Krymskie dorcadiony
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Krymskie dorcadiony
Witam chsząszczarzy...
Oto kilka zdjęć z Krymu - dorkadiony, gatunki niestety mi nieznane...
PS. Imago i biotop: Ukraina, Krym, 11 kwietnia 2007r.
Oto kilka zdjęć z Krymu - dorkadiony, gatunki niestety mi nieznane...
PS. Imago i biotop: Ukraina, Krym, 11 kwietnia 2007r.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:04:11 10:57:35Image taken on:11 kwietnia 2006, 08:57 - wtFocus length:78 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/20Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:04:10 17:30:45Image taken on:10 kwietnia 2006, 15:30 - pnFocus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/22Camera-model:NIKON D70
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:04:11 15:08:29Image taken on:11 kwietnia 2006, 13:08 - wtFocus length:18 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/11Camera-model:NIKON D70
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jacek Kalisiak
-
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Całkowicie się z tym zgadzam, Ukraina w tym roku prezentowała się jak przeciętny kraj wschodnioeuropejski. Zarzuciłem zupełnie uprzedzenie o biednym, brudnym i niebespiecznym zakątku świata... Normalny kraj o cenach dużo niższych niż u nas, z wyjątkiem okresu letniego na Krymie. Przyrodniczo i pod względem turystycznym, nie mówię już o względzie historycznym, warty poznania, zachęcam...
Szczegóły mogę podać na priva...
Szczegóły mogę podać na priva...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:04:11 11:42:26Image taken on:11 kwietnia 2006, 09:42 - wtFocus length:70 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/13Camera-model:NIKON D70
- Jacek Kalisiak
To ja P.pedestre ze Słowacji mogę komuś podarować 
I nie dodałem, że reaguję wyłącznie na zgłoszenia w tym wątku
i wybiorę obdarowanego niezależnie od kolejności zgłoszenia. Oferta ważna do końca dzisiejszego dnia. Mam nadzieję, że to uczciwe zasady.

I nie dodałem, że reaguję wyłącznie na zgłoszenia w tym wątku

Ostatnio zmieniony 07 sierpnia 2007, 14:22 - wt przez Jacek Kalisiak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Dorcadionovisko
To i ja się piszę na rzeczonego Dorcadiona.
Dodam, że zupełnie niezobowiązująco obdaruję obdarowującego czarnym Dorcadionem z Grecji
(fotki w wątku "krueperiowym")
Pomysł z wysyłką nadwyżek podoba mi się i zawsze go popieram. Tak więc dołączam i swoją ofertę:
"Greckimi" Dorcadionami obdaruję także jeszcze dwóch Panów (a może Panie?) w/g kryteriów przyjętych przez Jacka. Oferta ważna do... no powiedzmy przez miesiąc.
PZDR!
Wujek Adam
Dodam, że zupełnie niezobowiązująco obdaruję obdarowującego czarnym Dorcadionem z Grecji

Pomysł z wysyłką nadwyżek podoba mi się i zawsze go popieram. Tak więc dołączam i swoją ofertę:
"Greckimi" Dorcadionami obdaruję także jeszcze dwóch Panów (a może Panie?) w/g kryteriów przyjętych przez Jacka. Oferta ważna do... no powiedzmy przez miesiąc.
PZDR!
Wujek Adam
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
- Jacek Kalisiak
No to .... czas minął
I w związku moją niewątpliwą sympatią dla wszystkich trzech kolegów, parkę P.pedestre w drodze wyjątku dostanie elvis, który napisał prywatną wiadomość
. Ale przed moim zastrzeżeniem!
A Przemek, CezaryN i Adam dostaną po parce w trybie regularnym
Wszystkich Wielce Szanownych Obdarowanych proszę o adresy na mój e-mail

I w związku moją niewątpliwą sympatią dla wszystkich trzech kolegów, parkę P.pedestre w drodze wyjątku dostanie elvis, który napisał prywatną wiadomość

