Prośba o identyfikację
Prośba o identyfikację
Cześć, jak w tytule.
Pozdrawiam
MB@
Pozdrawiam
MB@
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:07:13 17:29:07Image taken on:sobota, 13 lipca 2024, 15:29Focus length:5.4 mmShutter speed:1/1000 SecF-number:f/3.6ISO speed rating:100Camera-model:DMC-TZ35
- Marek Wanat
- UTM: XS36
- Specjalność: ryjkowce
- Podziękowano: 10 times
Re: Prośba o identyfikację
Kózkarze pewnie już śpią, więc skorzystam z okazji i podpowiem - samica dyląża Prionus coriarius
Też taką miałem na ekranie przedwczoraj, to częsty chrząszcz

- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Jeśli chodzi o mnie to właśnie wstałem

Jestem na wczasach, słaby net, zaglądam na chwilę i to tyle.
Gatunek jest tak znany że tu nie trzeba zaangażowania specjalistów, każdy może pomóc, myślę, że na 60 osób czytających pytanie znających odpowiedź było dobrze ponad połowę, więc jakieś 30 anonimowych użytkowników uznało, że nie warto się logować i pomagać. Zaangażowanie czynne spada, jest coraz większa bierność w sieci. FB rozleniwia, tylko scrolowanie paluszkiem po ekranie w poszukiwaniu interesujących informacji lub sensacji, zmiany w sieci widać gołym okiem. Z drugiej strony jest w tej chwili parę sposobów, by net sam odpowiedział jaki to gatunek. Jedna z możliwości to Google Lens, jeszcze lepsza to aplikacja SEEK, także iNaturalist i wiele innych. No ale też od tego są takie Fora, aby się spytać, pokazać, rozwiać swoje wątpliwości i czegoś się dowiedzieć. Dlatego rozwinąłem swoją odpowiedź, aby niosła sobą coś więcej, jak na Forum przystało

Zachęcam do brania czynnego udziału, odpowiadania, pomagania a także do wspomagania się aplikacjami typu Seek, iNaturalist czy Google Lens.
Dzięki za odzew. Interesuję się głównie motylami, a takiego chrząszcza pierwszy raz widziałem. Wymagał pomocy, bo nie mógł się wdrapać wyżej żeby wystartować i odlecieć, a że był taki duży i ładny, to zrobiłem mu zdjęcie. Na pamiątkę przelotnej znajomości. Teraz sobie o nim poczytałem, podobno może ugryźć. No i o płci decyduje ilość segmentów czułków. Ciekawe, może warto wejść głębiej w świat chrząszczy. Na razie mam tylko parę zdjęć i to robione w ramach dokumentowania ciekawostek, jak zobaczyłem coś ładnego albo oryginalnego. Mam na przykład zdjęcie samicy oleicy fioletowej, raz tylko widziałem a to interesujący gatunek, no i trujący.
- Marek Wanat
- UTM: XS36
- Specjalność: ryjkowce
- Podziękowano: 10 times
Jacku, to nie tak. Skoro post zaistniał o 1.53, a moja odpowiedź o 3.48, to trudno by komuś, kto wstał rano czy, jak Ty, w południe z wyra i zaraz włączył Forum (założę się, że to wyjątkowe przypadkiJacek Kurzawa pisze: ↑środa, 17 lipca 2024, 12:53 myślę, że na 60 osób czytających pytanie znających odpowiedź było dobrze ponad połowę, więc jakieś 30 anonimowych użytkowników uznało, że nie warto się logować i pomagać.

- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Rzeczywiscie masz racjęMarek Wanat pisze: ↑czwartek, 18 lipca 2024, 02:06 Twoja diagnoza zmian cywilizacyjnych pod wpływem mediów społecznościowych jest z grubsza trafna na poziomie ogólnym i wskazuje niezbyt optymistyczny dla nauki trend, ale akurat w przypadku tego konkretnego wątku twoja argumentacja jest chybiona.

-