Motyle do oznaczenia
Motyle do oznaczenia
Mam Dostojkę do oznaczenia lub potwierdzenia oznaczenia.
Motyl został początkowo oznaczony jako Argynnis laodice jednak później otrzymałem info że może to być również Argynnis adippe, Argynnis aglaja, Argynnis niobe
Wiem że wątpliwości rozwiałby widok skrzydła od spodu. Niestety takowego nie posiadam. Może oko fachowców od motyli rozwieje moje wątpliwości.
Motyl został początkowo oznaczony jako Argynnis laodice jednak później otrzymałem info że może to być również Argynnis adippe, Argynnis aglaja, Argynnis niobe
Wiem że wątpliwości rozwiałby widok skrzydła od spodu. Niestety takowego nie posiadam. Może oko fachowców od motyli rozwieje moje wątpliwości.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:08:02 11:51:13Image taken on:niedziela, 2 sierpnia 2015, 09:51Focus length:105 mmShutter speed:1/640 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:400Camera-model:NIKON D3100
- Mothman
- UTM: CD04
- Podziękowano: 1 time
Re: Motyle do oznaczenia
Odpadają niobe oraz aglaja - te dostojki nie mają wklęsłego (lecz zaokrąglony) zewnętrznego brzegu przednich skrzydeł.
Teoretycznie możliwy byłby samiec adippe - również ma wklęsły brzeg zewn., ale czarne plamki zewnętrzne mają u tego gatunku kształt półksiężycowaty. Plamy zapachowe byłyby grubsze.
U laodice plamki zewnętrzne przypominają romby (są bardziej zaokrąglone)...
Na zdjęciu jest samiec Argynnis laodice.
Teoretycznie możliwy byłby samiec adippe - również ma wklęsły brzeg zewn., ale czarne plamki zewnętrzne mają u tego gatunku kształt półksiężycowaty. Plamy zapachowe byłyby grubsze.
U laodice plamki zewnętrzne przypominają romby (są bardziej zaokrąglone)...
Na zdjęciu jest samiec Argynnis laodice.
- Mothman
(Nie mogę już edytowaćDamian Chełminiak pisze:Plamy zapachowe byłyby grubsze.

Obie smugi zapachowe u samca adippe znajdują się na pierwszej i drugiej żyłce kubitalnej.
U Twojego motyla - samca laodice: na drugiej żyłce kubitalnej i pniu żyłek analnych.
Dzięki za oznaczenie 
Jak czytałem Twoje objaśnienia to wszystko wydawało się takie proste
. Jednak jest inaczej, tutaj wklęsłość, tutaj wypukłość, romby, półksiężyce, smugi, żyłki. Jak to wszystko ogarnąć. No nic, trzeba szukać jakiejś dobrej literatury na zimową porę i się edukować 

Jak czytałem Twoje objaśnienia to wszystko wydawało się takie proste

- Mothman
Polecam na początek do motyli dziennych i/lub nocnych:Jendrek pisze:Jak to wszystko ogarnąć. No nic, trzeba szukać jakiejś dobrej literatury na zimową porę i się edukować
Jarosław Buszko, Janusz Masłowski, Motyle dzienne Polski;
Marcin Sielezniew, Izabela Dziekańska, Fauna Polski. Motyle dzienne;
Jarosław Tykacz, Poznajemy motyle;
Helgard Reichholf-Riehm, Leksykon przyrodniczy. Motyle;
Tristan Lafranchis, Motyle. Leksykon przyrodniczy i klucz do oznaczania;
J. Buszko, J. Masłowski, Motyle nocne Polski. Macrolepidoptera część I;
W bazie BioMap są za darmo dostępne w pdfach Klucze do oznaczania owadów Polski
potem to już w zależności od zainteresowania