A Przemek, CezaryN i Adam dostaną po parce w trybie regularnym

Wszystkich Wielce Szanownych Obdarowanych proszę o adresy na mój e-mail

- Jarosław Bury
- Kontakt:
Witam ponownie w tym wątku - ponieważ dręczyła mnie niemożność oznaczenia krymskich dorkadionów, postanowiłem ponownie zapytać specjalistę z tej dziedziny - otrzymałem nastepującą odpowiedź:
1. Carinatodorcadion carinatum
2. Pedestredorcadion axillaris
Pozdrawiam serdecznie wszyskich zainteresowanych tym tematem...
Pozdrawiam serdecznie wszyskich zainteresowanych tym tematem...
- Szczepan Ziarko
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Corrigenda
Nonsens. Ten Pedestrodorcadion axillaris Küster to w rzeczywistosci endemit Krymu Dorcadion (Cribidorcadion) sericatum Sahlber, 1923. Znany wczesniej pod nazwą Dorcadion arenarium ab. velutinum co miało korespondować z jego ciemnym, zamszowym owłosieniem. Z Dorcadion arenarium ma poza tą skróconą przepaską humeralną niewiele wspólnego. Dokładniej: nic.Jarosław Bury pisze:... postanowiłem ponownie zapytać specjalistę z tej dziedziny - otrzymałem nastepującą odpowiedź:
Dwa lata temu ukazała się rewizja plemienia Dorcadionini (Danilevsky M.L., D.G. Kasatkin, A.A. Rubenyan, 2005. Revision of the taxonomic structure of the tribe Dorcadionini (Coleoptera, Cerambycidae) on the base of endophallic morphology.- Russian Entomol. J., 13(2004), 3: 127-149.).
Pedesteredodorcadion jest synonimem Cribidorcadion, tak zreszta jak i Magalodorcadion, Dzungharodorcadion, Bergerianum czy Trichodorcadion.
Dorcadion (Cribidorcadion) axillare Küster to gatunek zamieszkujący Bałkany. Ścislej: wszelkie dane pochodzace spoza Bułgarii są niepewne. Znacznie jasniejszy, brązowy, bez plam na barkach.
Uważam ponadto, że w przypadku Dorcadionini używanie nazw podrodzajowych (np. Carinatodorcadion) w randze rodzaju jest niepotrzebnym i nieuzasadnionym ukłonem w kierunku Giancarlo Samy.
Cordialitates
Ziarko
-
Re: Corrigenda
Szczepan, moze ta spektakularna pomylka byla zamierzona jako element spisku zmierzajacego do sprowokowania cie do pojawienia sie tutaj
Dobrze cie znowu widziec,
pzdr.,
Pawel

pzdr.,
Pawel
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
Tak. To ja.
Witam Cię, Pawle równie serdecznie. Kłaniam sie wszystkim Forumowiczom. Miło być znowu wśród Was.
Zetes
Zetes
- Wujek Adam [†]
Systematyka tarańców
Witam!
Czyli rozumiem, że nie popierasz Szczepanie coraz bardziej rozpowszechnionego stanowiska traktującego jako oddzielne rodzaje np. Pedestredorcadion, Iberodorcadion, czy Carinatodorcadion? A więc Dorcadion to po prostu (i po "dawnemu") rodzaj?
Jeśli to nie kłopot, poproszę o małe wyjaśnienie systematyczne
A co do D. axillare: miałem szczęście wejść w osobisty kontakt z tym lokalnym gatuneczkiem - w Bułgarii - rzecz jasna - w okolicach Primorska 21. 05. 2005. Dla porównania z "krymszczakiem" zeskanowany okaz.
PZDR!
Wujek Adam
Czyli rozumiem, że nie popierasz Szczepanie coraz bardziej rozpowszechnionego stanowiska traktującego jako oddzielne rodzaje np. Pedestredorcadion, Iberodorcadion, czy Carinatodorcadion? A więc Dorcadion to po prostu (i po "dawnemu") rodzaj?
Jeśli to nie kłopot, poproszę o małe wyjaśnienie systematyczne

