Czy to pluskwa domowa ? Znaleziona w mieszkaniu

Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, cykady i in. - Hemiptera, Heteroptera, Homoptera
Legia27

Czy to pluskwa domowa ? Znaleziona w mieszkaniu

Post autor: Legia27 »

Chciałem Was zapytać czy to może być pluskwa domowa ?
Od góry nie wygląda na domową ale już brzuch jakby domowej ? Znaleziona jak chodziła po plecach…
Na drugim zdjęciu jakby ciut krwi już miała…
Załączniki
IMG_2914.jpeg
Original image recording time:
2025:08:02 18:42:11
Image taken on:
sobota, 2 sierpnia 2025, 16:42
Focus length:
4.2 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/1.6
ISO speed rating:
40
Camera-model:
IPhone 12 Mini
Coordinates:
50 18 9.75/ 19 6 2.56
IMG_2914.jpeg (200.03 KiB) Przejrzano 256 razy
IMG_2915.jpeg
Original image recording time:
2025:08:02 18:44:28
Image taken on:
sobota, 2 sierpnia 2025, 16:44
Focus length:
4.2 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/1.6
ISO speed rating:
50
Camera-model:
IPhone 12 Mini
Coordinates:
50 18 9.75/ 19 6 2.56
IMG_2915.jpeg (318.69 KiB) Przejrzano 256 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Czy to pluskwa domowa ? Znaleziona w mieszkaniu

Post autor: Aneta »

Nie, to jest roślinożerny pluskwiak z rodziny Rhopalidae, przypadkowe znalezisko w mieszkaniu (mógł wlecieć przez okno albo zostać przyniesiony z jakimiś roślinami).
Legia27

Aneta bardzo Ci dziękuję za odpowiedź…. Przepraszam E drążę ale…. Czy moje wrażenie nie jest takie że jakby w „brzuchu” tego stworzonka było już trochę krwi ?
I jeszcze jedna kwestia…. Dzisiaj akurat byłem u rodziny która od kilku lat zmaga się pluskwami. Ogólnie jestem bardzo wyczulony, ubrania po powrocie wrzuciłem do pralki, starałem się być jak najbardziej ostrożny. I nie wiem czy to taki zbieg okoliczności że akurat dzisiaj ten robaczek po mnie chodził czy rzeczywiście coś przywlekłem ? Aneta jesteś przekonana że to nie pluskwa domowa ?
Justyna
Specjalność: pszczoły
Podziękowano: 2 times

Post autor: Justyna »

Legia27 pisze: sobota, 2 sierpnia 2025, 19:28 Czy moje wrażenie nie jest takie że jakby w „brzuchu” tego stworzonka było już trochę krwi ?
To, jakie masz wrażenie, to już ty sam możesz tylko odpowiedzieć, ale prawda jest taka, że jest ono błędne, bo nie jest to pluskwa.
Legia27 pisze: sobota, 2 sierpnia 2025, 19:28 I jeszcze jedna kwestia…. Dzisiaj akurat byłem u rodziny która od kilku lat zmaga się pluskwami. Ogólnie jestem bardzo wyczulony, ubrania po powrocie wrzuciłem do pralki, starałem się być jak najbardziej ostrożny. I nie wiem czy to taki zbieg okoliczności że akurat dzisiaj ten robaczek po mnie chodził czy rzeczywiście coś przywlekłem ?
Może zbieg okoliczności. A może właśnie z powodu tej wizyty różne owady kojarzą ci się teraz z pluskwami.
Legia27

Dzięki Ci raz jeszcze… Pewnie jest jak piszesz. Łaziło to po moich plecach, zgniotłem palcami i pomyślałem że to właśnie to paskudztwo. Choć rozmiar wydał mi się zbyt duży, bo miał ten robaczek koło 5 mm, a tyle ma chyba dorosła pluskwa.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Na 10000% procent to nie pluskwa. Nie ten kształt ciała (pluskwy są bardziej zaokrąglone), nie ten kolor (pluskwy - brązowe), długie czułki, obecność skrzydeł (pluskwy są bezskrzydłe). Zresztą porównaj sobie:
https://insektarium.net/hemiptera/cimic ... wa-domowa/
A jeśli wychodziłeś dziś na dwór, to ten pluskwiaczek mógł po prostu na Tobie przypadkiem usiąść, one są pospolite nawet w środku miast. A że mają skrzydła, to i potrafią wylądować w różnych miejscach. Czyli tak jak piszesz - zwykły zbieg okoliczności.
Legia27

Dzięki Ci bardzo, choć wiem że się powtarzam. Uspokoiłaś mnie Aneta. Wiem piszę to kolejny raz ale dzisiaj odwiedziłem rodzinę która niestety z tym problemem się zmaga, a tutaj takie dziwny zbieg wydarzeń… Dorosły chłop ze mnie ale jakoś tego robactwa się obawiam. Juz mi myśli przeszły czy trzeba będzie w mieszkaniu spać w namiocie żeby to nie dopadało w nocy 😂
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Podziękowano: 2 times

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Tak jak pisze Aneta-nie bój się to nie jest pluskwa domowa. Tego typu tałatajstwo wlatuje do domów głównie do światła a często przywlekamy je z roślinami doniczkowymi. Spotkania z nimi są nieuniknione i jest wiele różnych gatunków wpadających w taki sposób do mieszkań.
Legia27

Dziękuję Rafał 🙂
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pluskwiaki [FOTO-oznaczanie]”