Ależ można!

Werner, Henryk i ja właśnie tego dokonaliśmy:
http://www.pte.up.poznan.pl/we/2021/17A ... -i-in..pdf
A dlaczego był niespodziewany?M. Stachowiak pisze:Obecności tego gatunku w Polsce się nie spodziewałem. Ciekawe, co w najbliższych latach jeszcze się znajdzie? Gratuluję
Przypomniała mi się niedawna historia o nowym gatunku dla Polski, wykazanym w tych samych okolicznościachNa podstawie pozyskanych danych i informacji
z literatury trudno wytłumaczyć występowanie
O. subsinuatus na stanowisku w Warszawie
Taką ewentualność należałoby przeanalizować i wykluczyć porządnymi argumentami. I każdą podobną na tej samej zasadzie.Wujek Adam pisze:Baaardzo teoretycznie można by założyć, że ów chrząszcz przemycił się jakoś z zagranicznym materiałem z lat poprzednich i przetrwał w nim przyczajony, np. od lipca 2018 roku w armeńskim patyku, by po dwóch latach przycupnąć na ekranie. ;-)
nie wiem jak to wygladało w Niemczech ,na Słowacji i w Czechach ale przy ekspansji gatunku w ciągu ok 30 lat przy rosnącej temperaturze nie wydaje mi sie to jakoś totalnie niemożliwe...chętnie posłucham Mieczysława może ma inne zdanie...GB
Ophonus (Metophonus) subsinuatus Rey, 1886 Pearce: no records First record: 1886 Number of records: 2 Latest record: 1886
Nie wypowiadam się na temat biegacza nowego dla Polski ale uważam, że taki materiał, zwłaszcza drewno w zaawansowanym stanie rozkładu nie powinno trafiać do środowiska naturalnego. O ile panujesz nad kózkami i możesz założyć, co i kiedy z tego wylezie to co powiesz na możliwość zawleczenia wielu drobnych chrząszczy (i nie tylko) z innych rodzin? Zadałem pytanie ale nie oczekuję odpowiedzi bo dobrze wiem co takie działanie może powodować...Wujek Adam pisze:Dopiero potem, zwykle na okres zaawansowany sierpień - wczesny grudzień, deponuję go na działce celem nie tyle przemrożenia, co przechłodzenia.
...jakbym mieszkał w Szwajcarii to może miałbym więcej czasu i lepsze perspektywy rozwoju zainteresowańWujek Adam pisze:Rafale, Werner się nie lenił, wziął i sprawdził!
Nie ma co tu przywoływać klas rozkładu drewna. Wiadomo o co chodzi.Wujek Adam pisze:tu nie ma mowy o >drewnie z zaawansowanym stanie rozkładu<
fumigatum Duftschmid, 1812: 204 (Elaphrus) E: AU BE BH BU CR CZ DE FR GB GE GR HU IR IT
LU MC MD NL NR RO SK SL SP ST SV SZ UK YU A: KZ TR WS
...zwacam uwagę, że jedyny oryginalny w miarę wspólczesny rekord pochodzi z Rewalu z lat 90 tych, cała reszta jeśli wierzyć biomapie to rekordy na podstawie literatury z przed lat...a kfp podajeM. Stachowiak pisze:Obecność Bembidion fumigatum w zebranym materiale mnie nie dziwi. Jest to gatunek paludofilny, podobnie jak wiele innych gatunków wymienionych w publikacji. Na warszawskiej Ochocie jest sporo małych i większych zbiorników wodnych, a to tym chrząszczom w zupełności wystarczy.
A skąd brak gatunku w Polsce w obydwu wydaniach CPC ?. Zamieszkuje słonawiska nadmorskie i śródlądowe, żyje na wilgotnych łąkach nad niezbyt zacienionymi brzegami wód. Z uwagi na wymagania ekologiczne, występowanie w Polsce poza Pobrzeżem Bałtyku wymaga dalszych badań.
Znam tą pracęM. Stachowiak pisze:W CpC brakuje sporo gatunków, szczególnie z rodzaju Bembidion s.l. Uzupełnienie opublikowaliśmy kilka lat tem we współautorstwie z O. Aleksandrowiczem i nieżyjącym już A. Putchkovem.
, no ale opublikowaliśmy jego odnalezienie już po ukazaniu sie korekt w 2018 .Zapytam, bo jestem słabo zorientowany w temacie ,kto w tym momencie trzyma pieczę nad takim dodawaniem do listy lub skreślaniem gatunków? Jest jakaś aktualna checklista dotycząca biegaczowatych w Polsce, której można się trzymać?Page 380. Harpalus politus politus Dejean, 1829. Delete PL.
No ,tak mamM. Stachowiak pisze:Zadajesz „trudne i niewygodne” pytania
Będę kibicował, bo znacznie ułatwiłoby to robote przy publikacjach. W tym momencie bazujac na Twojej starej checkliście ,CPC i Ksibie trzeba przesiedzieć nieraz pare godzin przy kompie, żeby jakieś miarodajne info wyciągnąć .M. Stachowiak pisze:Sądzę, że uaktualniona lista będzie opublikowana w przyszłym roku.
...jak mawiał klasyk "co to sie stanęło ?"Wujek Adam pisze:Werner, Henryk i ja właśnie tego dokonaliśmy:
http://www.pte.up.poznan.pl/we/2021/17A ... -i-in..pdf
Artykuł jest tutajRafał Celadyn pisze:...jak mawiał klasyk "co to sie stanęło ?" ;) ,praca zniknęła a na stronie PTE też nie ma :arrow: https://sparrow.up.poznan.pl/pte/we/we_21.htm , chciałem sobie zarchiwizować a tu zonkWujek Adam pisze:Werner, Henryk i ja właśnie tego dokonaliśmy:
http://www.pte.up.poznan.pl/we/2021/17A ... -i-in..pdf![]()
może tylko ja nie widzę ?
![]()
Rafał