A co do D. axillare: miałem szczęście wejść w osobisty kontakt z tym lokalnym gatuneczkiem - w Bułgarii - rzecz jasna - w okolicach Primorska 21. 05. 2005. Dla porównania z "krymszczakiem" zeskanowany okaz.
PZDR!
Wujek Adam
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Choć bardzo spodobała mi się sugestaja o międzynarodowym spisku, mającym na celu wywabienie Szczepana z jego domowego zacisza na entomologiczne forum, to w zgodzie z prawdą muszę jednak stwierdzić, że nie uciekam się do tak wyrafinowanych metod oznaczania owadów, ale pomysł dobry
Kolejna uwaga - zauważam w tonie jednego z ostatnich maili nieskrywaną niechęć jego autora do prof. Samy i współpracowników ( chyba że się mylę?) - natomiast entomolodzy rosyjscy zdają się być jedynie słusznym autorytetem... Ciekawy jestem czym jest to podyktowane?!
Chciałbym jedynie nadmienić, że nie tylko entomologia rosyjska w ostatnich latach dokonywała rewizji plemienia Dorcadionini, z którą to rewizją jak widać nie wszyscy się jednomyślnie zgadzają...
Przytoczony takson Cribidorcadion zaproponowane przez M.L. Danilevsky, D.G. Kasatkin, A.A. Rubenyan, 2005, którego synonimem jest
"Pedesteredodorcadion, tak zreszta jak i Magalodorcadion, Dzungharodorcadion, Bergerianum czy Trichodorcadion..."
posiada kontrkandydata pod postacią taksonu Neodorcadion w randze rodzaju, z którym Sama zsynonimizował nie tylko
Pedestredorcadion, Megalodorcadion, Bergerianum, Dzungarodorcadion, ale również Hispanodorcadion, Baeticodorcadion, a nawet Iberodorcadion, o ile mnie pamięć nie myli...
Tak więc sytuacja nie jest chyba taka prosta...
Oczywiście można przyjąć koncepcję Danilowskiego jako szczytowe osiągnięcie światowej taksonomii odnośnie Dorcadionini w chwili obecnej, ale nadmienić warto i to, że istnieją tacy którzy się z tym nie zupełnie zgadzają.

