Lasy po nowemu ...

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 15 times
Podziękowano: 3 times

Lasy po nowemu ...

Post autor: Jacek Kalisiak »

https://niezalezna.pl/polityka/nowa-pol ... ach/532939
Więcej ochrony ... i do lasu nie wejdziesz. I inne ciekawostki ;)
rysiaty
UTM: WT35
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 9 times

Re: Lasy po nowemu ...

Post autor: rysiaty »

Jacek Kalisiak pisze: poniedziałek, 9 grudnia 2024, 08:04 ... i do lasu nie wejdziesz.
A to nie będzie tak jak to jest przy ostojach ksylobiontów/lasach referencyjnych - jest ograniczona gospodarka leśna, a nie wejście na ich teren, bo to nie rezerwat ani park narodowy ...
Awatar użytkownika
Tomasz Grzegorczyk
profil zainteresowan: autostop survival discgolf

Post autor: Tomasz Grzegorczyk »

Jeśli o czyms pisze niezależna to spokojnie można założyć, że to kłamstwo. Nawet opierając się tylko na ich artykule nie widać dlaczego lasy wyłączone z użytkowania gospodarczego miałyby być niedostępne dla ludzi. Myślę, że możemy się cieszyć ze zwiększenia tej formy ochrony przyrody.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Nigdy wszystkim nie dogodzisz :-) Lesnicy tez zdaje się są niezadowoleni.....
https://www.polsatnews.pl/wideo/lesnicy ... h_6842767/
Podaje tylko dlatego że to koło mnie i widziałem ten protest, zapewne też dostają po kieszeni, nie wiem co sie dzieje w lasach, więcej tu entomologów leśników :-)

Ale mam takie pytanie odnośnie gospodatrki leśnej, obserwując wycinki w lasach (pod Łomżą i pod Warszawą), zauważam ze mnóstwo drewna w postaci jakichś odpadów i gałęzi pozostaje w lesie. Wycinka w ogóle jakaś taka "punktowa" czy przerzedająca w duzym drzewostanie, gdzie wycinane sa wybrane drzewa, reszta zostaje. A gałęzi jest tyle ze az trudem daje sie tam chodzić i to chyba zostanie bo leży juz chyba ze dwa lata. Wydawało mi sie ze kiedyś wszystko zabieranoi.
Czy to jakaś metoda pozostawienia resztek do rozkładu, zwiększenia bioróżnorodności i wspomożenia wzmiankowanych xylofagów??? Czy niedbalstwo systemowe:-)

I drugie pytanie, skąd taka "nienawiść" do samosiejek osik rosnących przy drogach leśnych, czesto są usuwane, co jako miłośnik mieniaków i pokłonników odbieram z pewnym zdziwieniem i niechecią.
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

Paweł sprecyzuj o jak odległych czasach wspominasz odnośnie tego że kiedyś wszystko zabierano.
Kiedyś każdy do opalania domu potrzebował drewna więc i zapotrzebowanie było większe. Teraz mało kto pali drewnem a jeśli już to woli kupić gotowy opał a nie "marnować" czas na jego wyrabianie itd.
Osiki są usuwane bo "przenoszą" skrętaka sosny.
Poza tym przy obecnych ciężarówkach do wywozu drewna potrzebne są szerokie drogi bo lusterko nie kosztuje 50 zł jak kiedyś tylko 2-3 tysiące.
Awatar użytkownika
PawełB

Myślę ze nie odlegle, bo nadal widuje sie totalna wycinkę polegająca na wycięciu wszystkich drzew do gołego pola i wywiezienie wszystkiego, ew. pozostawienie "mielonki z resztek" (chyba raczej monokultury sosnowe) - nawet w tych samych lasach w innym miejscu (chodzi o Czerwony Bór). Natomiast to co widziałem pod Łomzą to las mieszany, Dab, Osika, Brzoza i tam wycinane jest jakby co któreś drzewo.....Generalnie to znajomi amatorzy grzybiarze starsznie narzekali ze źle się chodzi po takim lesie , a rzeczywiście na sporym obszarze tak jest. No i określają to jako dewastacje lasu (tzn, że tak nigdy nie było itp)
Bardziej mi chodzi o informację czy taki typ wycinki "częściowej" ma jakąś nazwę (i szczególny cel) i czy zostawianei resztek jest intecjonalne z przyczyn wymienionych poprzednio, czy wynika z braku biedy dzisiaj i opalania pieców ekogroszkiem itp, dlatego nikt tego nie chce :laugh:
Awatar użytkownika
PawełB

