Colias erate na cmentarzu

Bartek Gałązka
Kontakt:

Colias erate na cmentarzu

Post autor: Bartek Gałązka »

Już ostatni dzień października, wydawałoby się - po sezonie... A tu na pewnym cmentarzu na Rzeszowszczyźnie, leżącym na mocno nasłonecznionym, południowym stoku Pogórza, latały sobie dzisiaj szlaczkonie erate. Piękną mamy jesień tego roku.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 października 2004, 20:06 przez Bartek Gałązka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Paweł Wojtaszek

Post autor: Paweł Wojtaszek »

Oj tak tak, cieplutko. Ja dzisiaj widziałem Vanessa atalanta. Bardzo mnie to zdziwiło, widocznie jesień nadrabia zaległości lata ;-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Colias erate na cmentarzu u Bartka, a ja systematyzuję z-ry

Post autor: Marcin Kutera »

Ja w Warzszawie dzis nic nie widziałem. Ostatnie moje notatki kończa się w połowie paxdziernika - na vanessie atalancie i tettigoni viridisima (pasikoniku zielonym), który jeszcze był słyszalny wraz z podkrzewinem szarym. jakies płtora tygodnia temu przeleciał bielinek. to wszystko..... i to chyba rzepnik albo bytomkowiec. Widziałem go z okna, tak więc mówię albo, albo........
Powim Wam, że czekam teraz juz tylko na 1 dni wiosny 2005 roku, obecnie kompletuje w etykiety, oraz systematyzuje swoje zbiory. mam kupę roboty. Doszło mi duzo nowych gatunków, ciekawe formy szczególnie Lycaenidae i poprostu uaktualniam gabloty z modraszkami, troche z nymphalidae i jeszcze wiele innych... Przypuszczam, że u Was to samo
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Ja gdzieś w połowie października obserwowałem parke szlaczkoni C.hyale.Latały przy wale przeciwpowodziowym nad Odrą w ciepły słoneczny dzień.
Bartek Gałązka
Kontakt:

Post autor: Bartek Gałązka »

Zima jeszcze nie zamierza zaatakować... Oby jak najdłużej! Wczoraj, tj. 5 listopada w okolicach Komańczy (Bieszczady Zachodnie) latały sobie w słońcu dwa ceiki (P.c-album). Proponuję kontynuować ten temat. Dla mnie swoisty rekord w kategorii: dzienne motyle jesienią to pojaw P.megera 11 XI 2000 roku (trzecie pokolenie!).
Awatar użytkownika
Jakub Augustyniak

Post autor: Jakub Augustyniak »

a ja w piątek 6 listopada obserwowałem okaz Aglais utricae w Mielcu
Awatar użytkownika
Krzysztof Szumlak

motylki

Post autor: Krzysztof Szumlak »

Ja pare dni temu obserwowałem latające G.rhamni,oraz znalazłem w leśnej pułapce na brudnice jednego żywego P.c-album,którego chwile potem wypuściłem.
Pzdr.
ODPOWIEDZ