I czy jest chroniona?
Ta gasienica jest juz chyba dorosla. Jesli bedziesz ja karmil swieza przytulia, to za kilka dni na dnie pojemnika w ktorym ja trzymasz zrobi sobie taki domek, w ktorym zamieni sie w poczwarke. Jesli bedziesz trzymal ja w domu, to motyl powinien wykluc sie za kilka tygodni (pod koniec sierpnia albo na poczatku wrzesnia.Minos pisze:A czy jeśli chciałbym wyhodować z niej formę imago, to czy powinienem ją zimować, a jeśli tak to w jakich warunkach (na dworze czy gdzie)? I czy motyle (larwy) można hodować przez zimę nie zimując ich?
Ona jest juz po ostatniej wylince, ale przeszla ja niedawno i bedzie jeszcze zerowac okolo tygodnia, rosnac w tym czasie bardzo szybko. A co do kolorow, to po ostatniej wylince moga one byc dosc rozne - od zoltobrunatnego przez ciemnofiolety po smoliscie czarny... Przy czym pierwsze pokolenie jest zazwyczaj znacznie jasniejsze. Nigdy nie spotkalem takich smoliscie czarnych w pierwszym pokoleniu, podczas gdy w drugim takich ciemnych jest zdecydowana wiekszosc...Minos pisze:Jednak ta ostatnia gąsienica jest nieco mniejsza i ma inne kolory od tej z pierwszych trzech fotografii, więc zostało jej chyba jeszcze kilka wylinek. I czytałem również, że larwy H. galii mają czarny koniec czerwonego rogu, a ona nie ma, czy nie jest to regułą u tego gatunku?