Tomasz Grzegorczyk pisze: poniedziałek, 9 grudnia 2024, 13:00 Jeśli o czyms pisze niezależna to spokojnie można założyć, że to kłamstwo. Nawet opierając się tylko na ich artykule nie widać dlaczego lasy wyłączone z użytkowania gospodarczego miałyby być niedostępne dla ludzi. Myślę, że możemy się cieszyć ze zwiększenia tej formy ochrony przyrody.
Na pewno czyste kłamstwo :laugh:
ale gdzie w takim razie jest ta jest prawda???? Ja zawsze szukam materiałów źródłowych, ale sa bardzo skąpe, nawet brak oficjalnego programu, spisu referatów itp, czyli zainteresowany może sobie tylko domniemywać z komentarzy różnorakiej prowiniencji......
https://eceg.uw.edu.pl/kalendarium/1003 ... a-o-lasach

to tu masz jakieś sprawozdanie, na pewno godne zaufania bo od ekologów :-):
https://ekoetos.pl/ii-ogolnopolska-nara ... zyszlosci/
ale przyznam ze z takiej nowomowy więcej nie rozumiem ....Prawie jak w KC....
"odbyła się sesja inauguracyjna, podczas której miało miejsce omówienie horyzontalnych założeń procesu, wygłoszenie prezentacji wprowadzających oraz zaprezentowanie kluczowych interesariuszy. Natomiast w dalszej części roku prowadzone są dyskusje oraz konsultacje społeczne. Głównym zadaniami tego interdyscyplinarnego, ogólnopolskiego dialogu jest ustalenie nowych kryteriów dla funkcjonowania polskich lasów. Jego celem jest również zwiększenie ochrony najbardziej wartościowych społecznie i przyrodniczo lasów, nie zapominając o zapewnieniu przemysłowi w Polsce wystarczającej ilości drewna."

a z tego:
https://www.facebook.com/LasMlochowski/?locale=bg_BG
można rzeczywiście wniskować że NGOsy biorą sie za zarządzanie gospodarką lesna. No na pewno będzie dobrze
Inczi

Post autor: Inczi »

Mam nadzieję, że w Polsce nikt nie wprowadzi zakazów wstępu do lasu. W Niemczech ciągle w terenie spotykam obszary zamknięte, oddzielone bramkami, z zakazem wstępu. I jakimś cudem zawsze mnie namierzają, za każdym razem jak wchodze na taki teren to sie pojawia Toyota hilux z leśnikami i trzeba biegusiem sie ewakuowac. W niektorych miejscach do okola lotniska we Frankfurcie zauwazylem kamery i kiedy tylko tam sie pojawiam, po lesnych drogach zaczynaja jezdzic nie lesnicy w Policja. Nie zycze Polakom, aby nasz kraj tez sie stal tak policyjny:/
Awatar użytkownika
PawełB

sam sie zastanawiam skąd ta plotka o zakazie wstęu do lasu, aczkolwiek widże pewna sprzeczność :
"Zgodnie z założeniami MkiŚ, do 2027 roku lasy o wiodącej funkcji przyrodniczej i społecznej mają stanowić 20%. W tym samym roku ścisłą ochroną ma zostać objęte 11% terenów leśnych. Oznacza to większą ilość obszarów przeznaczoną do wyłączenia z użytkowania gospodarczego"
Z jednej strony mają to być lasy "spoleczne" przeznaczone do rekreacji (20%) ale też mają być lasy objęte ścisłą ochroną (11%) czyli moze te bedą jakoś wyłączone? Skoro ścicła ochrona, to czym to się ma różnić od rezerwatu???? trudno wyczuć co sie z tego wykluje.....
kroki
UTM: XS45
Podziękował(-a): 3 times

