Czy to fruczak gołąbek?

Awatar użytkownika
Minos

Czy to fruczak gołąbek?

Post autor: Minos »

Witam, znalazłem dziś nad stawem, na łące właśnie tę larwę, jednak nie jestem pewny czy to jest to co myślę. Znalazłem ją dokładniej na przytulii pospolitej, którą właśnie jadła. Nie wiem czy to ma związek ale widziałem kiedyś fruczaka gołąbka jakieś 2km od tego miejsca.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I czy jest chroniona?
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 lipca 2007, 20:53 przez Minos, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
CezaryN
UTM: DB23

Post autor: CezaryN »

Nie, to gąsienica Hyles gallii - zmrocznika przytuliaka. Nie chroniony.
Awatar użytkownika
Minos

A czy jeśli chciałbym wyhodować z niej formę imago, to czy powinienem ją zimować, a jeśli tak to w jakich warunkach (na dworze czy gdzie)? I czy motyle (larwy) można hodować przez zimę nie zimując ich?
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Post autor: PiotrekGuzik »

Minos pisze:A czy jeśli chciałbym wyhodować z niej formę imago, to czy powinienem ją zimować, a jeśli tak to w jakich warunkach (na dworze czy gdzie)? I czy motyle (larwy) można hodować przez zimę nie zimując ich?
Ta gasienica jest juz chyba dorosla. Jesli bedziesz ja karmil swieza przytulia, to za kilka dni na dnie pojemnika w ktorym ja trzymasz zrobi sobie taki domek, w ktorym zamieni sie w poczwarke. Jesli bedziesz trzymal ja w domu, to motyl powinien wykluc sie za kilka tygodni (pod koniec sierpnia albo na poczatku wrzesnia.

Gasienic raczej sie nie zimuje - wiekszosc motyli zimuje w stadium poczwarki. Te ktore zimuja jako gasienice trudno jest przezimowac.

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Jesli bedziesz trzymal ja w domu, to motyl powinien wykluc sie za kilka tygodni (pod koniec sierpnia albo na poczatku wrzesnia.
A mi wpadła pod podłogę dorosła gąsienica tego właśnie gatunku, jakieś 3 tygodnie temu. I dzisiaj wyfrunął motyl :)
Awatar użytkownika
Minos

Ok, to dzięki za info (i chodziło mi oczywiście o zimowanie poczwarek, mała pomyłka :P ), ale mam jeszcze ostatnie pytanie: ile cm ziemi powinienem nasypać, by mogła się spokojnie przepoczwarzyć?
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Minos pisze:ale mam jeszcze ostatnie pytanie: ile cm ziemi powinienem nasypać, by mogła się spokojnie przepoczwarzyć?
Temu gatunkowi nie trzeba duzo. Gasienice te czasem buduja oprzedy nawet na powierzchni ziemi. Jesli nasypiesz 10 cm to bedzie az nadto :wink:
Awatar użytkownika
Minos

Dzięki, to jak sobie coś jeszcze przypomnę to zapytam :wink:

[ Dodano: 31-07-07, 22:06 ]
A jednak mam kolejne pytania: czy te larwy są jakoś spokrewnione ze sobą w jakiś sposób?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Tak. Obie to gąsienice H.gallii, ale w różnych stadiach rozwoju.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

tak to zdecydowanie wszystkie gąsienice h galii, jeszce będzie mozna je obserwować we wrzesniu, najlepiej na otwartych łakach z przytulią

ta zielona gąsienica jest z młodszego stadium, gdzie po kolejnej wylince jak nieco urosnie odzywiając się przytulią jej kolejnym oskórkiem będzie kolor czarno - brunatny w żółte kropki, natomiast ta czarno - brunatna z żółtymi plamami to statium dorosłej gąsienicy tuz przed przeobrażeniem w poczwarkę, jak zacznie się wkopywac w ziemię to znaczy, ze zacznie się stan odretwienia gąsienicy i mozolna reakcja przepoczwarczenia
Awatar użytkownika
Minos

Jednak ta ostatnia gąsienica jest nieco mniejsza i ma inne kolory od tej z pierwszych trzech fotografii, więc zostało jej chyba jeszcze kilka wylinek. I czytałem również, że larwy H. galii mają czarny koniec czerwonego rogu, a ona nie ma, czy nie jest to regułą u tego gatunku?
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Minos pisze:Jednak ta ostatnia gąsienica jest nieco mniejsza i ma inne kolory od tej z pierwszych trzech fotografii, więc zostało jej chyba jeszcze kilka wylinek. I czytałem również, że larwy H. galii mają czarny koniec czerwonego rogu, a ona nie ma, czy nie jest to regułą u tego gatunku?
Ona jest juz po ostatniej wylince, ale przeszla ja niedawno i bedzie jeszcze zerowac okolo tygodnia, rosnac w tym czasie bardzo szybko. A co do kolorow, to po ostatniej wylince moga one byc dosc rozne - od zoltobrunatnego przez ciemnofiolety po smoliscie czarny... Przy czym pierwsze pokolenie jest zazwyczaj znacznie jasniejsze. Nigdy nie spotkalem takich smoliscie czarnych w pierwszym pokoleniu, podczas gdy w drugim takich ciemnych jest zdecydowana wiekszosc...
Ten czarny koniec rogu chyba regula nie jest...

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
CezaryN
UTM: DB23

Post autor: CezaryN »

Poniżej dwie gąsienice H. gallii z pierwszego pokolenia w tym roku. Sfocone na jednej kępie przytulii.
Załączniki
H. gallii 2.JPG
Original image recording time:
2007:06:12 17:34:56
Image taken on:
wtorek, 12 czerwca 2007, 15:34
Focus length:
18 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/5