Proszę o oznaczenie
-
- UTM: Sochaczew
Proszę o oznaczenie
Spotkany nad rzeką Bzurą- okolice Sochaczew 27-07-2020
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFCamera-model:ILCA-77M2
-
- Podziękował(-a): 6 times
Re: Proszę o oznaczenie
Skłaniam się ku Chrysops flavipes. Te kolory naturalne, czy trochę podniosłeś nasycenie?
-
Chociaż oczy chyba się stykają, co wskazywałoby na Ch. italicus.
Potrzebna weryfikacja.
Potrzebna weryfikacja.
-
- UTM: Sochaczew
Jeszcze inne ujęcie - fotka prosta z aparatu-bez ingerencji kadrowaniealon pisze:Chociaż oczy chyba się stykają, co wskazywałoby na Ch. italicus.
Potrzebna weryfikacja.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2020:07:27 07:37:30Image taken on:poniedziałek, 27 lipca 2020, 05:37Focus length:100 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/8ISO speed rating:250Camera-model:ILCA-77M2
-
Przejrzałem sporo wątków na diptera.info... i pojawił się kolejny podejrzany 
Wzór na odwłoku najbardziej pasuje mi na Ch. relictus. Właściwie od początku o nim myślałem, ale odrzuciłem przez przejrzystą komórkę dyskoidalną. Biorąc pod uwagę, że ta przepaska na skrzydłach jest ogólnie jakaś taka nietypowa i fakt, że znalazłem kilka również z przezroczystą 1M2 oznaczonych jako relictus, skłaniam się ku temu gatunkowi. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ten w Polsce występuje.
A masz może jeszcze jakieś ujęcie z boku? Interesuje mnie kolor goleni środkowej pary nóg - tu wyglądają na czarne, a u relictusa (właściwie chyba u żadnego z wcześniej wymienianych gatunków) nie powinny być. Jednak przy tym ujęciu nie jest to wiarygodne.
Najlepiej poczekać na opinię kogoś jeszcze lub/i dopytać na diptera.info.

Wzór na odwłoku najbardziej pasuje mi na Ch. relictus. Właściwie od początku o nim myślałem, ale odrzuciłem przez przejrzystą komórkę dyskoidalną. Biorąc pod uwagę, że ta przepaska na skrzydłach jest ogólnie jakaś taka nietypowa i fakt, że znalazłem kilka również z przezroczystą 1M2 oznaczonych jako relictus, skłaniam się ku temu gatunkowi. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ten w Polsce występuje.
A masz może jeszcze jakieś ujęcie z boku? Interesuje mnie kolor goleni środkowej pary nóg - tu wyglądają na czarne, a u relictusa (właściwie chyba u żadnego z wcześniej wymienianych gatunków) nie powinny być. Jednak przy tym ujęciu nie jest to wiarygodne.
Najlepiej poczekać na opinię kogoś jeszcze lub/i dopytać na diptera.info.
-