Post autor: kroki »

kubu01

Post autor: kubu01 »

Tak bardziej przystępnie opisane jest na wikipedi:

https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C4%99bnia

I to o co @PawelB pytasz i opisujesz to najbliżej jest do rębni V tzw. przerębówki, czyli właśnie wybieranie pojedynczych drzew przy zachowaniu ciągłego naturalnego odnowienia.
Może też tak być, że były po prostu usuwane drzewa zaatakowane przez leśne "potwory" typu: kornik drukarz, przypłaszczek granatek lub ściga purpurowa :p

A co do bólu tylnej części ciała LP... Po części każdy komu ograniczana jest sprawczość, działanie i władza będzie krzyczał że jest niefajnie i tak być nie powinno. A po części jest to zasadne, jak się obserwuje obecne poczynania rządzących. Ja osobiście jestem zawiedziony. Miało być pro eko, a niestety jest coraz bardziej pro oszołomowo.... :/ I pisze to jako osoba pracująca w branży ochrony przyrody.

Jest jeszcze jeden aspekt nierozumienia pewnych słów. Tak bez zbędnego pisania polecam wystąpienie Pawła Pawlaczyka od 2:25:00 tu:

może trochę rozjaśni na czym polega problem w interpretowaniu części zapisów.

Pozdrawiam Kuba
Awatar użytkownika
PawełB

@kubu i @kroki - dzieki za wyjaśnienia, przydatne linki, trochę mi sie rozjaśniło, byłem pewien że to planowe :-) No 4 godziny konferencji do wysłuchania to trzeba mieć dużo czasu....moze spróbuje przy okazji.

"miało być bardziej eko"
z obietnicami wyborczymi jest jak to powiedział jeden taki na kolacji "obietnice wyborcze wiążą tylko tych co w nie wierzą", pomijając nawet rzeczywiste chęci, potem dochodzą realia, walka interesów, problemy ustawodawcze, konieczność finansowania skutków gospodarczych itp.......

A tak przy okazji ochrony przyrody to dzisiaj objawił się medialnie mega plan parku "wielonarodowego":
https://www.onet.pl/informacje/onetkrak ... l,79cfc278 jak zwykle siegam do źródel bo teksty na portalach to AI + Tłumacz google
https://greenpeace.at/cee-press-hub/imp ... rpathians/

No i jest polska strona, podpisujcie petycję
https://impossiblepark.org/pl/

no powiem nieźle, Siara by inaczej skomentował :-) Już pomijam te 3 południow województwa Polski, ale w projekcie znajduje sie prawie cała Słowacja. Szczęśliwcy :-) Oczywiście trudno się doszukać w tekstach na czym to ma dokładnie polegać, bo wg opisu na mapce tylko mają to być obszary bez wyrębu, Jak ma być ochrona?? bo raczej niemożliwe jest utworzenie czegoś tak wielkiego o statusie parku narodowego zamieszkiwanego przez miliony ludzi. Ale już jest petycja, prosta jak drut, kliknij i podpisz :-) Wyjaśni się potem
Załączniki
greenpeace petycja.JPG
Original image recording time:
2024:12:10 10:40:18
Image taken on:
wtorek, 10 grudnia 2024, 09:40
greenpeace petycja.JPG (54.57 KiB) Przejrzano 2305 razy
rysiaty

Tu jest raport z 2023 r. zbierający w jednym miejscu wszystkie proponowane parki narodowe
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 5 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Jak widzę cokolwiek z logo Greenpeace to mi się nóż w kieszeni otwiera.
goościu
Podziękował(-a): 2 times

Post autor: goościu »

