Pomoc w ID
- jarekregner72
- UTM: Brzeg
Pomoc w ID
Tego pluskwiaka znalazłem dzisiaj na ścianie budynku okolice Brzegu dzisiaj. Czy da się oznaczyć gatunek z tego zdjęcia
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:06:02 17:46:01Image taken on:wtorek, 2 czerwca 2015, 15:46Focus length:71.26 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:320Camera-model:DSC-HX300
- jarekregner72
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Re: Pomoc w ID
Wg mnie Aneurus laevis.
Uzasadnienie:
Aneurus laevis: Drugi człon czułków dłuższy od pierwszego. Tarczka krótka, jej boki wyraźnie rozszerzające się w kierunku nasady, a podstawa tarczki szersza niż jej długość.
Aneurus avenius: Drugi człon czułków zazwyczaj tak długi, jak pierwszy, lub nieco od niego krótszy. Tarczka dłuższa niż u poprzedniego gatunku, jej boki prawie równoległe u nasady, podstawa tarczki o szerokości mniejszej lub równej jej długości.
Uzasadnienie:
Aneurus laevis: Drugi człon czułków dłuższy od pierwszego. Tarczka krótka, jej boki wyraźnie rozszerzające się w kierunku nasady, a podstawa tarczki szersza niż jej długość.
Aneurus avenius: Drugi człon czułków zazwyczaj tak długi, jak pierwszy, lub nieco od niego krótszy. Tarczka dłuższa niż u poprzedniego gatunku, jej boki prawie równoległe u nasady, podstawa tarczki o szerokości mniejszej lub równej jej długości.
- jarekregner72
Cieszy mnie to Grzegorzu że jesteś dobry w te klocki i że zdjęcie na tyle pozwoliło żeby z niego oznaczyć . Pozdrawiam
I jeszcze Dzięki

I jeszcze Dzięki

- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Nie jestem dobry w te klocki. Nie jestem nawet średni. Ale kręci mnie ta grupa. I kiedyś będę dobryjarekregner72 pisze:Cieszy mnie to Grzegorzu że jesteś dobry w te klocki i że zdjęcie na tyle pozwoliło żeby z niego oznaczyć . Pozdrawiam![]()
I jeszcze Dzięki :szacun:

Pozdrawiam

-