Trochę uwag się zebrało - mały komentarz:
@Grzesiek
- nie miałem czasu poszukać żadnego ładnego menu - a to jest jeden z elementów najwyżej na liście moich priorytetów. Masz jakieś konkretne propozycje/linki? Chętnie przejrzę
- menu boczne ma już policzone godziny
- szeroki combobox wyszukiwarki. Możesz zrobić printscreena bo chyba nie do końca wiem, o czym mówisz...
- minimalna szerokość ekranu na jakiej da się pracować (ale komfort to żaden) - to 768 pikseli. Na komórce po prostu obracam do układu poziomoego
@shamoth
- zdjecia gąsienic są na stronie O ILE ktoś coś wysłał. Zajrzyj przykładowo na Pazia królowej
@Aneta
- "powiększalne" zdjęcia. Mam na to pomysł, niestety to bardzo pracochłonna robota...
- odnośniki do miniaturek. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli... Możesz zrobić print screena i dorysować w paincie to, czego według Ciebie brakuje?
@goościu
- widok drzewa. Plemiona da się dość prosto zaimplementować. Może zrobię za parę dni. Gorzej z układem filogenetycznym i to z dwóch poważnych powodów: 1) 98% użytkowników nie będzie w stanie znaleźc czegokolwiek w takim układzie. 2) strona ma zasięg światowy - żeby to się dało zrealizować musiałbym dla wszystkich gatunków świata mieć rozpiskę kolejności wyświetlania. To nieralne. Niestety nie można części wyświetlanych gatunków dla których znam kolejność filogenetyczną zmieszać z takimi gatunkami, dla których takich informacji nie posiadam. Ewentualnie jeśli jesteś w stanie coś pomóc w tym zakresie to przemyślę temat ale na razie wątek kolejności wyświetlania skreślam
- zdjecia spreparowanych okazów. Fajna sprawa tylko mam bardzo mało takich zdjęć. Odkryłem ostatnio archiwa Smithsonian Institute, gdzie do pobrania są tony zdjęć z Copyright0 - ale to głównie Neotropic i Tropik. "Naszych" jest bardzo mało. Jeśli będziecie podsyłac takie zdjęcia - mogę zrobić coś na kształt galerii kopulatorów.
- referencje. Używam od 11 lat dla checklistów krajowych, regionalnych i gatunków chronionych. Starsze dane są niestety bez referencji. Nie mam zaimplementowanych referencji dla roślin żywicielskiech. Niestety informacje te są dostępne tylko w mojej LOKALNEJ bazie danych. Ze względów wydajnościowych nie ma tego online. Jak ktoś coś potrzebuje sprawdzić - póki co trzeba wysyłać do mnie maila z zapytaniem. Struktura bazy będzie optymalizowana w przyszłym roku - może do tematu wrócę
- kategorie zagrożenia. Wydawało mi się, że to dobry pomysł - niestety każdy kraj ma własne regulacje, czerwone księgi, chronione. Zmienia się to tak szybko że nie nadążam aktualizować - dlatego ten wykaz jest nie bardzo aktualny. Pytanie czy to ma w ogóle sens? Utrzymywac taki średnio-aktualny stan czy wyrzucić w ogóle?
- bladmineerders.nl. Wiem, już mi to ktoś zgłaszał. Muszę się kiedyś poświęcić i zaktualizować... Tylko kiedy nie wiem
- wyszukiwarkę po roślinach żywiecielskich poprawiłem. Można szukać po samym rodzaju. Proszę o potwierdzenie, czy działa OK
@ Przestrojnik
- powiększanie - już odpowiedziałem Anecie
- rozmieszczenie i okres występowania. Miałem to kiedyś testowo ale usunąłem. Można zrobić łatwo dla występowania, niestety znacznie trudniej dla mapek rozmieszczenia. Po co chcesz je powiększać? Mapka jest interaktywna dlatego nie bardzo można wykorzystać jakieś zdarzenie do jej powiększenia. możesz rozminąc temat?
- aktualizacja gatunków. Wielu użytkowników podsyła mi takie informacje i dodaję od ręki. Sam nie mam tyle mocy przerobowych, by to wszystko śledzić na bieżąco
- wyszukiwanie (barczatka) - nie wiem jak to robisz bo umnie działa dokładnie tak jak opisałeś, że powinno
@ Justyna
- cookies - sprawdzę, nie zwróciłem wcześniej na to uwagi. Jakiej przeglądarki używasz?