Mam kolejne motyle do oznaczenia - przeplatki, ale trafiłem na ten wątek
viewtopic.php?f=132&t=21132
i okazuje się że mogą być z tym kłopoty.
Na fotografii 3_1 jest ledwo widoczny spód skrzydła motyla z fotki 3
viewtopic.php?f=132&t=21132
i okazuje się że mogą być z tym kłopoty.
Na fotografii 3_1 jest ledwo widoczny spód skrzydła motyla z fotki 3
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:30 12:18:48Image taken on:niedziela, 30 czerwca 2013, 10:18Focus length:84.24 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:100Camera-model:SP550UZ
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:08:02 11:53:48Image taken on:niedziela, 2 sierpnia 2015, 09:53Focus length:105 mmShutter speed:1/800 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:400Camera-model:NIKON D3100
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:08:02 11:53:17Image taken on:niedziela, 2 sierpnia 2015, 09:53Focus length:105 mmShutter speed:1/1250 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:400Camera-model:NIKON D3100
- Mothman
OPTYMISTAJendrek pisze:Mam kolejne motyle do oznaczenia - przeplatki, ale trafiłem na ten wątek... i okazuje się że mogą być z tym kłopoty.

Przeczytałeś

1) 2 razy athalia
2) 2 razy aurelia
3) 2 razy britomartis
4) athalia i aurelia
5) athalia i britomartis
6) aurelia i britomartis
... ale nie załamuj się!Marek Hołowiński pisze:Problem dotyczy wszystkich trzech gatunków i nie ma mocnych na pewne oznaczenie bez sprawdzenia aparatów kopulacyjnych...
Któraś z tych sześciu opcji jest prawidłowa

Jestem optymistą
szkoda życia na pesymizm 
Dzięki za zwężenie poszukiwań
zawsze to tylko 6 możliwości
Ciekawe co jeszcze znajdę nieoznaczalngo na kompie
A miało byc tak miło z motylkami, a im dalej w las tym więcej drzew

Dzięki za zwężenie poszukiwań

Ciekawe co jeszcze znajdę nieoznaczalngo na kompie

A miało byc tak miło z motylkami, a im dalej w las tym więcej drzew

- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
W kwestii oznaczania logika jest trochę inna -Mothman pisze: Któraś z tych sześciu opcji jest prawidłowa :jo:
jeśli nie uzyskamy 100% pewności co do oznaczenia i inne odpowiedzi będą prawdopodobne to żadna z tych odpowiedzi nie jest prawidłowa. Oznaczenie musi dawać pewność 100%. Jesli nie ma pewności - nie ma oznaczenia - czyli nie ma dobrej odpowiedzi. Możliwości jest 6 ale przy 2 jest tak naprawdę taka sama sytuacja - brak oznaczenia.
A że grupa tych gatunków jest wredna to nie zawsze okaz musi być 100% oznaczalny. Z tym da się żyć

-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Tylko że motyla z fot 3-1 da się oznaczyć do gatunku. Jest to Melitaea athalia. Jeżeli motyl z fot 3 to ten sam okaz, to nieoznaczalny jest tylko ten z fot 2 (pierwsze zdjęcie), choć można przypuszczać że to też ten sam gatunek.
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Rozwiązaniem praktycznym może być podpięcie etykiety Melitaea sp. lub M.athalia lub inna
Są dwie możliwości oznaczenia w entomologii (dwa stany 0-1) - albo oznaczenie JEST albo go NIE MA.
PS. Oznaczenie to oczywiscie wynik jaki otrzymał oznaczający okaz, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by to ktoś w przyszłości zmienił

PS. Oznaczenie to oczywiscie wynik jaki otrzymał oznaczający okaz, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by to ktoś w przyszłości zmienił

Marek
Fotki 3 i 3_1 to ten sam okaz. Czyli można przyjąć że na tych dwóch fotkach jest Melitaea athalia.
Natomiast na fotce 2 pozostańmy przy Melitaea sp.
Jacek
właśnie poznaję że niektóre gatunki są "wredne" w oznaczaniu. Fakt, chciałoby się mieć wszystkie oznaczone, ale jak piszesz z tym da się żyć
A zmienić oznaczenie jeżeli wystąpią jakieś nowe fakty zawsze można
żaden wstyd 
Dzięki za pomoc

Natomiast na fotce 2 pozostańmy przy Melitaea sp.
Jacek

Dzięki za pomoc

-