Ryjkowiec z Gruzji - Mogulones sp. [Echinodera]

Curculionidae, Apionidae, Anthribidae, Rhynchitidae, Attelabidae, Nemonychidae i Nanophyidae.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Ryjkowiec z Gruzji - Mogulones sp. [Echinodera]

Post autor: Jacek Kurzawa »

Wyszedł mi taki ładny ryjkowiec. przywiozłem materiał do hodowli, w którym był Drymochares cavazzutii (Cerambycidae).
Ryjek wyszedł z przegniłego konarka grabowego, średnicy około 6 cm, białe drewno, a znacznym stopniu rozkładu. Miejsce znalezienia jest specyficzne, to okolice Borjomi NP.
Póki jest świeży, mogę zrobić kopulator jak potrzeba, bo zatrułem go dzisiaj, jest świeży, specjalnie nie preparuję go jeszcze.

Wygląda na Mogulones sp. ale takiego wzoru nie widzę, przeglądając sieć.
Załączniki
ryjkowiec Gruzja Rikoti Pass2023_4.jpg
Original image recording time:
2024:07:28 19:09:04
Image taken on:
28 lipca 2024, 17:09 - ndz
Focus length:
0 mm
Shutter speed:
1/50 Sec
F-number:
f/0
ISO speed rating:
500
Camera-model:
DMC-GH4
ryjkowiec Gruzja Rikoti Pass2023_4.jpg (160.76 KiB) Przejrzano 971 razy
żywy osobnik
żywy osobnik
2024:07:28 00:14:31
Image taken on:
27 lipca 2024, 22:14 - sob
Focus length:
0 mm
Shutter speed:
1/50 Sec
F-number:
f/0
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-GH4
ryjkowiec Gruzja Rikoti Pass2023_2.jpg (95.63 KiB) Przejrzano 969 razy
ryjkowiec Gruzja Rikoti Pass2023_3.jpg
2024:07:28 00:14:55
Image taken on:
27 lipca 2024, 22:14 - sob
Focus length:
0 mm
Shutter speed:
1/50 Sec
F-number:
f/0
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-GH4
ryjkowiec Gruzja Rikoti Pass2023_3.jpg (104.07 KiB) Przejrzano 968 razy
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Podziękowano: 10 times

Re: Ryjkowiec z Gruzji

Post autor: Marek Wanat »

To Echinodera sp. z podrodzaju Ruteria, najprawdopodobniej pospolita i w naszych górach E. hypocrita, bo ona w Gruzji też występuje i wygląda całkiem podobnie jak ta, na twoim zdjęciu - te białe plamki na pokrywach są zmienne indywidualnie. Ale z Gruzji Savitsky opisał w 1997 r. dwa inne gatunki, których nie znam, a oznaczanie "acallesów" z takich zdjęć powinno być zakazane ;) . Pewnie oba są w XXI-wiecznej monografii zachodniopalearktycznych Cryptorhynchini Stübena, którą mam na półce w pracy. W tej grupie wciąż też nietrudno o nieopisane gatunki. Bez okazu w ręku się tu jednak nie obejdzie. Możesz mi go ew. podesłać do oznaczenia w eppendorfie na adres Muzeum póki świeży. Nie preparuj sam genitaliów, bo w tej grupie trudno je wyciągnąć bez uszkodzenia okazu (ja lata temu zrobiłem sobie do tego specjalną szpilkę z odpowiednio zakrzywionym końcem, bo otwór po usunięciu ostatnich 3-ch sternitów odwłoka jest za mały by skutecznie operować zwykłą szpilką czy pęsetą jak u innych ryjkowców), no i obowiązują preparaty prześwietlane w glicerynie albo żywicach ze względu na taksonomicznie istotne uzbrojenie endophallusa. Zresztą przeczuwam po ryjku na jednym z twoich zdjęć, że to samica.
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Podziękowano: 10 times

Re: Ryjkowiec z Gruzji- Mogulones sp.

Post autor: Marek Wanat »

Ten "Mogulones" jako efekt podjętych prób oznaczenia tego jakimiś apkami oznaczającymi po obrazkach, to najlepsze świadectwo, ile one są warte w taksonomii. :smiech: Nawet podrodzina nie ta...
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Re: Ryjkowiec z Gruzji- Mogulones sp.

