Chrzan

Hodowla owadów
Konto nieaktywne

Post autor: Konto nieaktywne »

E tam, jak ktoś nie siedzi w temacie i nie zna trików to wcale nie jest tak prosto. Znałem mistrza, studenta biologii zresztą, który w atlasie palcem pokazywał na tawulca a przyniósł nuptę :shock:.
A tak przy okazji, ja np. za Chiny nie mogę namierzyć rolnika, który uprawia chrzan, a potrzebuję ze sto korzeni do rozsady, a przecież ktoś to musi uprawiać (po ugorach z kilofem mi się biegać nie chce :evil:).
Shadow(PL)

Post autor: Shadow(PL) »

haha a już miałem zaproponować chrzan na łąkach :P
Konto nieaktywne

A próbowałem, próbowałem. W zeszłym roku. Najpierw złamałem saperkę, potem skrzywiłem ogrodniczkę, szpadla wbić nie dałem rady, w końcu wykopałem 5 sztuk przy pomocy noża myśliwskiego, co mi zajęło 2 godziny :D . Kamień i glina. 100 szt nie dałbym rady :mrgreen:
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

Jakiej wielkosci mają byc te chrzany? i ile dokładnie trzeba?
MarcinW

Post autor: MarcinW »

CHRZAN - polecam okolice OSJAKOWA, WIELUNIA - zagłebie warzywne....... tam wielu rolników produkuje min chrzan. Tam bez problemu dostaniesz chrzan.
Konto nieaktywne

Korzeń około 10-15cm, można spokojnie oberwać wszystkie liście, bo i tak zwiędną (byle zachować nienaruszony stożek wzrostu). Chętnie kupię, nie musi być nawet te 100szt. Cena do uzgodnienia bo nawet nie wiem po ile taki chrzan stoi...
Samochodu się jeszcze nie dorobiłem, mogę co najwyżej pożyczać czasem na godziny maluszka, więc sam jestem mono ograniczony.
I dzięki wszystkim za zainteresowanie (umówmy się, że to nie jest zupełnie temat off-topic bo można na nim znaleźć jaja bielinków :wink: )
dzięki i pozdrawiam
Maciek Matraj

Post autor: Maciek Matraj »

I coś takiego - z jesieni 2006. Zimowanie sie nie udało i do dzisiaj nie wiem co to jest. czekam na następną jesień ale może ktoś pomoże...
Załączniki
DSCF0111_filtered.jpg
DSCF0111_filtered.jpg (37.9 KiB) Przejrzano 2332 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Mam wątpliwości czy to jest gąsienica motyla.
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Stawiam na jakąś zwójkę.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Moje wątpliwości wynikają stąd, że doszukałem się jedynie 5 gatunków motyli, których gasienice żerują na chrzanie. Są to:
trzy bielinki z rodzaju Pieris, sówka Lacanobia oleracea, i pyralid Evergestis forficalis. Gąsienice pierwszych czterech znam, piątą znalazłem w Internecie , ale żadna nie jest podobna do pokazanej przez Maćka.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Zgadzam się z Antkiem - to nie jest gąsienica motyla - to jest gąsienica rośliniarki, też się na to dałem nabrać rok temu... Ale wysłałem te zdjęcia na jedno forum i bęc... miałem nawet nazwę rodziny - ale odnalezienie tego tematu na tamtym forum to szukanie igły w stogu siana...
Niemniej jednak na 100% to larwa rośliniarki...
Acha, rozróżnia się je po ilości odnóży, ponoć u larw rośliniarek zawsze występują 3 pary odnóży tułowiowych (co doskonale widać na zdjęciu Maćka), po czym jest przerwa i tylko czasem wystepują odnóża odwłokowe - szczegóły u znawców rośliniarek - SYMPHYTA... :wink:
Mam też zdjęcia kilku innych gatunków, które początkowo sprawiały mi trudność z rozróżnieniem :lol:
PS. Istotne jest też, że larwy żerują do b. późnej jesieni - zdjecia z 06.11.2006 - Podkarpacie, Siedleczka.
Załączniki
Symphyta...
Symphyta...
Original image recording time:
2005:11:07 13:37:32
Image taken on:
poniedziałek, 7 listopada 2005, 12:37
Focus length:
80 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/5
Camera-model:
NIKON D70
DSC_2542a(8x6)06a.jpg (93.36 KiB) Przejrzano 2297 razy
Maciek Matraj

Post autor: Maciek Matraj »

To mnie zaskoczyliście... :roll: Chociaż oczywistym jest, że rośliniarki mają więcej posuwek - nie policzyłem w tym przypadku :oops: hm...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”