Mącznik młynarek

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Oxxygen

Mącznik młynarek

Post autor: Oxxygen »

W ostatnim czasie zaczęliśmy, głównie późnymi wieczorami i w nocy, znajdować mącznika młynarka. Znajdujemy go w łazience, przedpokoju, korytarzu i kuchni. Problem pojawił się jakiś miesiąc temu, po wymianie wszystkich okien w domu (parter+nieużywane piętro w stanie surowym). Mieszkamy na wsi, obok nas rolnicy zdążyli już pościnać zboże. Od czasu kiedy te robaki pojawiły się w domu żadne nowe produkty mączne nie były kupowane. Sprawdzone wszystkie szafki w kuchni- są czyste. Sprawdzone wszystkie mąki, ryże, makarony itp.- czysto. Jest jakiś sposób żeby się go pozbyć? Mógł wziąć się z dworu?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Re: Mącznik młynarek

Post autor: Aneta »

Sprawdźcie czy gdzieś pod dachem nie macie ptasich gniazd, szczególnie gołębich; także czy gdzieś w pobliżu domu nie ma gołębnika albo kurników, tam też mogą rozwijać się mączniki. Jeśli w domu będzie czysto, to zainstalujcie w oknach moskitiery.
Rafał Cieślak

Post autor: Rafał Cieślak »

Mączniki często wlatują wieczorami do pomieszczeń mieszkalnych wabione światłem.
Oxxygen

Post autor: Oxxygen »

Co do gniazda- to mamy wróble w podbitce dachu ( na ścianie, gdzie nie ma okien) i po drugiej stronie też gniazdo w rynnie/pod dachem mają jakieś ptaki (chyba kosy, ale pewności nie mam).
Zostawiliśmy łapki klejowe w domu i po naszej tygodniowej nieobecności najwięcej złapało się ich w przedpokoju (razem z prosionkami). Mieliśmy też wymieniane drzwi wejściowe, nie są jeszcze obrobione, mogły przegryźć piankę i jakąś dziurką wejść?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”