Pozwolę się wtrącić. Te dwa pierwsze to nie bardzo Psyche casta, a to z tego względu że cechą odróżniającą podrodzinę Psychinae a konkretnie rodzaj Psyche, a więc P.casta od np. Epichnopteriginae jest m.in. to, że koszyczki budowane są NIE z płaskich kawałków traw tylko rurkowatych (okrągłych). Na zdjęciu widać, że trawki ułożone wzdłuż są właśnie płaskie dlatego stawiam na podrodzinę Epichnopteriginae.
Co więcej trawki są wyraźnie krótsze od koszyczka, a u Psyche są równej długości lub dłuższe, co tym bardziej wyklucza podrodzinę Psychinae. Krótsze kawałeczki traw wskazują na ... rodzaj Reisseronia czyli podrodzinę Epichnopterigiinae.
Proponuję pohodować to bo ciekawy sam jestem co to może być. Jeśli Reisseronia (a ku temu się będę skłaniał), to będzie drugie stwierdzenie w Polsce (za Adamem).
Ale! To jest mały koszyczek (3mm) więc cała teoria może wziąć w łeb. Żeby jeszcze zasiać wątpliwość to nie pasuje mi przód koszyczka (czyli dużo takich dziwnych, krótkich poprzyczepianych "cosiów"), no i jeszcze Reisseronia o tej porze roku powinna być juz duża.
Aha, Adam, dopadłem u siebie ostatnio A.helicoidella. Oczywiście puste zeszłoroczne, ale mając miejsce można wybrać się w czerwcu na dorosłe.
Pozdrawiam