Colias erate na cmentarzu
-
- Kontakt:
Colias erate na cmentarzu
Już ostatni dzień października, wydawałoby się - po sezonie... A tu na pewnym cmentarzu na Rzeszowszczyźnie, leżącym na mocno nasłonecznionym, południowym stoku Pogórza, latały sobie dzisiaj szlaczkonie erate. Piękną mamy jesień tego roku.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 października 2004, 20:06 przez Bartek Gałązka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Wojtaszek
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Colias erate na cmentarzu u Bartka, a ja systematyzuję z-ry
Ja w Warzszawie dzis nic nie widziałem. Ostatnie moje notatki kończa się w połowie paxdziernika - na vanessie atalancie i tettigoni viridisima (pasikoniku zielonym), który jeszcze był słyszalny wraz z podkrzewinem szarym. jakies płtora tygodnia temu przeleciał bielinek. to wszystko..... i to chyba rzepnik albo bytomkowiec. Widziałem go z okna, tak więc mówię albo, albo........
Powim Wam, że czekam teraz juz tylko na 1 dni wiosny 2005 roku, obecnie kompletuje w etykiety, oraz systematyzuje swoje zbiory. mam kupę roboty. Doszło mi duzo nowych gatunków, ciekawe formy szczególnie Lycaenidae i poprostu uaktualniam gabloty z modraszkami, troche z nymphalidae i jeszcze wiele innych... Przypuszczam, że u Was to samo
Powim Wam, że czekam teraz juz tylko na 1 dni wiosny 2005 roku, obecnie kompletuje w etykiety, oraz systematyzuje swoje zbiory. mam kupę roboty. Doszło mi duzo nowych gatunków, ciekawe formy szczególnie Lycaenidae i poprostu uaktualniam gabloty z modraszkami, troche z nymphalidae i jeszcze wiele innych... Przypuszczam, że u Was to samo
- Damian Bruder
- UTM: WT43
-
- Kontakt:
Zima jeszcze nie zamierza zaatakować... Oby jak najdłużej! Wczoraj, tj. 5 listopada w okolicach Komańczy (Bieszczady Zachodnie) latały sobie w słońcu dwa ceiki (P.c-album). Proponuję kontynuować ten temat. Dla mnie swoisty rekord w kategorii: dzienne motyle jesienią to pojaw P.megera 11 XI 2000 roku (trzecie pokolenie!).
- Jakub Augustyniak
- Krzysztof Szumlak
motylki
Ja pare dni temu obserwowałem latające G.rhamni,oraz znalazłem w leśnej pułapce na brudnice jednego żywego P.c-album,którego chwile potem wypuściłem.
Pzdr.
Pzdr.
-