Nie ma nic prostszego, niż wziąć sobie mapę i coś sobie obrysować. Im więcej, tym lepiej. A już w szczególności wtedy, kiedy się za nic nie odpowiada.
Jeśli się jest osobą mającą minimum wiedzy o gospodarce leśnej (a na Forum z tego co czasem czytuję to pewnie z połowa użytkowników uważa, że ma co najmniej maksimum) nie ma innej możliwości, niż na tę mapkę spojrzeć inaczej niż z politowaniem i zażenowaniem.
I mam tu na myśli głównie pierwszy przykład z brzegu, czyli przepaść w zasadach hodowli lasu stosowanych w Polsce i na Słowacji.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Zamieszczając ten link kierowałem się dwoma sprawami.
Po pierwsze zainteresował mnie wątek utworzenia sieci obszarów chroniących "starodrzewia" (bez wyrębu), jako elementu "uciąglającego" przestrzeń do życia, sprzyjającą dyspersji bioróżnorodności. Zawsze byłem za próbami zwiększania udziału terenów bliższych naturalności (łąk, kseroterm, rozlewisk, wszelkich bajorek itd.) w stosunku do trenów przekształconych przez człowieka (upraw, terenów zurbanizowanych itd.).
Z drugiej strony w tamtym doniesieniu wspomina się o zakazie wstępu do tak utworzonych obszarów, co na kolejny sposób odcina manie od ciekawych przyrodniczo, bioróżnorodnych terenów. Co mnie martwi, ale też jest trochę zrozumiałe wobec zadeptywania i zaśmiecania przez moich rodaków wszystkiego co nie jest ogrodzone wysokim płotem.

Ja rozumiem ten zamiar jako chęć wyprowadzenia tych terenów z zasobu plantacji leśnych i przeprowadzenia do zasobów podlegających renaturalizacji. Nie ma to nic wspólnego z dyskusją o gospodarce leśnej i leśnikach. Co więcej pojawiło się szereg wątków na fejsie na ten i podobne tematy znacznie poszerzających obszar dyskusji, ale jednocześnie jakby zamkniętych dla szerszego kręgu zainteresowanych, bo hermetycznych w języku i zakresie udostępnionych informacji. Tym bardziej uświadamia mi to, że jako społeczeństwo staliśmy się zbędni w podejmowaniu decyzji w sprawach wydawałoby się bardzo istotnych dla środowiska w jakim będziemy żyli i dostępu do niego. A wygląda, że gdzieś tam, za kulisami, dużo się dzieje.
wojtas

Jacku pewnie że byłoby lepiej gdyby było więcej terenów bliższych naturalności ale nawet wymienione przez Ciebie łąki czy kserotermy mają tendencje do zarastania drzewami i krzewami bez ingerencji człowieka. Ponadto objęcie "ochroną" starodrzewi bez przemyślenia i zorientowania się w danym miejscu może okazać się po kilku latach "chronieniem" suchego lasu. I wtedy jak najbardziej potrzebny byłby zakaz wstępu do takiego lasu ze względów bezpieczeństwa.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

wojtas twój głos odbieram jako kolejny z cyklu "gdyby nie leśnicy, to życie na Ziemi zamarłoby miliardy lat temu, albo nawet nigdy się nie narodziło".
wojtas

Każdy odbiera jak chce :okok: Żyjemy przecież w wolnym kraju.
goościu
Podziękował(-a): 2 times

Post autor: goościu »

Jacek Kalisiak pisze: czwartek, 12 grudnia 2024, 16:43 wojtas twój głos odbieram jako kolejny z cyklu "gdyby nie leśnicy, to życie na Ziemi zamarłoby miliardy lat temu, albo nawet nigdy się nie narodziło".
Wiadomo, poradzilibyśmy sobie bez leśników.
To samo można powiedzieć o mechanikach, prawnikach, górnikach, politykach, policji, urzędnikach, wstaw co zechcesz. Przeżylibyśmy bez nich. Po co nam każdy z nich, skoro ich język jest hermetyczny, a my przecież mamy chłopski rozum i Polak w sercu czuje co należy zrobić aby było właściwie, godnie i wspaniale.
VasT

