Vespa crabro
Vespa crabro
Dzień dobry
Wędrując dzisiaj czyli 11.07.2025 po okolicach Myślenic wyszedłem na grzbiet góry Dalin, gdzie rósł jeden dąb. Drzewo na dole pnia wydzielało białą substancję (miejscami pieniącą się). Zlatywały się do niej szerszenie ale nie tylko. Inne owady też chętnie spożywały tę substancję. Czy to to za licho, które tak się spodobało owadom. Ciekawe, że szerszeń siedział na tym czymś z motylem. Wyglądał na przestraszonego motylem, usuwał się mu z drogi. Sytuacja mnie zaskoczyła bo przecież szerszeni boją się nawet tak sporych rozmiarów zwierzęta jak ludzie.
Pozdrawiam
Witold Kamienobrodzki
Wędrując dzisiaj czyli 11.07.2025 po okolicach Myślenic wyszedłem na grzbiet góry Dalin, gdzie rósł jeden dąb. Drzewo na dole pnia wydzielało białą substancję (miejscami pieniącą się). Zlatywały się do niej szerszenie ale nie tylko. Inne owady też chętnie spożywały tę substancję. Czy to to za licho, które tak się spodobało owadom. Ciekawe, że szerszeń siedział na tym czymś z motylem. Wyglądał na przestraszonego motylem, usuwał się mu z drogi. Sytuacja mnie zaskoczyła bo przecież szerszeni boją się nawet tak sporych rozmiarów zwierzęta jak ludzie.
Pozdrawiam
Witold Kamienobrodzki
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2025:07:11 13:08:14Image taken on:piątek, 11 lipca 2025, 11:08Focus length:150 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D500
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2025:07:11 13:14:27Image taken on:piątek, 11 lipca 2025, 11:14Focus length:150 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D500
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2025:07:11 13:14:48Image taken on:piątek, 11 lipca 2025, 11:14Focus length:150 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D500
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
Re: Vespa crabro
Do soków ze zranionych dębów zlatują się faktycznie różne gatunki owadów, i kruszczyce, kwietnice, i jelonki rogacze, widocznie sok ten jest odżywczy i smaczny dla nich?
Re: Vespa crabro
Jezeli sie pieniło to pewnie jakaś fermentacja zaszła. Owady lubia takie smaki.
A szerszenie, są dość łagodne. Tylko duże, stąd respekt ludzi
A szerszenie, są dość łagodne. Tylko duże, stąd respekt ludzi