Kolejna uwaga - zauważam w tonie jednego z ostatnich maili nieskrywaną niechęć jego autora do prof. Samy i współpracowników ( chyba że się mylę?) - natomiast entomolodzy rosyjscy zdają się być jedynie słusznym autorytetem... Ciekawy jestem czym jest to podyktowane?!
Chciałbym jedynie nadmienić, że nie tylko entomologia rosyjska w ostatnich latach dokonywała rewizji plemienia Dorcadionini, z którą to rewizją jak widać nie wszyscy się jednomyślnie zgadzają...
Przytoczony takson Cribidorcadion zaproponowane przez M.L. Danilevsky, D.G. Kasatkin, A.A. Rubenyan, 2005, którego synonimem jest
"Pedesteredodorcadion, tak zreszta jak i Magalodorcadion, Dzungharodorcadion, Bergerianum czy Trichodorcadion..."
posiada kontrkandydata pod postacią taksonu Neodorcadion w randze rodzaju, z którym Sama zsynonimizował nie tylko
Pedestredorcadion, Megalodorcadion, Bergerianum, Dzungarodorcadion, ale również Hispanodorcadion, Baeticodorcadion, a nawet Iberodorcadion, o ile mnie pamięć nie myli...
Tak więc sytuacja nie jest chyba taka prosta...
Oczywiście można przyjąć koncepcję Danilowskiego jako szczytowe osiągnięcie światowej taksonomii odnośnie Dorcadionini w chwili obecnej, ale nadmienić warto i to, że istnieją tacy którzy się z tym nie zupełnie zgadzają.
- Załączniki
-
- Neodorcadion sericatum Sahlber, 1923 = Dorcadion (Cribidorcadion) sericatum Sahlber, 1923 - biotop - Krym, kwiecień 2007.
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:04:11 13:24:24Image taken on:11 kwietnia 2006, 11:24 - wtFocus length:80 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/32Camera-model:NIKON D70 -
- Neodorcadion sericatum Sahlber, 1923 = Dorcadion (Cribidorcadion) sericatum Sahlber, 1923 - imago - Krym, kwiecień 2007.
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:04:11 13:19:33Image taken on:11 kwietnia 2006, 11:19 - wtFocus length:80 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/32Camera-model:NIKON D70
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
Dorcadiini
W systematyce jedna rzecz pozostanie niezmienna. Liczy sie tak naprawde tylko to, co zostało opublikowane. A publikacja to nadal jedynie papier i farba drukarska. Tak ze nawet spisy internetowe Michaiła czy wiekszość przemysleń badaczy hiszpanskich nie maja większej racji bytu, bo IV wydanie Kodeksu wyraźnie odcina sie od widomości szerzonych drogą elektroniczną. Oczywiscie, tak oczywiste rzeczy, jak poprawka Morinus na Morimus odbywaja sie automatycznie i biegania do drukarnim nie wymagają.
Posyłam Ci krótki wyciąg (plik PDF) jak to teraz sie ma. Ty masz prawo tego oczywiscie nie przyjac do wiadomosci, i byc w zgodzie z tymi szerzacymi sie ostatnio sadami. Ja zaczne sie nad nimi zastanawiac dopiero wtedy, gdy ktos to spisze i odpowiednio umotywuje. Dalej: wole wierzyc człowiekowi, który stworzył zasady 'Dorkadionologii" od podstaw.
Wybacz jesli to za mało. Jest późno. Mam majstra murarskiego w domu.
Dziwny ten okaz na skanie. Proponuje powrócic do sprawy gdy juz bede wiedział z grubsza, co gdzie sie w domu znajduje.
Serdecznosci
Szczepan
[ Dodano: 23-08-2007, 02:26 ]
Zetes
Posyłam Ci krótki wyciąg (plik PDF) jak to teraz sie ma. Ty masz prawo tego oczywiscie nie przyjac do wiadomosci, i byc w zgodzie z tymi szerzacymi sie ostatnio sadami. Ja zaczne sie nad nimi zastanawiac dopiero wtedy, gdy ktos to spisze i odpowiednio umotywuje. Dalej: wole wierzyc człowiekowi, który stworzył zasady 'Dorkadionologii" od podstaw.
Wybacz jesli to za mało. Jest późno. Mam majstra murarskiego w domu.
Dziwny ten okaz na skanie. Proponuje powrócic do sprawy gdy juz bede wiedział z grubsza, co gdzie sie w domu znajduje.
Serdecznosci
Szczepan
[ Dodano: 23-08-2007, 02:26 ]
I tak powinno być. Chwalimy sie przecież demokracją. Inna rzecz, ze ma sie ona tak do wzorcowej jak krzesło elektryczne do wygodnego fotelu.Jarosław Bury pisze: Oczywiście można przyjąć koncepcję Danilowskiego jako szczytowe osiągnięcie światowej taksonomii odnośnie Dorcadionini w chwili obecnej, ale nadmienić warto i to, że istnieją tacy którzy się z tym nie zupełnie zgadzają.
Zetes
- Załączniki
-
- Dorcadiini.pdf
- (64.39 KiB) Pobrany 109 razy
- Wujek Adam [†]
Ah, te Dorcadiony...
Drogi Szczepanie!
To się nazywa szybka i rzeczowa reakcja!
Nim to przetrawię, porównam, przemyslę i przyswoję, Twoi murarze z pewnością skończą to co powinni, a i malarze zdarzą po nich zrobić swoje.
Dorcadiony zawsze traktowałem jako "zło konieczne" w kózkach. Ich systematyka to jedno, a lokalizacje gatunków to drugie
. Należę do osób, które najbardziej lubią samemu schwytać wymarzonego robaka, a w przypadku choćby europejskich tarańców jest to w zasadzie niewykonalne. I to mnie w nich zniechęca i z tego powodu traktuję je nieco po macoszemu.
Ale w końcu to tyż kozy. Trudne i niewdzięczne, bo przez swą nielotność porozsiewane, lokalne i punktowe, a do tego niemożebnie aberatywne...
Wciąż podchodzę do nich jak pies do jeża. Ale jakieś podstawy i podwaliny mieć trzeba. Dlatego dziękuje za wskazanie mi światełka w tunelu
A czemu mój D. axillare dziwny jest? Dodam inną fotkę, choć to tylko pewnie pogorszy sprawę, bo nie najlepszej jakości... Oj, widzę, że bez długo odkładanej wizyty u Ciebie się nie obędzie. Może jesienią?
Pozdrawiam!
Wujek Adam
To się nazywa szybka i rzeczowa reakcja!
Nim to przetrawię, porównam, przemyslę i przyswoję, Twoi murarze z pewnością skończą to co powinni, a i malarze zdarzą po nich zrobić swoje.
Dorcadiony zawsze traktowałem jako "zło konieczne" w kózkach. Ich systematyka to jedno, a lokalizacje gatunków to drugie

