Mały biały robak w łazience
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Mały biały robak w łazience
Dzień dobry. Zauważyłem dzisiaj w mojej łazience malutkiego białego robaka na podłodze. Na zdjęciach mało widać, bo był naprawdę niewielki. Poruszał się dość szybko (jakby prawie skakał), miał taki jakby szeroki płaski odwłok (taki trochę kształt jakby pluskwa, tylko znacznie mniejszy i biały (albo biało-żółty, coś takiego mniej więcej)). Co to może być? Z tego co czytałem, to nie pluskwa, ale doszedłem do informacji, że może to być bardzo młody osobnik karaczana. Co mnie mocno zaniepokoiło.
Edit:
Znalazłem kolejnego. Udało mi się go umieścić na papierze i zrobić nowe zdjęcia. Tak wygląda na białym tle. Chociaż w rzeczywistości wydaje się jaśniejszy
Edit:
Znalazłem kolejnego. Udało mi się go umieścić na papierze i zrobić nowe zdjęcia. Tak wygląda na białym tle. Chociaż w rzeczywistości wydaje się jaśniejszy
- Załączniki
-
- IMG_3820.pdf
- Zdjęcia robaka w łazience, wykonane 27.07.2025
- (900.61 KiB) Pobrany 57 razy
-
- IMG_3828.pdf
- Zdjęcie robaka w łazience, wykonane 27.07.2025
- (600.71 KiB) Pobrany 24 razy
-
- UTM: CB71
- Podziękowano: 2 times
Re: Mały biały robak w łazience
Jeżeli ma 2 mm to może być Psotnik kołatek Troctes divinatorius Müll.
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
na pewno psotnik, lubią wilgoć ale pojawiają sie też na scianach suchych pomieszczeń. Już tu gdzieś było na forum o zwalczaniu, poszukaj po odp kluczach (psotnik kołatek należy do rzedu Gryzki ). Jak pojedyncze osobnik to bym się nie przejmował i nie truł sebie i rodziny
U mnie w domu też czasem widze.

Dziękuję bardzo za wiadomość! 2 tygodnie nie będzie mnie w mieszkaniu, zobaczę ile wtedy ich będzie, ale jak niedużo, to faktycznie nie będę używał żadnych środków, bo chyba nie ma sensu 

-