Ex.stierlini w naturze odławiany był kilkukrotnie, były to przypadkowe zdarzenia, mam tu na myśli ostatnie 100 lat w Europie (na Węgrzech (nie wiem jak), w Polsce Marek Wanat na parasol). w Azji polska ekipa.
Ten, jakby nie patrzeć, ekstremalnie rzadki gatunek kózki był ostatni raz łowiony jako imagines w naturalnych warunkach w naturze,w Polsce w latach dwudziestych XX wieku, czyli około 100 lat temu. Parkę okazów przypadkiem odłowił Marek Wanat, dzięki stosowaniu niestandardowych metod otrząsania suchych gałęzi, czerpakowania oraz niezłomnej, wielogodzinnej i bezustannej pracy w terenie.
(tzn. ja to oznaczyłem i w tym jednym momencie stało się jasne, ze ten "wymarły gatunek" jest współcześnie nad Biebrzą).
W tym miejscu oddaję hołd Markowi, który jest tytanem pracy terenowej, przynoszącej pożądane i często zupełnie nieoczekiwane efekty.
Chwalę się tym, nie zaprzeczam

No dobrze, przechodząc do sedna… tak, da się wykryć występowanie tego gatunku w czasie jego rójki. Ale to nie są proste sprawy

Ok, napiszę, jak było. Zrobiłem te kilka setek kilometrów, z kilkoma noclegami… tysięcy komarów tym razem nie było. Warunki do poszukiwań były idealne... tyle że Grobla Honczarowska została całkowicie przekształcona w coś zupełnie innego. Środowisko zostało doszczętnie zniszczone. Brak mi słów. Nawet nie będę tego drążył. W kolejnym poście zamieszczę zdjęcia środowiska. Na Grobli prędzej spotkamy teraz bujanki (Bombyliidae), a resztę pozostawię westchnieniu... Jak to się mówi w kuluarach — jest pozamiatane.
Jeśli ktoś chce znaleźć "Ex. stierlini", to musi przerobić milion gałęzi wierzbowych i przejrzeć tysiące wyciętych karłowatych krzewów. Biotop został całkowicie przekształcony. Pocieszające może być jedynie to, że ten gatunek *lubi(!)* działalność ludzką — i może to przełoży się na poprawę jego warunków. Ale to należałoby potwierdzić przyszłymi badaniami.
I na koniec

Dlaczego? METODYKA. Po kilku latach badań pewne sprawy stały się dla mnie jasne, a „kod” gatunku — czytelny.
Pobrałem z terenu gałęzie z widocznymi żerowiskami, ponieważ Ex.stierlini rójkuje także w lipcu. Po powrocie do domu w ciągu dwóch dni przybyło jednak tylko 3 exx. To mało i dużo. Razem udało się pozyskać 6. Próbuję je rozchodować - tym razem po raz trzeci. Czy się uda? ...... Pewności nie mam. Wiem wiecej, nauczyłem się już i poznałem przyczyny, dlaczego mi nie wyszło... to zasługuje na osobną publikację... (Acari

Czy ktoś złowił w Polsce w ostatnich 50 latach Ex.stierlini w naturze jako imago w Polsce?
Okazy ze zbioru Kłapacza pochodzą z 1925 roku. To dokładnie 100 lat temu. Tylko że wtedy łowiono je licznie, a teraz…