Dziękuję za tyle ciekawych informacji.
Miejsce zbioru rokuje na dobry takson. Jeśli samica to i tak nie będzie z niej co wyciągać, ale może sam okaz może okazać się wystarczający do oznaczenia, nigdy nie wiadomo. Trzeba go mieć. Nie fotografię.
Marek Wanat pisze: 29 lipca 2024, 00:06 - pn Ten "Mogulones" jako efekt podjętych prób oznaczenia tego jakimiś apkami oznaczającymi po obrazkach, to najlepsze świadectwo, ile one są warte w taksonomii. :smiech: Nawet podrodzina nie ta...
To założenie oparte na przypuszczeniu "jako efekt podjętych prób oznaczenia tego jakimiś apkami" jest błędne. Dlatego wnioski również. Ale zakładając, że ktoś chciałby takiego ryjkowca oznaczyć apką to w poprzednim poście już wyjaśniłeś, że nawet okaz w ręku może być niewystarczający. Ale kto miałby mieć taki pomysł? Ja? :-) :rotfl:
co za myśl.... nawet mi to nie przeszło przez myśl, żeby używać aplikacji typu Google Lens, Seek lub cokolwiek innego. Nie wpadłem na to, to jest raczej głupi pomysł.

Ot, przejrzałem Google, zajrzałem na kilka portali poświęconych tej grupie, poczytałem trochę, pobrałem kilka prac, popatrzyłem po obrazkach, na ile coś dla mnie było podobnego i Mogulonesy sa podobne. Ryjkowcami, jak zapewne wiesz, nigdy się nie zajmowałem i nie interesują mnie. Niewiele o nich nie wiem, ale wyłapałem, że Mogulonesy są związane raczej z zielnymi, a to już wskazywałoby że mamy tu do czynienia z czymś innym (kiedyś odłowiłem nawet fajne Mogulonesy w Turcji, Jurek Szypuła je ma, stąd ta nazwa Mogulones wydaje mi się bliższa niż inne). "Ryjkowiec" to jest wystarczająca dla mnie nazwa na potrzeby wątku. Z dopiskiem Mogulones zabrzmiało ciekawiej, ot cała historia. Równie dobrze można sobie ponarzekać, że zewnętrzne podobieństwo Trichoferus campestris do Arhopalus rusticus powoduje, że... internet się popsuł, bo ich zdjęcia są podobne.
Jacek Kurzawa pisze: 28 lipca 2024, 22:29 - ndz Wygląda na Mogulones sp. ale takiego wzoru nie widzę, przeglądając sieć.
Zadałem sobie nieco trudu, ale widzę, że zostałem za to skrytykowany. Za nieznajomość ryjkowców i za szukanie podobieństw wg wzoru na pokrywach. No i posądzony za używanie do tego celu głupich i szkodliwych aplikacji. Nie będę już więcej tego robił, czyli nie bedę probował szukać podobieństw posługując się zdjęciami (bo zbioru ryjkowców przecież nie posiadam). I przepraszam, że się pomyliłem. A ja tylko napisałem "Wygląda na Mogulones" :bang:

Prawdopodobnie kolejne ryjkowce jakie wyciągnę z probówki nie trafią na Forum i nie będę ich nawet próbował oznaczać, tylko od razu z nimi zrobię to co należało zrobić od razu, czyli pozbędę się ich oddając w dobre ręce.
rysiaty
UTM: WT35
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 11 times

Re: Ryjkowiec z Gruzji - Mogulones sp. [Echinodera]

Post autor: rysiaty »

a szkoda, że nie sprawdziłeś ...
Załączniki
screen.jpg
screen.jpg (211.12 KiB) Przejrzano 779 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Re: Ryjkowiec z Gruzji - Mogulones sp. [Echinodera]

Nawet nie przyszło mi do głowy, że ten portal mógłby podjeść z oznaczeniem tak blisko. No to mnie zaskoczyłeś, chociaż sam o tym pisałem w 2022 viewtopic.php?p=291962#p291962 , że algorytmy w iNaturalist są poprawione co jak widać teraz, jest skuteczne.
W CPC widać, że jest w nim wiele gatunków bliźniaczych, z Gruzji zaś znane są 3 gatunki: E.hypocrita, E.horridula Reitter, 1888c, orientalis A. Solari & F. Solari, 1907c
Załączniki
CPC8-2017 Echinodera.pdf
(113.28 KiB) Pobrany 10 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „CURCULIONOIDEA”