Witam po długiej nieobecności!
Temat podejmuję jak najbardziej, a nawet rozwinąłem go o dwa sąsiednie rezerwaty: "Zacisze" i "Przygiełkowe moczary"

Nie zamierzam zmieniać ani tematu, ani obszaru badań. Przedstawiony przeze mnie temat jest dla mnie ciekawy i interesujący, a praca ma sprawiać satysfakcję mi

Może wyjdzie coś ciekawego, a jak nie to będzie kolejna praca inwentaryzacyjna danego terenu.
Marek Hołowiński pisze:Zamieszczone zdjęcie pokazuje jezioro dystroficzne z płem i spleją.Wspomniane przez Karola Komosińskiego motyle latają na torfowiskach przejściowych i wysokich. Lista gatunków jest nawet nieco dłuższa. Być może wokół zbiornika pokazanego na fotce znajdują się tego typu biotopy. Tam muszą rosnąć żurawiny, borówki bagienne, bagno zwyczajne i inne rośliny pokarmowe i nektarodajne.
Dookoła tych rezerwatów znajdują się duże płaty żurawiny, bagna zwyczajnego oraz borówki zwyczajnej i bagiennej. Więc troszkę roślin nektarodajnych jest.
Po wielu dyskusjach z p. Przybyłowiczem i p. Masłowskim co do metodyki, to nie będę w żadnym razie szedł wyznaczonymi transektami, czy tworzył powierzchni badawczych. Będą to regularne kontrole całych rezerwatów, podczas których zachodzę na ciekawsze tereny dla bytowania motyli. Prowadzę obserwacje weekendowe, minimum dwie w miesiącu, a jak się da to znacznie częściej. Niestety jednak odległość 420 km od uczelni nie sprzyja tematowi

Jakby nie patrzeć w przyszłym tygodniu wrzucę tutaj na forum prezentację wprowadzającą do mojej pracy - na pewno będzie więcej zdjęć i znacznie więcej informacji o terenie.
Komosinski K pisze:Na przykład dostojka akwilonaris - wiem, na Ziemi Lubuskiej była i wyginęła podobno ale może Bartek ją znajdzie ponownie? Podobnie modraszek bagniczek i szlaczkoń torfowiec - znane są stanowiska z Kotliny Kłodzkiej i może uda się je znaleźć w tym rezerwacie.
Wielkie i serdeczne dziękuję za informację, między innymi chodziło mi o nakierowanie na dość ciekawsze gatunki motyli, które mogą wystąpić na tym terenie
rysiaty pisze:
Na pewno zaleci tam paź żeglarz, ale to tak od 2 dekady maja do drugiej dekady czerwca
Dziękuję serdecznie

Rysiaty, nie posiada Pan może jakiś materiałów dotyczących motyli tej części województwa Lubuskiego? Póki co z tego terenu pozyskałem artykuły p. Fuglewicza i p. Kokota nt. motyli wyżej wymienionych terenów.
Serdecznie pozdrawiam
Bartek Morawski
P.S Dziękuję wszystkim, którzy złagodzić ostrzał skierowany w moją stronę