Post autor: VasT »

wojtas pisze: czwartek, 12 grudnia 2024, 16:24 Jacku pewnie że byłoby lepiej gdyby było więcej terenów bliższych naturalności ale nawet wymienione przez Ciebie łąki czy kserotermy mają tendencje do zarastania drzewami i krzewami bez ingerencji człowieka. Ponadto objęcie "ochroną" starodrzewi bez przemyślenia i zorientowania się w danym miejscu może okazać się po kilku latach "chronieniem" suchego lasu. I wtedy jak najbardziej potrzebny byłby zakaz wstępu do takiego lasu ze względów bezpieczeństwa.
Odniosę się tylko kwestii "starodrzewi"... Na minionej II Ogólnopolskiej Naradzie o Lasach (27-28 listopada) Ministerstwo Klimatu i Środowiska ogłosiło, że powstanie nowa forma ochrony przyrody tzw. starolasy (bezpośrednie tłumaczenie z Unijnej strategii 2030 "old-growth forest"). Forma ta ma być prawnie usankcjonowana w przyszłym roku, a od 1 stycznia 2026 LP mają wyznaczyć co najmniej 1% swojej powierzchni w formie starolasów, a rok później 2% (ok. 180 tys ha).
Także to już zostały "przemyślane", a Lasy Państwowe są na etapie zabezpieczania puli na ten cel
rysiaty

ale gdzie ta forma prawnie będzie umieszczona? W art. 6 ustawy o ochronie przyrody? Czy w ustawie o lasach ...
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Ja tylko krótki wtręt. Znam wielu leśników, w zdecydowanej większości są to koledzy entomolodzy. We wszystkich przypadkach mam do nich wielki szacunek za ich wiedzę i poglądy na temat przyrody.
Nie mam nic do leśników jako takich. Zawód jak wiele innych, w tym wyżej wymienionych, wykonywany zapewne z zaangażowaniem i uczciwie. Zarządzanie gospodarką leśną i decyzje w sprawie tworzenia obszarów chronionych na terenie Lasów Państwowych to zupełnie inna kwestia. Rozumiem też zdenerwowanie części leśników związane z planowanymi zwolnieniami będącymi konsekwencją planowanych zmian.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

VasT pisze:Także to już zostały "przemyślane", a Lasy Państwowe są na etapie zabezpieczania puli na ten cel
No właśnie te plany są już podobno udostępnione na stronach Banku Danych o Lasach i wzbudzają wątpliwości co do rzetelności intencji przy wyznaczaniu obszarów. Tak jak i działania LP na terenach przeznaczonych do utworzenia planowanych rezerwatów. Chętnie usłyszałbym więcej informacji na ten temat od osób dobrze wprowadzonych w temat (od obu stron dyskusji). Jeżeli ktoś zna dobre źródła, to proszę o udostepnienie.
VasT

Post autor: VasT »

rysiaty pisze: czwartek, 12 grudnia 2024, 19:13 ale gdzie ta forma prawnie będzie umieszczona? W art. 6 ustawy o ochronie przyrody? Czy w ustawie o lasach ...
Według zapowiedzi z ww. narady to w Ustawie o ochronie przyrody, ale jest to scenariusz "rozważany" przez MKiŚ. Dodam, że starolasy mają podlegać ochronie ścisłej.

Co do tego "paraliżu" z tytułowego artykułu to według mnie się to nie wydarzy, ponieważ z tych 17%, które zostały ogłoszone przez Dyrektora DGLP i MKiŚ - 9% tak naprawdę już było chronione w LP jako tzw. ekosystemy referencyjne, gdzie nie były prowadzone żadne zabiegi, poza sytuacjami wyjątkowymi tzn. zagrażającymi bezpieczeństwu ludzi, mienia.

