Są już larwy Smerinthus ocellatus
-
Są już larwy Smerinthus ocellatus
Dzisiaj znalazlem pierwsze larwy(2 dorosle) pólpawika na wierzbach.O dziwo nie bylo ich tam gdzie wierzby wystepuja w skupiskach lecz na malych,odizolowanych krzewach na obrzeżach lasu.Duzo bylo poozberanych galazek wiec jak mniemam pewna ich ilosc mnie ominela i larwy juz sie zdazyly przepoczwarczyc 

- PiotrekGuzik
Re: Są już larwy Smerinthus ocellatus
Ja ostatnio przynioslem jedna z pokarmem dla takich z hodowli 

A coz w tym dziwnego? Zazwyczaj tak wlasnie jest...Julek Rusin pisze:Dzisiaj znalazlem pierwsze larwy(2 dorosle) pólpawika na wierzbach.
O dziwo nie bylo ich tam gdzie wierzby wystepuja w skupiskach lecz na malych,odizolowanych krzewach na obrzeżach lasu.
Dwie dorosle gasienice S. occelatus potrafia naprawde duzo zjescDuzo bylo poozberanych galazek wiec jak mniemam pewna ich ilosc mnie ominela i larwy juz sie zdazyly przepoczwarczyc

-
Znalazlem juz 3 kolejne,wszystkie w podobnych warunkach ale nigdy więcej niż jedną na krzak;-)
Mam pytanie na jakich drzewach najlepiej szukać Laothoe populi?Tzn na jakich topolach czy może na osice?Czy one też preferują male krzaki?Bo jesli chodzi o Smerinthusy to wszystkie znalazlem na tym samym gatunku wierzby o dość szerokich omszonych liściach a nic nie bylo na tych z wąskimi,blyszczącymi liśćmi...
pozdrawiam
Mam pytanie na jakich drzewach najlepiej szukać Laothoe populi?Tzn na jakich topolach czy może na osice?Czy one też preferują male krzaki?Bo jesli chodzi o Smerinthusy to wszystkie znalazlem na tym samym gatunku wierzby o dość szerokich omszonych liściach a nic nie bylo na tych z wąskimi,blyszczącymi liśćmi...
pozdrawiam
- PiotrekGuzik
Musze sie przyznac, ze chyba nigdy nie znalazlem L. populi na topoli
, ale to glownie dlatego, ze w mojej okolicy wiecej jest wierzb. W ogole gasienice L. populi widuje rzadziej niz S. occelatus, te ktore ja znajdowalem zazwyczaj siedzialy dosc nisko (1m - 2m nad ziemia). Co do S. occelatus, to widuje go na roznych gatunkach wierzb (czasem zdarza sie 2 lub 3 na jednym drzewie/krzaku) oraz na czeremsze, przy czym chyba najczesciej na wierzbie iwie (domyslam sie, ze roslina o ktorej piszesz to wlasnie wierzba iwa...).
Pozdrawiam
Piotrek

Pozdrawiam
Piotrek
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
L. populi łatwo znaleźć na odrostach topoli czarnej, znajdowałem je nawet na niższych gałęziach drzew topoli białej, na osice też można je znaleźć, ale zdecydowanie na małych krzakach i odrostach.PiotrekGuzik pisze:Musze sie przyznac, ze chyba nigdy nie znalazlem L. populi na topoli, ale to glownie dlatego, ze w mojej okolicy wiecej jest wierzb. W ogole gasienice L. populi widuje rzadziej niz S. occelatus, te ktore ja znajdowalem zazwyczaj siedzialy dosc nisko (1m - 2m nad ziemia). Co do S. occelatus, to widuje go na roznych gatunkach wierzb (czasem zdarza sie 2 lub 3 na jednym drzewie/krzaku) oraz na czeremsze, przy czym chyba najczesciej na wierzbie iwie (domyslam sie, ze roslina o ktorej piszesz to wlasnie wierzba iwa...).
Pozdrawiam
Piotrek
S. ocellatus - głównie na wierzbach, ale topole również.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Faktycznie, z gąsienicami L. populi jest różnie, osobiście znajduję je zarówno na wierzbach ok. 1,5 m nad ziemią, jak również na starych drzewach osikowych - ale na najniższych gałęziach, niekiedy tuż nad ziemią. Co ciekawe, w ubiegłym roku, gdy hodowałem garbatki - dwa razy przypadkowo przyniosłem gąsienice topolowca z urwanymi gałązkami wierzby i osiki...
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- PiotrekGuzik
Mnie w tym roku przytrafilo sie tak z polpawikamiJarosław Bury pisze: Co ciekawe, w ubiegłym roku, gdy hodowałem garbatki - dwa razy przypadkowo przyniosłem gąsienice topolowca z urwanymi gałązkami wierzby i osiki...

Z tego co mi ostatnio mowil, to wiekszosc polpawikow ktore do tej pory znalazl juz sie przepoczwarczyla...
Pozdrawiam
Piotrek
-