyba chociaż trochę to zmienić.
Awatar użytkownika
Roman Królik

Re: Cięższe to od piasku morskiego.

Post autor: Roman Królik »

Szczepan Ziarko pisze:Twoja sugestia Romku, jak najbardziej poprawna. Dorcadion cinerarium. Teraz widać dobrze ciemny pasek włosków znajdujacy sie wewnątrz białawej przepaski na szwie. A po bokach tego białego szwu dodatkowo wyraźnie zauważalne pasma jedwabistych włosków w nieco innym kolorze.
Takowych pasków się dopatrzyłem przez łzy z pierwszego zdjęcia :wink:
Szczepan Ziarko pisze:Ale widocznie to właśnie o Dorkadionach myślał biblijny Hiob, gdy skarzył się w Panu: "Cięższe to, Boże, od piasku morskiego"

He, he, dobre.
Ta grupa Dorcadionów z ciemnym aksamitnym paskiem na zewnątrz białego, przyszwowego zawsze mnie "dobijała". Mam ich z Turcji grastkę, zawsze łapane "w kategorii": nieliczne wytarciuchy :)
A te endemity w stylu: D. mokrzeckii, D. elegans udało mi się nabyć na giełdzie od wdowy po ś.p. Dolinie, znanym specjaliście od sprężyków. Pani Dolinowa wyprzedaje powoli kolekcję męża. Nabyłem od niej kiedyś parę paratypów dalniewostocznych kózek :)
Dodam jeszcze, że oznaczanie Dorcadionów ze zdjęć to raczej jednak zgadywanka. Niekeidy problemem jest poprawne oznaczenie mając okaz w ręce :)
Roman
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”