Rafał
punctatulus granulatus Dejean, 1826: 396 E: CR BE FR GB IT PT SP N: CI
grancanariensis Machado, 1975: 181
punctatulus punctatulus Fabricius, 1792: 152 (Carabus) E: AZ SP N: AG MO TU
brevicollis Dejean, 1826: 397
fabricii Crotch, 1871: 9
punctatulus siculus Dejean, 1826: 396 E: CR IT
dalmatinus Chaudoir, 1843b: 761
punctatulus torretassoi Schatzmayr, 1937b: 275 N: LB
Bartek Pacuk pisze: Pterostichus morio carpathicus
Max podesłał okazyRafał Celadyn pisze:Po pierwsze zupełnie nie pasowała mi lokalizacja,po drugie im dłużej sie przyglądałem focie tym wieksze miałem wątpliwości,po trzecie to Pterostichus anthracinus...
Przyjrzę się dzisiaj jeszcze raz zdjęciom Harpalusa, ale wydaje mi się, że w tym przypadku się nie pomyliłem.Rafał Celadyn pisze:jeszcze jedna korekta ten okaz :arrow: viewtopic.php?p=269704#p269704 jest oznaczony jako H.rufipes i jeśli Max niczego nie pomylił przy etykietowaniu to jest to Pseudoophonus griseus (fotka przy lampce ;) )
Znaleziony pod powaloną brzozą na środku łąki, gleby w tej okolicy przechodzą od wapiennych w gliniaste. Akurat zrobiłem zdjęcie przy miejscu znalezienia, więc je dołączam.Rafał SZCZECIN pisze:Opisz jak możesz miejsce spotkania, typ gleby, najbliższe otoczenie. W moim regionie koło Szczecina nie na tego pięknego biegacza.
Ale tak na trzeźwoRafał Celadyn pisze:ale poza wszystkim złamałem łapę
Rafał
Nie ma problemu, akurat Amary i Harpalusy z Krakowa mam chyba odłowione. Bardziej zależało mi na chrząszczach z OPN (szczególnie nr 11 i 12), bo nie miałem jak ich odłowić...Rafał Celadyn pisze:...czarne Harpalusy i Amary z fotek to zbyt karkołomne, zwłaszcza o tej porze roku ,ta familiaris prawdopodobna ,ostatni Pterostichus powiedziałbym cf. minor .Resztę fiolek sprawdzę kole września, sorry ale poza wszystkim złamałem łapę a rechabilitacja przebiega jak pobyt w obozie z doktorem Mengele, więc mam ograniczone możliwości ruchowe i czasowe ...
![]()
Rafał
Uściślę więc, że masz rację - to tenRafał Celadyn pisze:mogę przypuszczać, że to Trichotichnus laevicollis ale nic pewnego powiedzieć nie potrafię ....Bartek moze by uściślił .