Ps. Wiadomo, że "100 rezerwatów na 100-lecie" to zabieg głównie pijarowy, ale chyba lepszy taki niż wydawanie milionów złotych na kampanię wyborczą np. stawiając reklamy czy organizując "pikniki" ;) ??
rysiaty

PawełB pisze: poniedziałek, 9 grudnia 2024, 23:09ale gdzie w takim razie jest ta jest prawda???? Ja zawsze szukam materiałów źródłowych, ale sa bardzo skąpe, nawet brak oficjalnego programu, spisu referatów itp, czyli zainteresowany może sobie tylko domniemywać z komentarzy różnorakiej prowiniencji......
Tu jest program, prezentacja i nagranie relacji:
https://www.gov.pl/web/klimat/ii-ogolno ... a-o-lasach
https://www.gov.pl/web/klimat/starolasy ... y-o-lasach

A tu projekt wytycznych i rekomendacji dotyczących procesu wzmocnienia ochrony lasów o szczególnych walorach przyrodniczych i społecznych
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 5 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

O takich sprawach będą decydowały: Zielińska, Kidawa, Jachira... spokojnie, na pewno będzie dobrze. Po co się denerwować skoro mamy fachowców.
kubu01

Jacek Kalisiak pisze: czwartek, 12 grudnia 2024, 20:33
VasT pisze:Także to już zostały "przemyślane", a Lasy Państwowe są na etapie zabezpieczania puli na ten cel
No właśnie te plany są już podobno udostępnione na stronach Banku Danych o Lasach i wzbudzają wątpliwości co do rzetelności intencji przy wyznaczaniu obszarów. Tak jak i działania LP na terenach przeznaczonych do utworzenia planowanych rezerwatów. Chętnie usłyszałbym więcej informacji na ten temat od osób dobrze wprowadzonych w temat (od obu stron dyskusji). Jeżeli ktoś zna dobre źródła, to proszę o udostepnienie.
VasT pisze: czwartek, 12 grudnia 2024, 21:33 Według zapowiedzi z ww. narady to w Ustawie o ochronie przyrody, ale jest to scenariusz "rozważany" przez MKiŚ. Dodam, że starolasy mają podlegać ochronie ścisłej.
Jeżeli piszecie o danych na BDL'u opisanych jako warstwy: "Wzmocnienie ochrony zasobów leśnych", to na szybko mam dwie sprawy.

Patrząc na rejon w którym pracuję, to m.in. są zaznaczone jako "Lasy bez pozyskania" zwyczajne łąki, lub "bez leśne" mokradła... Także tego, po raz pierwszy... :mysl:

W ten sam sposób zostały oznaczone obszary rezerwatów które mają 40+ lat. I fajnie, tyle tylko..., że od kilkunastu lat w niektórych rezerwatach funkcjonują ustanawiane przez RDOŚ co roku, plany zadań ochronnych. W ramach tych planów Nadleśnictwo jako wykonawca zadań, usuwa z obszaru rezerwatu drzewa zaatakowane przez: "kornika drukarz, przypłaszczka granatka i ścigę" (ściga bez wskazania która...). Także tego, po raz drugi.... :bit:

To po bardzo szybkiej analizie tej warstwy. Domyślam się że w innych częściach Polski mogą być podobne kwiatki, więc to będzie niestety sztuka dla sztuki i działania pozorowane ze strony MKiŚ. A dla pracujących w terenie dodatkowy burdel zarządczy nad obszarem.

PS: tam jeszcze widzę strefy drapoli też są uwzględnione. Także w tych propozycjach są obszary, z których w tej chwili nie powinno wyjeżdżać żadne drewno... :coto:
Awatar użytkownika
PawełB

"zaznaczone jako "Lasy bez pozyskania" zwyczajne łąki, lub "bez leśne" mokradła..."
Pewnie robota zza biurka, ale właściwie ochrona łąk i moradeł też jest ważna do zachowania bioróżnorodności. Ja tak zawsze patrzę troche z punktu widzenia miłośnika motyli :-)

Powiem ze w wielu lasach najbardzie właśnie brakuje mi takich środowisk, ochronionych przed zarastaniem, bo wiadomo że po paru latach zależnie od miejsca wejdą brzozy, olchy i po wszystkim....No niestety sposób użytkowania zmienił sie, właściwie prawie juz sie nie wypasa zwierząt, przez co bez aktywnej przecinki takie otwarte przestrzenia maja krótką racje bytu bez aktywnej ochrony.

