Prośba o identyfikację

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Vahrion

Prośba o identyfikację

Post autor: Vahrion »

Cześć,
zaczęło pojawiać się u mnie w nowej dobudówce do domu pełno chrząszczy jak ze zdjęcia. Pierwszy raz pojawiły się po umeblowaniu dobudówki (meble drewniane). W trakcie budowy dobudówki została też zerwana stara boazeria ze ścian (częściowo) przy nowych drzwiach. Czy to jest szkodnik żerujący w drewnie czy to raczej jakiś zbieg okoliczności? Może żerował pod boazerią wcześniej, gdzie dostał się jakimiś swoimi sposobami, a teraz po zerwaniu części boazerii zaczęły wychodzić na zewnątrz? Prośba o wsparcie w identyfikacji.
Załączniki
unnamed.jpg
Przejrzano 809 razy
Original image recording time:
2025:09:01 18:01:59
Image taken on:
01 września 2025, 16:01 - pn
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: wojtas »

Nie jest to szkodnik żerujący w drewnie.
To przedstawiciel rodziny biegaczowate. Zapewne z rodzaju Harpalus. Do potwierdzenia przez jakiegoś speca od tej rodziny.
Vahrion

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: Vahrion »

Dzięki za odpowiedź. Patrząc po zdjęciach w necie to faktycznie jest jakiś Harpalus, ale już jaki to jest dokładnie gatunek to nie jestem w stanie powiedzieć, bardzo dużo ich jest :D

Jeżeli nie żeruje w drewnie to czy lubi coś innego, co jest w domu? Czy raczej są nieszkodliwe? Mogły się gdzieś zagnieździć za boazerią w domu?
ODPOWIEDZ