pokolenie H. euphorbiae

Awatar użytkownika
Grzegorz G

pokolenie H. euphorbiae

Post autor: Grzegorz G »

Witam

Mam pytanie, czy w tym roku jest szansa na 2 pokolenie Hyles euphorbiae :?: Wiem, że wiosnę mieliśmy bardzo ciepłą, ale ostatnio pogoda się popsuła :( Mam w poczwarce samiczke euphorbiae i nie wiem, czy jeśli wykluje się w tym roku, to się nie zmarnuje :?
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Re: pokolenie H. euphorbiae

Post autor: PiotrekGuzik »

Grzegorz G pisze: Mam pytanie, czy w tym roku jest szansa na 2 pokolenie Hyles euphorbiae :?: Wiem, że wiosnę mieliśmy bardzo ciepłą, ale ostatnio pogoda się popsuła :( Mam w poczwarce samiczke euphorbiae i nie wiem, czy jeśli wykluje się w tym roku, to się nie zmarnuje :?
Z tego co wiem, to H. euphorbiae standardowo ma u nas dwa pokolenia, a jeśli byś się postarał, to w hodowli pewnie udałoby się uzyskać trzecie pokolenie pod koniec września albo na początku października...
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Dziękuję za odpowiedź, nie byłem pewny, a mam tylko jedną poczwarkę no i ze 6 gąsienic po ostatnim linieniu :D Poczwarka ma się dobrze, leży sobie spokojnie pod jakaś centymetrową warstwą ziemi, nie zapominam o podlewaniu, ale nie za częstym, żeby nie zgniła, ani nie uschła :) Myślę, że za jakiś tydzień będzie motyl :D (jeśli tego nie spieprze, jak to mam w zwyczaju :roll: )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawisaki (Sphingidae)”