Mam dzialkę niedaleko Warszawy (przy trasie katowickiej), gdzie po znaczacym usprawnieniu komunikacji przez obwodnice zaczął sie właśńie boom budowlany na działki (zwłaszcza po covidzie) ale i "normalne " całoroczne domy......Z przerażeniem patrze jak poznikały z tej okolicy stanowiska Telejusa, Nausitusa, fioletka, a nawet przeplatek (wyginęła zupełnie cinksja, atalia staje sie rzadka poza lasem), dostojek (znika selene) czy likaona. Ludzi są tak zdesperowani do zakupów, że kupują nawet podmokłe łączki przy bagnach, ryją rowy i stawiają domki, nie bacząc ze w takim miejscy przyjemność działkowania znacząco niweczą komary......

Model przekształceń był taki: Jakieś 20 lat temu, w miarę starzenia sie miejscowych rolników coraz wiecej pól było ugorowanych, pojawiły sie zarośniete łączki z bogatą roślinnością, na piasczystych polach (ziemie kiepsiuchne w okolicy) pojawiłe się fajne małe kserotermy gdzie roiło sie od kwiatów i owadów. Jeszcze gdzie niegdzie trzymali krowy, to wypas utrzymywał utrzymywał te łączki w jakimś przyzwoitym stanie, potem i to sie skończyło, weszły drzewa, jak właśnie wspomniane brzozy, czeremcha amerykańska na wilgotniejszych miejscach - olchy i wierzby. no a na suche miejsca - oczywiście nawłocie wyparły różnorodna rośłinę zielną. No i niestety fajnych stanowisk ubyło. Teraz to wszystko idzie do wycinki, powstaja zagłębia działkowe, domki z trawniczkami i oczywiście obowiązkowe tabliczki własność prywatna zakaz wstępu albo ogrodzenia na wykupionych łąkach.

Zastanawiam sie jak powinna być prowadzona gospodarka i zabudowa żeby powstały jakieś "refugia" w takich urbanizujących się okolicach, chyba tylko w oparciu o ziemie należące do lasów państwowych, bo jest tego sporo w okolicy. No ale leśnicy to wszystko obsadza..:-) i chyba nawet nie ma takiego pomysłu ochrony. Ciekawi mnie czy te plany ochonne uwzględniaja też inne srodowiska.
kubu01

@PawelB

Ja się z Tobą zgadzam. Masz rację. I nawet dużo więcej można napisać i powiedzieć o potrzebach ochrony terenów otwartych. Właśnie otwartych, a nie lasów, czy tym bardziej strodrzewi. Więc wciskanie "Lasów bez pozyskania" w kontekście ochrony "starodrzewu" na łące czy mokradle jest kłamstwem, oszustwem i naumyślnym wprowadzaniem w błąd obserwatora, który nie posiada wiedzy żeby te informacje zweryfikować! :-(
AgaM
UTM: XS55

Post autor: AgaM »

Tak a propos terenów, które Lasy Państwowe z dumą zgłaszają jako wytypowane do wyłączenia z wycinek... Zaliczyły do nich na przykład rezerwat Łąka Sulistrowicka.
Żeby było dowcipniej, jest to rezerwat, dla którego głównym zagrożeniem od lat jest ... sukcesja leśna.
W mojej okolicy do wyłączenia z wycinek wytypowano głównie jeziora i podmokłe łąki nadrzeczne.
Awatar użytkownika
PawełB

AgaM pisze: wtorek, 17 grudnia 2024, 08:36 Tak a propos terenów, które Lasy Państwowe z dumą zgłaszają jako wytypowane do wyłączenia z wycinek... Zaliczyły do nich na przykład rezerwat Łąka Sulistrowicka.
Żeby było dowcipniej, jest to rezerwat, dla którego głównym zagrożeniem od lat jest ... sukcesja leśna.
W mojej okolicy do wyłączenia z wycinek wytypowano głównie jeziora i podmokłe łąki nadrzeczne.
Widać lokalni wlodarze lasów bronią się przed zmianami :-) Papier przyjmie wszystko :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”