muzyczka!

Rafał
widziałem!!!!Brachytron pisze:Koszulka fajna...
...to mi dokup parę kości pamieciBrachytron pisze:Porcjuj to bogaciej
Fauna Italia podaje taką czeklistę:Michał Michlewicz pisze:Jaszczur kategorycznie nie L. viridis. To będzie Podarcis, ale nie wiem nawet jakie tam występują dokładnie.
na Nebria psammodes (P. Rossi, 1792) ?Rafał Celadyn pisze:Nebria (Paranebria) livida livida (Linnaeus, 1758) .
i jakbyś dała radę przyciąć napis jaszczurceMichał Michlewicz pisze:Jaszczur kategorycznie nie L. viridis. To będzie Podarcis
Czegoś tam szukałemjaho pisze:Szukałeś czegoś na martwym drewnie? Latało coś z Asilidae?
Done.Rafał Celadyn pisze:Aneta, poprawisz tam wyżej
na Nebria psammodes (P. Rossi, 1792) ?Rafał Celadyn pisze:Nebria (Paranebria) livida livida (Linnaeus, 1758) .
A tu mogę tylko wstawić obrazek w ramce bez napisu - może być?i jakbyś dała radę przyciąć napis jaszczurce
Michał Michlewicz pisze:Koszulka dobra, w rzeczy samej![]()
bosssssko!Aneta pisze:mam nadzieję, że jest ok![]()
Aneta pisze:Stonoga, czyli wij to dwuparzec
...ale dajecie...tak, więc czym "to" nie jest, z grubsza mamy ustaloneRobert Rozwałka pisze:Stonoga to nie wij;-), nie jest to dwuparzec;-) ani inny tchawkodyszny;-(
Robert Rozwałka pisze:W Polsce najpospolitsze rodzaje to Porcelio (prosionek) i Oniscus (stonoga);
Przynależności rodzajowej "italiańca" nawet nie próbuję zgadywać...
Dzięki! nie zauważyłem wpisu,faktycznie jak tylko wyszło słonce to siedziło ich nieraz po 7-8 sztuk na jednej roślince.Lech Borowiec pisze:stonka no. 2 to Exosoma lusitanicum (Galerucinae), bardzo pospolita w tamtym regionie.
...nie,było bardzo spokojnie,praktycznie cały czas byliśmy w terenie(rano o 8-ej ruszaliśmy o 21-ej wracaliśmy),mam złamaną rękę po ostatnich przygodach ,więc staram sie unikać kłopotówPrzemek Zięba pisze:A jakichś przygód nie mieliście? Wiesz zatrucie nieświeżym winem, mafijne porachunki, zbójcy, imigranci, młodziez na gigancie etc??
..nocą przyjrzymy się przepieknej miejscówce, o której juz mozna sobie poczytać w necie ...szczyt niezbyt wysoki, ale było pięknie.Owad i kwiat też dopisywałPrzemek Zięba pisze:dawaj dalej!
Lech Borowiec pisze:Te mrówki w drzewie z czerwoną głową to Crematogaster scutellaris, te duże to Camponotus sp.
(...)być w Parku Orechiella i nie zobaczyć kozła, to tak jak być w sklepie spożywczym w Krzyżanowicach i nie spotkać Jacka(...)
.CARABUS12 pisze:tylko jedno pytanie jakis Carabus sie trafil
...cała poszła w silnikBrachytron pisze: Daj jakąś wachę...
...hmmm ,szkoda... zrobie fotke jak sie wykluje i ....Aneta pisze:Ta poczwarka to jednak Rhopalocera, wygląda mi na którąś Erebię.
....nie jestem botanikiem ale sprawa jest trochę bardziej skomplikowana...jest jeszcze goryczka Kocha, G augustifolia,G.alpina,G.acaulis,G.ligustici...no i dlatego podpisałem sp.bo musiałby zerknąć na nią jakis botanik...wyżej w górach też spotykałem podobne, a jednak inne...GrzegorzGG pisze:Druga Gentiana to wg mnie Gentiana clusii
...pospacerowaliśmy po lasku do 21-szej ,żeby uzupełnic niedobór owada we krwiRafał Celadyn pisze:gdy juz zrezygnowani o 19-tej wracaliśmy lasem do samochodu ,nagle na scieżkach zaczęło sie toczyć życie
Lux Alek !mantiss111 pisze:Ostatnie - Rhynocoris annulatus.
Bielinek - Anthocharis cardamines.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |