Forficula auricularia

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
zolw_

Forficula auricularia

Post autor: zolw_ »

Dzień dobry
Spotkałem dziwną rzecz. 20 VII wędrowałem przez Śmierdzącą Polanę (koło Jasionowa) w Gorcach. Przysiadłem sobie i zobaczyłem, że ktoś pozatykał puste puszki po piwie na patykach. Może śmieszne ale zamiast narzekać na ludzi czasami zbieram śmieci. Zatem włożyłem puszki do wora na śmieci i ze zdziwieniem zobaczyłem uciekającą gromadę skorków. Ale w miejscu puszki był też spory pająk otoczony białym kokonem sieci. Jednego ze skorków sfotografowałem i w domu zobaczyłem, że coś siedzi na jego głowie. Wiem, że dorosłe osobniki opiekują się młodymi ale czy to właśnie są takie "dzieci" czy może młode pająki dopadły Forficula auricularia? Zdjęcie jest może z za dużej odległości lecz może uda się rozpoznać co to siedzi koło głowy skorka.
Pozdrawiam
WK
Załączniki
_DSC2497_a.jpg
Original image recording time:
2024:07:20 11:35:32
Image taken on:
sobota, 20 lipca 2024, 09:35
Focus length:
150 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
200
Camera-model:
NIKON D500
_DSC2497_a.jpg (82.79 KiB) Przejrzano 1018 razy
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Re: Forficula auricularia

Post autor: PawełB »

słabo to widac, ale najbardziej przypomina mi jakiegoś małego roztocza z tych co siedza na żukach gnojowych itp, jak były puszki po piwie to resztki mogły zwabić jakieś nekrogfagi i to z nich coś przeszło na skorka. Absolutniue to nie dziecię skorka, one sa podobne do dorosłych tyle że malutkie i bialawe
https://entnemdept.ufl.edu/creatures/ve ... earwig.htm
zolw_

Re: Forficula auricularia

Post autor: zolw_ »

Dziękuję za odpowiedź.
WK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stawonogi (bez owadów)”