Długość życia Blaps sp. w warunkach domowych

Mycetophagidae, Ciidae, Tetratomidae, Melandryidae, Mordellidae, Rhipiphoridae, Zopheridae, Tenebrionidae, Prostomidae, Oedemeridae, Meloidae, Mycteridae, Boridae, Pythidae, Pyrochroidae, Salpingidae, Anthicidae, Aderidae, Scraptiidae.
Krzysztof Olszewski
UTM: CB71
Podziękowano: 2 times

Długość życia Blaps sp. w warunkach domowych

Post autor: Krzysztof Olszewski »

1 maja 2025 r. przestał żyć utrzymywany w starym akwarium przerobionym na terrarium Blaps lethifera (MARSH.) Osobnik odłowiony został w Bułgarii - Topola Skies (UTM PJ00) w dniu 1 lipca 2017 r. Przeżył w niewoli 2861 dni tj. 7 lat i 10 miesięcy. Karmiłem go bananami i otrębami pszennymi. Woda z poidełka (probówka z korkiem z waty). Sporadycznie dodane miał próchno drzew liściastych i inne owoce. Ten czarnuch nazwany przez moje wnuczki "Bułgarem" odegrał ważną rolę w edukacji przyrodniczej bywających w moim domu dzieci.
Pozdrawiam
Krzysztof Olszewski.
P.S.
Dodatkowo proszę o potwierdzenie lub korektę w oznaczenia.
Załączniki
Blaps lethifera (1).JPG
Original image recording time:
2025:05:11 21:46:57
Image taken on:
niedziela, 11 maja 2025, 19:46
Blaps lethifera (1).JPG (90.67 KiB) Przejrzano 604 razy
Blaps lethifera (2).JPG
2025:05:11 21:47:51
Image taken on:
niedziela, 11 maja 2025, 19:47
Blaps lethifera (2).JPG (93.54 KiB) Przejrzano 604 razy
Blaps lethifera.jpg
2025:05:11 21:50:22
Image taken on:
niedziela, 11 maja 2025, 19:50
Blaps lethifera.jpg (95.73 KiB) Przejrzano 604 razy
Oriolus

Re: Długość życia Blaps sp. w warunkach domowych

Post autor: Oriolus »

Blaps sp. to chyba owady długowieczne, ale u Pana żył chyba imponująco długo. W internecie jest praca " Long-term breeding records for adults of Blaps japonensis (Coleoptera,
Tenebrionidae) with a review of adult longevity of Blaps spp." https://www.researchgate.net/figure/Spe ... _358666823
co prawda po japońsku ale tabelka jest jasna i bibliografia tez do odczytania. O Blaps lethifera nie ma chyba danych w literaturze. Chyba warto opublikować tę obserwację.

Pozdrawiam serdecznie,

Adam
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Gatunek oznaczony prawidłowo. Jest to samiec. Gratuluję wieloletniej hodowli i z pewnością pasjonującej obserwacji. Nie mam żadnej wiedzy na temat długości życia pokątników ale Twoje doświadczenie pokazuje że są to bardzo długowieczne owady skoro imago żyje aż tyle lat. P.s. Gdyby teraz okaz nie był potrzebny to chętnie go przyjmę do zbioru Tenebrionidae.
Krzysztof Olszewski
UTM: CB71

Post autor: Krzysztof Olszewski »

Bardzo dziękuję Panu Adamowi za informacje dotyczące długości życia Blaps sp. Zachęcony przez Pana przygotuję publikację.
Osobno dziękuję Panu Rafałowi za potwierdzenie oznaczenia, jednak nie mogę spełnić prośby o przekazanie okazu - wnuczki by mi nie wybaczyły jakby nie znalazły go w mojej gablocie z Tenebrionidae. W załączeniu zdjęcie z 1 lipca 2017 r. z palcem znalazcy.
Pozdrawiam
Krzysztof Olszewski
Załączniki
Bułgaria Topola Skies UTM PJ00 1 lipca 2017 r.
Bułgaria Topola Skies UTM PJ00 1 lipca 2017 r.
Blaps lethifera Bułgaria 1 lipca 2017 r. (1).jpg (91.57 KiB) Przejrzano 323 razy
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto

Post autor: PawełB »

Trochę taki offtopik, ale u mnie Zgrzypik Twardokrywka żył w niewoli dobrze ponad pół roku, karmiony resztkami jabłek a czasem zgryzał korę z gałązki wierzby. Nie znam sie za bardzo na hodowli kózek, ale wydaje mi sie ze imago żyją raczej krótko....
Marek Wełnicki
Podziękował(-a): 1 time

Post autor: Marek Wełnicki »

PawełB pisze: wtorek, 8 lipca 2025, 03:13 Nie znam sie za bardzo na hodowli kózek, ale wydaje mi sie ze imago żyją raczej krótko....
To prawda, ale nie w przypadku zgrzypika. Okaz (samica) trzymany przez Władysława Strojnego żył 303 dni. Inny osobnik (też samica) składała jaja przez cały lipiec i sierpień, a potem żyła jeszcze 5 miesięcy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „TENEBRIONOIDEA”