Proszę o pomoc w oznaczeniu

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Oriolus

Proszę o pomoc w oznaczeniu

Post autor: Oriolus »

Znaleziona kilka dni temu na kwiecie dalii przyniesionym z ogrodu do domu. Uppsala, środkowa Szwecja. W tej chwili siedzi w słoiku i zjada w szalonym tempie dosypywane jej płatki dalii, jak nie miała już płatków dalii zjadła też liść cynii.

Proszę o oznaczenie, zamierzam dohodować ją do imago, ale w tej chwili nie wiem jakie warunki zapewnić jej w celu przeobrażenie (np. czy potrzebuje się zakopać w ziemi, czy ma mieć gałązkę).

Pozdrawiam serdecznie
Adam
Załączniki
P1140271prim.JPG
Original image recording time:
2025:08:13 17:19:15
Image taken on:
środa, 13 sierpnia 2025, 15:19
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DMC-FP2
P1140271prim.JPG (475.64 KiB) Przejrzano 247 razy
P1140272prim.JPG
Original image recording time:
2025:08:13 17:19:34
Image taken on:
środa, 13 sierpnia 2025, 15:19
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DMC-FP2
P1140272prim.JPG (369.67 KiB) Przejrzano 247 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Proszę o pomoc w oznaczeniu

Post autor: Aneta »

Któraś z tych mało charakterystycznych sówkowatych, mnie najbardziej pasuje Mamestra brassicae. W każdym razie daj jej ziemi do przepoczwarczenia.
Oriolus

Dziękuję! Przeniesiona do słoja z ziemią dzisiaj około południa, po około pól godzinie zakopała się. Zakopywanie potrwało tylko 1-2 minuty.
Czy mam dopuścić do całkowitego wyschnięcia ziemi czy podlewać trochę co jakiś czas? Czy zimować w temperaturze ujemnej?
Pozdrawiam serdecznie

Adam
Oriolus

Około godziny 21 wyszła z ziemi i je dalej :)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

No to charakterystyczne dla części sówek, ukrywają się płytko pod ziemią w dzień, a żerują wieczorem albo nocą :)
Wg mnie jest mocno prawdopodobne, że jeżeli gąsienica niedługo się przepoczwarczy, to motyl wylęgnie się jeszcze w tym roku, więc być może całe zabiegi z zimowaniem nie będą konieczne (M. brassicae lata do jesieni, drugi mój potencjalny typ, N. fimbriata, także). Ale jeśli tak by się stało i gąsienica przepoczwarczyłaby się późno, to poczwarkę najlepiej trzymać w temperaturze niskiej, ale nie ujemnej (bo rozumiem, że nie chcesz by motyl wylągł Ci się w środku zimy), a ziemię trzeba zraszać (np. jakimś spryskiwaczem), żeby poczwarki nie przelać i nie utopić.
ODPOWIEDZ