Exocentrus stierlini w naturze 2025

Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Exocentrus stierlini w naturze 2025

Post autor: Jacek Kurzawa »

Tak, stało się TO. W tym roku udało mi się odłowić ten gatunek **centralnie w czasie jego rójki** w Biebrzańskim Parku Narodowym.
Ex.stierlini w naturze odławiany był kilkukrotnie, były to przypadkowe zdarzenia, mam tu na myśli ostatnie 100 lat w Europie (na Węgrzech (nie wiem jak), w Polsce Marek Wanat na parasol). w Azji polska ekipa.
Ten, jakby nie patrzeć, ekstremalnie rzadki gatunek kózki był ostatni raz łowiony jako imagines w naturalnych warunkach w naturze,w Polsce w latach dwudziestych XX wieku, czyli około 100 lat temu. Parkę okazów przypadkiem odłowił Marek Wanat, dzięki stosowaniu niestandardowych metod otrząsania suchych gałęzi, czerpakowania oraz niezłomnej, wielogodzinnej i bezustannej pracy w terenie.
(tzn. ja to oznaczyłem i w tym jednym momencie stało się jasne, ze ten "wymarły gatunek" jest współcześnie nad Biebrzą).
W tym miejscu oddaję hołd Markowi, który jest tytanem pracy terenowej, przynoszącej pożądane i często zupełnie nieoczekiwane efekty.

Chwalę się tym, nie zaprzeczam :-) Bo to efekt kilkuletnich badań — a lepszym określeniem byłoby: polowania! Po wielu latach... A to oznacza kilka lat jeżdżenia i domyślania się: o co tu właściwie chodzi? (kilometry liczone w setkach, noclegi etc.)

No dobrze, przechodząc do sedna… tak, da się wykryć występowanie tego gatunku w czasie jego rójki. Ale to nie są proste sprawy 8)

Ok, napiszę, jak było. Zrobiłem te kilka setek kilometrów, z kilkoma noclegami… tysięcy komarów tym razem nie było. Warunki do poszukiwań były idealne... tyle że Grobla Honczarowska została całkowicie przekształcona w coś zupełnie innego. Środowisko zostało doszczętnie zniszczone. Brak mi słów. Nawet nie będę tego drążył. W kolejnym poście zamieszczę zdjęcia środowiska. Na Grobli prędzej spotkamy teraz bujanki (Bombyliidae), a resztę pozostawię westchnieniu... Jak to się mówi w kuluarach — jest pozamiatane.
Jeśli ktoś chce znaleźć "Ex. stierlini", to musi przerobić milion gałęzi wierzbowych i przejrzeć tysiące wyciętych karłowatych krzewów. Biotop został całkowicie przekształcony. Pocieszające może być jedynie to, że ten gatunek *lubi(!)* działalność ludzką — i może to przełoży się na poprawę jego warunków. Ale to należałoby potwierdzić przyszłymi badaniami.

I na koniec :-) Pewnego pięknego dnia, niewątpliwie... na początku czerwca tego roku w ciągu zaledwie kilkunastu minut odłowiłem 3 okazy Ex. stierlini. Rzecz zupełnie niewiarygodna. Stało się.
Dlaczego? METODYKA. Po kilku latach badań pewne sprawy stały się dla mnie jasne, a „kod” gatunku — czytelny.

Pobrałem z terenu gałęzie z widocznymi żerowiskami, ponieważ Ex.stierlini rójkuje także w lipcu. Po powrocie do domu w ciągu dwóch dni przybyło jednak tylko 3 exx. To mało i dużo. Razem udało się pozyskać 6. Próbuję je rozchodować - tym razem po raz trzeci. Czy się uda? ...... Pewności nie mam. Wiem wiecej, nauczyłem się już i poznałem przyczyny, dlaczego mi nie wyszło... to zasługuje na osobną publikację... (Acari ;-) ) .... no zobaczymy... Będę pisał.

Czy ktoś złowił w Polsce w ostatnich 50 latach Ex.stierlini w naturze jako imago w Polsce?

Okazy ze zbioru Kłapacza pochodzą z 1925 roku. To dokładnie 100 lat temu. Tylko że wtedy łowiono je licznie, a teraz…
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Re: Exocentrus stierlini w naturze 2025

Post autor: Rafał Celadyn »

..,nie znam się ,ale się wypowiem :mrgreen: .Wiem, że różnie ten wpis Jacka jest odbierany ,ale akurat mnie to nie dotyczy ,więc skupiając się na owadzie .... Próbował ktoś wystawić samołówkę ledową, albo uv na stanowisku w czasie rójki?We Włoszech E. adespersus(cf.) leciał przez kilka dni do światła. Pojedynczo, bo pojedynczo ,ale leciał .Nie wiem, czy ten sterlini ma skrzydła, ale jeśli ma, to może warto by spróbować poświecić....
:papa:
Rafał
Załączniki
Exocentrus Italy Mix 150 w.jpg
Original image recording time:
2025:06:10 22:33:47
Image taken on:
wtorek, 10 czerwca 2025, 20:33
Focus length:
5.43 mm
Shutter speed:
1/30.00300030003 Sec
F-number:
f/1.89
ISO speed rating:
448
Camera-model:
Redmi Note 8 Pro
Coordinates:
44 2 57.67/ 10 29 39
Exocentrus Italy Mix 150 w.jpg (159.56 KiB) Przejrzano 294 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Re: Exocentrus stierlini w naturze 2025

Post autor: Jacek Kurzawa »

Ex.stierlini leci do światła.
Rafał Celadyn pisze: wtorek, 1 lipca 2025, 18:00 Wiem, że różnie ten wpis Jacka jest odbierany
To akurat nie jest mój problem :-)
ODPOWIEDZ