Proszę o pomoc w oznaczeniu
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Proszę o pomoc w oznaczeniu
Znaleziona kilka dni temu na kwiecie dalii przyniesionym z ogrodu do domu. Uppsala, środkowa Szwecja. W tej chwili siedzi w słoiku i zjada w szalonym tempie dosypywane jej płatki dalii, jak nie miała już płatków dalii zjadła też liść cynii.
Proszę o oznaczenie, zamierzam dohodować ją do imago, ale w tej chwili nie wiem jakie warunki zapewnić jej w celu przeobrażenie (np. czy potrzebuje się zakopać w ziemi, czy ma mieć gałązkę).
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Proszę o oznaczenie, zamierzam dohodować ją do imago, ale w tej chwili nie wiem jakie warunki zapewnić jej w celu przeobrażenie (np. czy potrzebuje się zakopać w ziemi, czy ma mieć gałązkę).
Pozdrawiam serdecznie
Adam
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2025:08:13 17:19:15Image taken on:środa, 13 sierpnia 2025, 15:19Focus length:6.3 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:80Camera-model:DMC-FP2
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2025:08:13 17:19:34Image taken on:środa, 13 sierpnia 2025, 15:19Focus length:6.3 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:80Camera-model:DMC-FP2
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Proszę o pomoc w oznaczeniu
Któraś z tych mało charakterystycznych sówkowatych, mnie najbardziej pasuje Mamestra brassicae. W każdym razie daj jej ziemi do przepoczwarczenia.
Dziękuję! Przeniesiona do słoja z ziemią dzisiaj około południa, po około pól godzinie zakopała się. Zakopywanie potrwało tylko 1-2 minuty.
Czy mam dopuścić do całkowitego wyschnięcia ziemi czy podlewać trochę co jakiś czas? Czy zimować w temperaturze ujemnej?
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Czy mam dopuścić do całkowitego wyschnięcia ziemi czy podlewać trochę co jakiś czas? Czy zimować w temperaturze ujemnej?
Pozdrawiam serdecznie
Adam
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
No to charakterystyczne dla części sówek, ukrywają się płytko pod ziemią w dzień, a żerują wieczorem albo nocą 
Wg mnie jest mocno prawdopodobne, że jeżeli gąsienica niedługo się przepoczwarczy, to motyl wylęgnie się jeszcze w tym roku, więc być może całe zabiegi z zimowaniem nie będą konieczne (M. brassicae lata do jesieni, drugi mój potencjalny typ, N. fimbriata, także). Ale jeśli tak by się stało i gąsienica przepoczwarczyłaby się późno, to poczwarkę najlepiej trzymać w temperaturze niskiej, ale nie ujemnej (bo rozumiem, że nie chcesz by motyl wylągł Ci się w środku zimy), a ziemię trzeba zraszać (np. jakimś spryskiwaczem), żeby poczwarki nie przelać i nie utopić.

Wg mnie jest mocno prawdopodobne, że jeżeli gąsienica niedługo się przepoczwarczy, to motyl wylęgnie się jeszcze w tym roku, więc być może całe zabiegi z zimowaniem nie będą konieczne (M. brassicae lata do jesieni, drugi mój potencjalny typ, N. fimbriata, także). Ale jeśli tak by się stało i gąsienica przepoczwarczyłaby się późno, to poczwarkę najlepiej trzymać w temperaturze niskiej, ale nie ujemnej (bo rozumiem, że nie chcesz by motyl wylągł Ci się w środku zimy), a ziemię trzeba zraszać (np. jakimś spryskiwaczem), żeby poczwarki nie przelać i nie utopić.
-