Ale w końcu to tyż kozy. Trudne i niewdzięczne, bo przez swą nielotność porozsiewane, lokalne i punktowe, a do tego niemożebnie aberatywne...
Wciąż podchodzę do nich jak pies do jeża. Ale jakieś podstawy i podwaliny mieć trzeba. Dlatego dziękuje za wskazanie mi światełka w tunelu

A czemu mój D. axillare dziwny jest? Dodam inną fotkę, choć to tylko pewnie pogorszy sprawę, bo nie najlepszej jakości... Oj, widzę, że bez długo odkładanej wizyty u Ciebie się nie obędzie. Może jesienią?
Pozdrawiam!
Wujek Adam
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
Mała poprawka
Widocznie nie dla mnie już nocne siedzenie przed monitorem. We wczorajszym PDF-ie znajduje się błąd. Chodzi o gatunek typowy dla taksonu Carianatodorcadion. Posyłam poprawkę.
Zetes
Zetes
- Załączniki
-
- Structure of Dorcadionini.pdf
- (74.68 KiB) Pobrany 120 razy
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
- Roman Królik
Jedyne, jak do tej pory całościowe opracowanie Dorcadionini to praca Breuninga z 1962 r. Revision der Dorcadionini. - prawie 700 stron. Do tego trzeba zgromadzić wszystko, co się ukazało potem. Kiedys zeskanowałem tę książkę
. Jak znajdę w swych zasobach, a jesteś zainteresowany to prześlę Ci.
A stronka internetowa - atlas, godna polecenia, raczej jako pomoc przy sprawdzeniu, czy z klucza nam wyszło to co na zdjęciu to stronka:
http://www.zin.ru/Animalia/Coleoptera/eng/atlasdan.htm

A stronka internetowa - atlas, godna polecenia, raczej jako pomoc przy sprawdzeniu, czy z klucza nam wyszło to co na zdjęciu to stronka:
http://www.zin.ru/Animalia/Coleoptera/eng/atlasdan.htm
- M. Dworakowski
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
nieskrywaną niechęć jego autora do prof. Samy i współpracowników
Odwiedź mnie. Zapraszam. Nie mam juz co prawda kolekcji kózek, ale z Dorcadionini (10 gablot) nie potrafiłem sie rozstać.
Co do do tego tytułu przed nazwiskiem Giancarlo Samy, to (ale nie tylko Ty ) przesadziłeś. Sama przez wiele lat był urzędnikiem państwowym (naczelniikiem poczty). Duży spadek sprawił, że mógł zająć sie kózkami za własne pieniądze (czego i Wam wszytkim życzę). Jego obszar badań to Prowincja Europejska oraz Prowincja Śródziemnomorska. Nie złyszałem, zeby prowadził badania poza określonym w poprzednim zdaniu regionem.
Niewątpliwie badacz bardzo płodny. Niemniej przeczytajcie sobie synonimikę gatunku Grammoptera ruficornis w I tomie jego Atlasu. Cały Giancarlo!
Szczepan Ziarko
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2007, 21:22 - czw przez Szczepan Ziarko, łącznie zmieniany 4 razy.
- M. Dworakowski
- Wujek Adam [†]
Gianfranco, nie Giancarlo
Cześć!
Nie, żebym się czepiał, ale chodzi chyba o Gianfranco Samę
PZDR!
Wujek Adam
Nie, żebym się czepiał, ale chodzi chyba o Gianfranco Samę

