Witajcie,
Czy mógłby mi któryś z szanownych kolegów napisać jakie są wahania cen różnych parnassiusów na tej giełdzie? Czy można wyrwać jakieś perełki?
Pozdrawiam!
Gdzieś na forum jest fotorelacja z jednej z poprzednich giełd w Bohuminie. Możesz zobaczyć jak to wygląda, o ile pamiętam były tam jakieś zdjęcia gablot z niepylakami.
Byłem w zeszłym roku. Giełda moim zdaniem bardzo pozytywnie zorganizowana. Warto być wcześniej - perełki schodzą w ciągu 1-ej godziny giełdy. Parnassiusów było trochę u kilku wystawców. Rozrzut cenowy ogromny od kilkunastu do nawet 1 tyś zł za okaz (w przeliczeniu na PLN)
Jednak przy zakupie kilku okazów od 1 wystawcy idzie fajnie negocjować ceny. Dodatkowo warto mieć PLN, CZK i EUR. Większość przyjmowała bez problemu zarówno euro, korony czeskie lub nawet złotówki. Gdy cena była podana w CZK warto spytać ile EUR/PLN za ten okaz, potem trochę ponegocjować, w przeliczeniu na złotówki dużo wtedy korzystniej wypadała cena. Zarówno sprzedający jak i kupujący byli zadowoleni. Przykład z mojego doświadczenia, kupując za CZK za P. antimachus płaciłem mniej niż sprzedający chciał w EUR (być może to wynikało z dobrej relacji walut PLN -EUR-CZK). Kupiłem też wtedy 3 Parnasiusy z Kirgistanu, ale cen już nie pamiętam.
Również mam pytanie o ceny, ale niekoniecznie motyli...
Czy na tej giełdzie jest szansa wyhaczyć książeczki wydawnictwa ACADEMIA z serii "Motýli a housenky střední Evropy. Noční motyli" w niższych cenach w przeliczeniu na PLNy, niż w Polsce (Artinsect, Paradox Company, itp...)???
Jeśli ktoś już był i pamięta kwoty, przynajmniej w przybliżeniu, proszę o info