Rozpinadła do Microlepidoptera
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 5 times
- Podziękowano: 2 times
- Kontakt:
Rozpinadła do Microlepidoptera
Z rozpinadeł do mikrów spotykanych w handlu nigdy nie byłem zadowolony, kupiłem raz dwa różne i użyłem tylko raz. Rozpinadła robię sam, mają rozmiary i parametry dostosowane do moich potrzeb i spełniają moje oczekiwania.
Stoliki wykonane są z średnio miękiej balsy a cała konstrukcja z kilku rodzajów tektury. Można je robić w dowolny sposób w zależności od możliwości i sprawności manualnej. Ostatnio zaprojektowałem regulowane rozpinadła do mikrów co było strzałem w dziesiątkę bo można szybko dostosować szerokość rowka do aktualnie preparowanych okazów.
Stoliki wykonane są z średnio miękiej balsy a cała konstrukcja z kilku rodzajów tektury. Można je robić w dowolny sposób w zależności od możliwości i sprawności manualnej. Ostatnio zaprojektowałem regulowane rozpinadła do mikrów co było strzałem w dziesiątkę bo można szybko dostosować szerokość rowka do aktualnie preparowanych okazów.
- Załączniki
- rozp_1.jpg (129.05 KiB) Przejrzano 1275 razy
- rozp_2.jpg (315.97 KiB) Przejrzano 1275 razy
- rozp_3.jpg (219.02 KiB) Przejrzano 1275 razy
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Re: Rozpinadła do Microlepidoptera
Jak już się posiada drukarkę 3D to różne pomysły przychodzą do głowy. Rozpinadła do mikrów (na razie stałe) drukują się 2 godziny i 35 minut/szt.
- Załączniki
- roz1.jpg (271.43 KiB) Przejrzano 1009 razy
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Podczas rozmaitych dłuższych wyjazdów entomologicznych korzystam zwykle z około 50 rozpinadeł do mikrów. Ponieważ często trudno przewidzieć jakie rozmiary rowków będą potrzebne, zdarza się, że brakuje jednych a inne są w nadmiarze. Dlatego wymyśliłem i właśnie dopracowuję prototypy rozpinadeł do mikrów z możliwością regulacji rowka. Z tego co widziałem w sieci nie można takich kupić.
Zaprojektowałem takie jak poniżej, wszystkie mają długość 130mm, żeby można było swobodnie operować nimi pod binokularem przeciętnie można na takim spreparować 11 motylków. Rozpiętość skrzydeł od najmniejszej (Nepticulidae) do 25-26mm (Pyralidae):
szer. 24mm, rowek 0.0-2.0mm, stolik 2x11mm
szer. 27mm, rowek 0.0-2.5mm, stolik 2x12mm
szer. 32mm, rowek 0.0-3.5mm, stolik 2x14mm
Do produkcji wykorzystuję drukarkę 3D (PLA) i mikroobrabiarkę do drewna. Stoliki i podłoże pod stoliki oczywiście z odpowiedniej twardości balsy. Wszystkie niezbędne narzędzia zaprojektowałem i wydrukowałem na drukarce 3D. Do stolików można (niekoniecznie) wydrukować naklejki samoprzylepne ze skalą milimetrową dla równego preparowania. Efekt pokażę w najbliższych dniach.
Zaprojektowałem takie jak poniżej, wszystkie mają długość 130mm, żeby można było swobodnie operować nimi pod binokularem przeciętnie można na takim spreparować 11 motylków. Rozpiętość skrzydeł od najmniejszej (Nepticulidae) do 25-26mm (Pyralidae):
szer. 24mm, rowek 0.0-2.0mm, stolik 2x11mm
szer. 27mm, rowek 0.0-2.5mm, stolik 2x12mm
szer. 32mm, rowek 0.0-3.5mm, stolik 2x14mm
Do produkcji wykorzystuję drukarkę 3D (PLA) i mikroobrabiarkę do drewna. Stoliki i podłoże pod stoliki oczywiście z odpowiedniej twardości balsy. Wszystkie niezbędne narzędzia zaprojektowałem i wydrukowałem na drukarce 3D. Do stolików można (niekoniecznie) wydrukować naklejki samoprzylepne ze skalą milimetrową dla równego preparowania. Efekt pokażę w najbliższych dniach.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Zdjęcia prototypu. Największym wyzwaniem było uzyskanie 4 stopniowego pochylenia deseczek stolika ale udało się dopracować technologię.
- Załączniki
- roz1.jpeg (89.14 KiB) Przejrzano 300 razy
- roz2.jpeg (122.02 KiB) Przejrzano 300 razy
- roz3.jpeg (102.94 KiB) Przejrzano 300 razy
-
- UTM: CE60
- Kontakt:
Hejka,
Grzesiek, a czy udostępniłbyś plik do rozpinadełek aby można było sobie takie wydrukować?
Pozdrawiam
Arek
Grzesiek, a czy udostępniłbyś plik do rozpinadełek aby można było sobie takie wydrukować?
Pozdrawiam
Arek
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Nie jest to takie proste wbrew pozorom. PLA w zależności od jakości i marki ma różną kurczliwość więc wymiary się zminiają. Przy tej konstrukcji dokładność 0.1mm jest na styk więc i tak wszystko może się "rozjechać". Żeby dojść do odpowiednich rozmiarów drukowałem kilkanaście modeli i każdy był korygowany. Jak zmienię PLA to pewnie znów będą konieczne modyfikacje. Model rysuję w CAD a plik STL jest praktycznie niemożliwy do modyfikacji.
Możemy o tym pogadać telefonicznie po południu jeśli masz do mnie telefon, jeśli nie to napisz PW to Ci wyślę.
Możemy o tym pogadać telefonicznie po południu jeśli masz do mnie telefon, jeśli nie to napisz PW to Ci wyślę.