W ogóle dzisiaj w związku z wysoką temperaturą pojawiło się dużo owadów - mnóstwo much, pluskwiaki z Miridae, powychodziły też biedronki siedmiokropki i arlekiny

Ale motyla ? Czy przedstawiciela innego gatunkugrzegorzb pisze:Po pierwszej wycieczce do lasu...możemy razem z Wujkiem Adamem zameldować pierwszego sztywnego w tym sezonie....
Motyl to Agriopis leucophaearia.JanFoto7 pisze:Widziałem jeszcze jednego motyla, 13.03, ale nie potrafię go zidentyfikować (fot. poniżej).
Dzięki za pomoc!Paweł Walkiewicz pisze:Motyl to Agriopis leucophaearia.JanFoto7 pisze:Widziałem jeszcze jednego motyla, 13.03, ale nie potrafię go zidentyfikować (fot. poniżej).
Może warto zmienić tytuł wątku? Coś na wzór tych z lat poprzednich, np. "Motyle 2018 - wiosna".
TakBrachytron pisze:Jak wyglądała ważka?
A w Poznaniu nad jez. Rusałka mnóstwo żuków leśnych, prawie się o nie potykałemRafał Celadyn pisze:...dziwna wiosna...od dwóch dni prawie po 20 st. a w lasach ubogo. Poza paroma cytrynkami ,pokrzywnikami i ceikami w Dolinie Racławki. W powietrzu nawet o muchy ciężko ...nie ma kowali ,żuków leśnych ,na martwym na wpół zjedzonym piżmo-szczurze nawet O.thoracica nie siedzi...nasierszycy ani jednej , uczucie miałem przez te dwa dni jakbym spacerował po wymarłej planeciea reszty dopełniały drzewa, leżące wzdłuż torów i zręby tak wielkie jakich jeszcze w P.Dulowskiej nie było...dziwna wiosna...
Rafał
Bo cytrynki, nie próżnują.JanFoto7 pisze: z czego tylko cytrynki w większych ilościach...
Też w Świeradowie-Zdroju, pod lampą wczoraj widziany samiec, dzisiaj samica.romanzamorski pisze:Wczoraj w Pieninach liczne Aglia tau - samczyki.
Osobnik odłowiony i sprawdzony w temacie kopulatorów? Bo jeśli nie, to powinno zostać tylko oznaczenie do rodzaju.marcin-wroc pisze:i wietek Reala(Leptidea reali) .
Oznaczenie tego gatunku wymaga wykonania wyizolowanego preparatu genitalnego, albo oznaczenie zostawia się tylko do rodzaju, Leptidea.marcin-wroc pisze: Zrobiłem zdjęcie i w sumie nawet nie wiem czy dobrze zidentyfikowałem
Atlas i wątki dotyczące juvernica, scan 4,5,6:(numeracja plików)Marek Hołowiński pisze:Ponadto Leptidea reali w Polsce nie występuje, a wszystko co tak kiedyś oznaczano to Leptidea juvernica. Zajrzyj do najnowszego wydania "Motyle dzienne Polski", Buszko, Masłowski, z 2015 roku, albo tu:
https://lepidoptera.eu/thumbnails/PL/Pi ... phiinae/up
Na forum też o tym było:
viewtopic.php?f=131&t=27664
A co do biotopów, to u siebie na Polesiu Lubelskim oba gatunki spotykam na tych samych łąkach, drogach, polanach itd...
Odpowiedź jest na scan 1, a na scan 2 i 3 dotyczy L juvernica/realiJacek Kurzawa pisze: A co jest aktualnie najnowszym dostępnym źródłem rozmieszczenia motyli dziennych Polski?
Grzejnik pisze:Pod Warszawą obserwowałem już z tydzień temu