Autographa gamma czy Autographa buraetica
Autographa gamma czy Autographa buraetica
Witam,
Czy to Autographa gamma czy Autographa buraetica? Po czym to rozpoznać? Foto Uppsala, środkowa Szwecja, na ścianie budynku. 18.09.2022.
Pozdrawiam serdecznie,
Adam
Czy to Autographa gamma czy Autographa buraetica? Po czym to rozpoznać? Foto Uppsala, środkowa Szwecja, na ścianie budynku. 18.09.2022.
Pozdrawiam serdecznie,
Adam
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Re: Autographa gamma czy Autographa buraetica
Bardzo dziękuję za oznaczenie.
Prosiłbym o wyjaśnienie jak odróżnić te dwa gatunki bo dla mnie to nie jest oczywiste. Brak jest Autographa buraetica w kluczu: Buszko J. 1983. Część XXVII. Motyle – Lepidoptera. Sówki – Noctuidae. Podrodziny Acontiinae, Sarrothripinae, Euteliinae, Plusiinae, Catocalinae, Rivulinae, Hypeninae i Herminiinae. Klucze do Oznaczania Owadów Polski, 126, 53e, Warszawa-Wrocław.
Cały czas się uczę a następnym razem fajnie byłoby oznaczyć samemu.
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Prosiłbym o wyjaśnienie jak odróżnić te dwa gatunki bo dla mnie to nie jest oczywiste. Brak jest Autographa buraetica w kluczu: Buszko J. 1983. Część XXVII. Motyle – Lepidoptera. Sówki – Noctuidae. Podrodziny Acontiinae, Sarrothripinae, Euteliinae, Plusiinae, Catocalinae, Rivulinae, Hypeninae i Herminiinae. Klucze do Oznaczania Owadów Polski, 126, 53e, Warszawa-Wrocław.
Cały czas się uczę a następnym razem fajnie byłoby oznaczyć samemu.
Pozdrawiam serdecznie
Adam
- konrad
- UTM: DC47
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 7 times
Re: Autographa gamma czy Autographa buraetica
U A. buraetica, „ogonek” przy tym znaczku przypominającym literę Y/gamma, jest zazwyczaj od niego „oderwany” lub „ledwo się trzyma”, że się tak wyrażę. Nie wiem jednak w jakim stopniu ta cecha jest powtarzalna i czy można na jej podstawie opierać oznaczenia.