Prośba o pomoc / potwierdzenie
-
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
Re: Prośba o pomoc / potwierdzenie
Potwierdzam
No to już zostaną na lata
Wg moich doświadczeń nie da sie ich cąłkowicie wykurzyć z mieszkania, gdzie mieszka kilka osób sa duże ilości różnych ciuchów , gratów, itp. U mnie odbyla się inwazja z piwnic, na poczatku zaobserwowałem tam mole siedzące na ścianach (pewnie jakieś starocie tam zżerały) i już wtedy byłem pewien że prędzej czy później dostaną sie na moje 12 piętro. Odstraszanie bardziej przyjaznymi dla nas środkami (zapach
) typu lawenda nie daje rezultatu, zauważyłem ze nawet larwy przepoczwarzały się w saszetkach z lawendą !.Tradycyjne kuklki antymolowe strasznie śmierdza, trudno mi ocenić czy były skuteczne. Wełniane swetry na lato radze zamknąć w próżniowych wtorbach odsysanych odkurzaczem. Płaszcze wełniane trzeba kontrolować co jakiś czas, na obecność takich korytarzyków z przędzy w których zyją larwy - dobrze widać na ciemnych ubraniach. Mam wrażenie ze żrą też tkaniny ze sporym udziałem tworzyw, a nie tylko czystą wełnę. ! W miarę dobry monitoring obecności w szafach przy pomocy pułapek feromonowych na mole odzieżowe, ale zwalczyć to raczej nie da rady (zawsze jakiś samiec przetrwa i przekaże geny
). Czasem daje się upolować latającego mole, ale mają taki zapętlony tor lotu że czesto znikną..... Może ktoś ma lepsze doswiadczenia?

Wg moich doświadczeń nie da sie ich cąłkowicie wykurzyć z mieszkania, gdzie mieszka kilka osób sa duże ilości różnych ciuchów , gratów, itp. U mnie odbyla się inwazja z piwnic, na poczatku zaobserwowałem tam mole siedzące na ścianach (pewnie jakieś starocie tam zżerały) i już wtedy byłem pewien że prędzej czy później dostaną sie na moje 12 piętro. Odstraszanie bardziej przyjaznymi dla nas środkami (zapach

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Zgadza się niestety, mole odzieżowe bezproblemowo konsumują mieszanki wełny z syntetykami.
A doswiadczenia mam podobne - jak już wejdą do mieszkania, to tak jak z szubakami, same dobrowolnie nie wyjdą

Widywałem mole ubraniowe ale zwykle bladożółtawo-srebrzyste, z połyskiem. Tego nie poznałem. Był tylko jeden, ale latem jak są okna pootwierane to wlatuje dużo owadów, do niedawna codziennie eliminowałem wtyka. Kupię pułapki feromonowe i zobaczymy.
-