PZDR!
Wujek Adam
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
Re: Gianfranco, nie Giancarlo
Oczywiście, Gianfranco!Wujek Adam pisze:Cześć!
Nie, żebym się czepiał, ale chodzi chyba o Gianfranco Samę![]()
![]()
![]()
Przepraszam za gapiostwo i pozdrawiam
Szczepan
- Roman Królik
Znalazłem w swych zbiorach dwie pracki Breuninga w PDF-ach: Dorcadionini (1962) i Saperdini (1952).
Problem w tym, że są duże. Pierwsza z nich ma 31 MB a druga 12 MB. Nawet po spakowaniu są niewiele mniejsze. Próba wysłania jednemu z Was się nie powiodła :/
Może admin znalazłby jakieś miejsce na serwerze bym tam wrzucił i były by do pobrania?
A jak nie da się to wypalę płytki i wyślę pocztą tradycyjną.
Problem w tym, że są duże. Pierwsza z nich ma 31 MB a druga 12 MB. Nawet po spakowaniu są niewiele mniejsze. Próba wysłania jednemu z Was się nie powiodła :/
Może admin znalazłby jakieś miejsce na serwerze bym tam wrzucił i były by do pobrania?
A jak nie da się to wypalę płytki i wyślę pocztą tradycyjną.
- M. Dworakowski
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
- Roman Królik
No to korzystam:barnaś pisze:Polecam na przyszłość korzystanie z tego serwisu:
http://www.wyslijto.pl/index.php?act=how_works
Dorcadionini
Saperdini
- Roman Królik
Albo zafundowałem rozstrój nerwowy przy próbie oznaczenia pierwszego DorcadionaJ.M. pisze:Wieeeeelkie dzięki dla Romana !!!! niejednemu pewnikiem sprawiłeś dziką radość![]()
![]()
![]()

W razie czego służę odpowiedzią na pytanie: "dlaczego nic mi z klucza nie wychodzi?"

Jest w nim trochę błędów i nieścisłości, parę wyłapałem ale najbardziej wkurza mnie to, że autor na równi traktuje niekiedy ssp., var., f., m. i konia z rzędem temu, kto odgadnie co jest "dobrym" taksonem a co jakimś pojedyńczym wypierdkiem natury vel. pokurczem opisanym przez naukowca.
Nie ukrywam, że Dorcadiony to moja trzecia miłość i trochę już ich uzbierałem przez 20 lat, w tym przez prawie 10 lat łapania w Turcji.
Roman
a'propos tegoż rozstrojaustroja - właśnie stąd określenie "dziką" radość
Ale co by nie było - literatury ni hu-hu na tym łez padole polskim, to i takie cuda sprawiają radość. Mnie w każdym razie sprawiły. A oznaczanie......przecie mamy tu na forum paru Magików którzy pomogą.
Kluczowa część to jedno, a cała reszta niesie ze sobą sporo informacji - ja tam w każdym razie się cieszę z nowości 

Tylko czemu wszystko po niemiecku????
można by przetłumaczyć
http://pl.youtube.com/watch?v=q2whkmQmK-U
o tak byłoby lepiej
można by przetłumaczyć
http://pl.youtube.com/watch?v=q2whkmQmK-U
o tak byłoby lepiej