Prośba o identyfikacje owada
-
- UTM: Kraśnik
- Podziękował(-a): 2 times
Prośba o identyfikacje owada
Witam Forumowiczów,
W lutym tego roku kupiłem dom z lat 90. W marcu zauważyłem w domu 2-3 okazy tego owada - na piętrze, gdzie są skosy z dachu zabudowane karton gipsem. Na strychu w pajęczynach pozostałości tych owadów jest dużo. Ponownie teraz w listopadzie pojawiły się dwie sztuki. Zastanawiam się co to za owad? Gdzie bytuje i czym się żywi? przede wszystkim czy to szkodnik drewna żywiący się konstrukcją dachu? Dach jest ocieplony wełną szklaną.
Pozdrawiam,
RF
W lutym tego roku kupiłem dom z lat 90. W marcu zauważyłem w domu 2-3 okazy tego owada - na piętrze, gdzie są skosy z dachu zabudowane karton gipsem. Na strychu w pajęczynach pozostałości tych owadów jest dużo. Ponownie teraz w listopadzie pojawiły się dwie sztuki. Zastanawiam się co to za owad? Gdzie bytuje i czym się żywi? przede wszystkim czy to szkodnik drewna żywiący się konstrukcją dachu? Dach jest ocieplony wełną szklaną.
Pozdrawiam,
RF
- Załączniki
- 1.jpg (128.38 KiB) Przejrzano 1675 razy
- 2.jpg (319.92 KiB) Przejrzano 1675 razy
- 3.jpg (201.94 KiB) Przejrzano 1675 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Prośba o identyfikacje owada
To złotook, sieciarka z rodziny Chrysopidae. Są drapieżne, żywią się mszycami i innymi drobnymi bezkręgowcami. Do domu wchodzą tylko na zimowanie (a latem wabią się do sztucznego światła).
-
Pani Aneto Dziękuje za odpowiedź. Czy obawiać się ich obecności? Jak pisałem na strychu w pajęczynach jest ich dużo, stąd i pożywienia też muszą mieć pod dostatkiem. Tylko czym się mogą żywić w strukturze dachu?
-
- UTM: VT79
- Podziękowano: 4 times
Jak pisała Aneta one w domu są na zimowaniu. Na strychu nie jest im potrzebny pokarm tylko schronienie.
-
-