majowe błonkówki

Same fotki, nie mamy okazu....
ODPOWIEDZ
stober
Kontakt:

majowe błonkówki

Post autor: stober »

pierwsze 3 zdjęcia zrobione na łęgach rogalińskch nad Wartą, pozostałe na mojej ogródkowej azalii w Poznaniu.
Wszystkie zdjęcia wykonane 11 maja '25.
1) co do pierwszej pszczoły to moje skojarzenia z Chelostoma rapunculi są raczej z wielu powodów błędne (nie ta roślina, nie ten czas), ale nic innego nie wymyśliłem :( Zdjęcia słabe, tylko te oczy wyraźnie jasne.
2) druga pszczoła to oczywiście miesierka, ale na tym moje możliwości się kończą ;)
3) coś ze smuklikowatych?
Z góry dziękuję za każdą pomoc :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Justyna
Specjalność: pszczoły
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: majowe błonkówki

Post autor: Justyna »

stober pisze: 21 grudnia 2025, 21:05 - ndz 1) co do pierwszej pszczoły to moje skojarzenia z Chelostoma rapunculi są raczej z wielu powodów błędne (nie ta roślina, nie ten czas), ale nic innego nie wymyśliłem :( Zdjęcia słabe, tylko te oczy wyraźnie jasne.
Wygląda mi na samca Osmia spinulosa. Natomiast co do czasu i miejsca, to rzeczywiście są bardzo poważną wskazówką do oznaczania, więc warto brać je pod uwagę, ale nie są 100% wiarygodne. Specjalistka pokarmowa może polecieć po nektar na inną roślinę niż te "jej" (a czasem i po pyłek, w końcu to żywe zwierzęta, a nie zaprogramowane maszyny), a obserwacje w nietypowych porach też się zdarzają (w szczególności pojawy wiosennych pszczół pod koniec sezonu). W większości przypadków przedstawicielka gatunku poza swoim okresem lotu albo (w przypadku specjalistki) zbierająca pyłek z "nieswojej" rośliny to będzie pomyłka w oznaczeniu, ale jednak zawsze zostaje ten ułamek możliwości, że to nietypowa obserwacja :)
stober pisze: 21 grudnia 2025, 21:05 - ndz 2) druga pszczoła to oczywiście miesierka, ale na tym moje możliwości się kończą ;)
Miesierkowate, ale nie miesierka. Murarka ogrodowa (Osmia bicornis)
stober pisze: 21 grudnia 2025, 21:05 - ndz 3) coś ze smuklikowatych?
Tak, Lasioglossum, któreś z tych większych.
stober
Kontakt:

Post autor: stober »

Wielkie dzięki!

Kurczaki, czym one się różnią? :coto:
Justyna pisze: 22 grudnia 2025, 23:35 - pn Miesierkowate, ale nie miesierka. Murarka ogrodowa (Osmia bicornis)
Justyna
Specjalność: pszczoły
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: Justyna »

stober pisze: 27 grudnia 2025, 16:30 - sob
Kurczaki, czym one się różnią? :coto:
Justyna pisze: 22 grudnia 2025, 23:35 - pn Miesierkowate, ale nie miesierka. Murarka ogrodowa (Osmia bicornis)
Miesierki nie mają poduszeczek na stopach, a murarki tak. Ale tutaj było prościej, bo na Twoich zdjęciach widać "różki", które ma tylko kilka gatunków murarek, a miesierka żadna takich nie posiada.
ODPOWIEDZ