Powolutku

.
petrel pisze: ↑środa, 19 lutego 2025, 16:41
sie zastanawiasz czy te dwie pary włosów to to
cytując klasyka "no moim zdaniem, według mnie" to właśnie te szczecinki

dokładnie bardziej "wizualnym" językiem "szczeciny na spodniej stronie onychium"
Jacek Kalisiak pisze: ↑środa, 19 lutego 2025, 15:01
Do twojej oceny Rafale, ja miałbym wątpliwości z tym "mocno spłaszczony", choć spłaszczony jest, a "stępki" (kilowata listwa ???) brak, u samca podobnie.
Nie wiem jak bardzo musi być ten człon spłaszczony ,ale jeśli widać różnicę między nim a resztą to jest spłaszczony

,ja ze zdjęcia nie jestem w stanie stwierdzić czy wogóle jest spłaszczony

,ale trzymałbym sie tych szczecin , teza "przedpazurkowa" brzmi
Trzeci segment czułków na końcu - poza normalnymi szczecinami końcowymi - jest nagi, lecz spiczasty lub mocno spłaszczony.
i mając teraz fotę czułków, to jedyna droga w kluczu bo antyteza brzmi :
Trzeci segment czułków jest owłosiony na końcu [Ryc.1] , nie jest wyraźnie wygięty, lecz zazwyczaj wyraźnie spłaszczony. Sternity z bruzdami brzusznymi.
, więc idziemy po kluczu ,póżniej mamy
Trzeci segment czułków mocno spłaszczony, lecz pozbawiony stępki na górnej stronie; drugie człon również bez stępki.(listwą to chyba trzeba nazywać )
antyteza:
Przynajmniej trzeci człon czułków jest spłaszczony i zagięty na górnej stronie(chodzi chyba o tą listwę- stępkę), zwykle dotyczy to również drugiego.
i to prowadziło by nas do
Ancholeus -a już tam byliśmy

Segmenty pazurów na spodzie podeszwy, bez włosia. podrodzaj (Ancholeus)
Więc trzymamy się tego ,że
Trzeci segment czułków mocno spłaszczony, lecz pozbawiony stępki na górnej stronie; drugie sczłon również bez stępki.(listwą to chyba trzeba nazywać )
i jesteśmy w
Carenostylus Segmenty pazurów na spodzie podeszwy wyposażone w szczeciny. Podrodzaj Carenostylus Chaudoir, 1838
Habitus [Ryc.4] . Francja, Półwysep Iberyjski, Afryka Północna; rzekomo także w Grecji
czyli
purpurascens albo klucz jest ponad nasze siły
Rafał