Co to za owad?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
sebbbbek

Co to za owad?

Post autor: sebbbbek »

Witam. Prosiłbym bardzo o pomoc w zidentyfikowaniu tego owada. Pojawia się od tygodnia w pokoju na podłodze i parapecie w ilościach po 20-30 sztuk. Prosiłbym o informację skąd mógł się wziąć i w jaki sposób można się go pozbyć. Wielkość nie przekracza 1 mm, odwłok ciemny (czarny) z jasniejszym wzdłużnym paskiem (od głowy do końca odwłoku), czerwone odnóża i czułki. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Re: Co to za owad?

Post autor: Aneta »

Mnie to wygląda nie na owada, tylko na jakieś roztocze, czyli pajęczaka, ale z takiego zdjęcia nic dokładniejszego nie powiem.
rbdesign

Post autor: rbdesign »

Dolaczam sie do pytania.
Mam te same robaczki, na elewacji budynku, na parapecie, na oknie, przy drzwiach balkonowych.
Usilnie probuja sie przedostawac do srodka, jak sie je sciera np recznikiem papierowym to brudza sciane na brazowo i ciezko to domyc. Byly w zeszlym roku, pozniej przez zime spokoj i teraz znowu wrocily. Jak sie ich pozbyc, nic na nie nie dziala.
To takie czarne kuleczki i dobrze widoczne czerwone nozki i czulki.

Prosze o POMOC!
Rafał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mantiss111

Post autor: mantiss111 »

No... to chyba... czarna kropka.
Coś z Acari, jakieś roztocze.
rbdesign

Zrobie lepsze zdjecie w powiekszeniu.
Wczoraj bylo chlodniej i troche zniknely z parapetu, ale za pewne jak tylko sie ociepli pojawia sie znowu.
Robert Rozwałka
UTM: FB 17
Specjalność: Araneae_Opiliones

Post autor: Robert Rozwałka »

To nie owady, to roztocze (Acarina) należące do pajęczaków,
wiosną sporo gatunków szczególnie larwy Trombidiformes chodzi/biega
po podłożu, pniach drzew, ścianach itp. To w większości drapieżne lub
saprofagiczne gatunki, nieszkodliwe, znikną same po paru dniach.
Wcale nie chcą wejść celowo do domu;-),
rbdesign

Czy to moze byc to? Tetranychidae Bryobia?
Niestety nie znikaja po paru dniach bo cale zeszle lato i wiosne sie z tym uzeralem.
Mam ogrodek i czesto otwarte drzwi balkonowe.
Na futrynach jest tego pelno i wchodza do mieszkania.
Strasznie tez brudza sciany.

Pomijajac wszystko czy jest jakas opcja zwalczenia tego?
Duzo ludzi pisze ze Raid dziala tylko chwilowo, czy jest jakas mozliwosc zeby je odstraszyc na stale?
Robert Rozwałka

Możliwe że, tak jak piszesz są to jakieś przędziorkowate, które
wraz z wiatrem itp. opadają na ściany i drzwi. Ale o tej porze?
to trochę za wcześnie na masowy "nalot" przędziorków,takie zjawisko
występuje raczej w trakcie suchej, letniej pogody.

Przędziorki powodują punkcikowate jasne plamki na liściach, deformacje liści i pędów
na r. ogrodowych i drobne oprzędy po spodniej (zwykle) stronie liści, więc pewnie by
się to rzuciło w oczy? I wtedy trzeba by wyeliminować przędziorki na roślinach w ogrodzie
jednym z preparatów do ich zwalczania.

W tej chwili bez pewności co to jest, a tego nie będziemy mieli bez jakiegoś
lepszego zdjęcia, ciężko orzec jakie roztocze są na tych ścianach, skąd się biorą
i czym je zwalczać.

Raid działa głównie kontaktowo, więc jest mało przydatny, do zwalczania tego co wchodzi
na ściany, bo niszczy tylko to co jest "w tej chwili na murze", a problemem jest nieustalone
źródło tych roztoczy znajdujące się raczej gdzieś na zewnątrz.
rbdesign

Nie moglem znalezc lupy w domu a wiem ze kiedys mialem, moze cos mi sie uda wykombinowac inaczej ze zdjeciem, pewnie w weekend.
Tak jak pisalem byly juz w zeszlym roku i widze ze jest ich najwiecej jak jest cieplo. Z roslinami (plamki na lisciach) za bardzo nie mam probemu bo nie mam roslin, poki co na ogrodku jest tylko trawa. Byc moze cos z okolicznych drzew ktore sa raczej daleko.
Mieszkam w nowym bloku, mamy biale tynki stad dobrze widac te "czarne kropeczki".
Zeby sobie byly tylko na zewnatrz to mi to nie przeszkadza, ale wlaza do domu szczelinami, otworami odplywowymi ktore sa we framugach okien pcv itd.
Nawet jak nic zlego nie robia to sa denerwujace poruszajace sie w domu czarne kropki po bialej scianie.
Robert Rozwałka

Czarne? na zdjęciach są raczej czerwonawe takie +/- brudno-szaro-czerwone.
Z opisu o ogródku sądziłem że to dom jednorodzinny z ogródkiem, drzewami itp.
co uprawdopodobniało by wersję przędziorkową. stąd sugestie o ogladaniu roślin itp.
Skoro to "ogródek" przy bloku z daleko położonymi drzewami to wersja "przędziorkowa"
jest raczej mało prawdopodobna. Można spróbować zrobić zdjęcie przez lupę. Powinno być
coś już widać więcej.
ata

Post autor: ata »

Witam
Kurcze mam ten sam problem z tym robaczkiem.. Pierwszy raz pojawił się w okolicy listopada na jednym z okien. W tym roki na wiosną są wszędzie... również mam jasna elewacje są wszędzie na ramach okiennych i łażą już po ścianach. Po zabiciu pozostawiają brudny zielony ślad... pomóżcie proszę czym to zabić i skąd to się wzięło drzew nie mam jeszcze bo to nowo wybudowany dom... już tyle środków używałam bombex to wydaje mi się że jeszcze bardziej ruchliwe się zrobiły..
Awatar użytkownika
mantiss111

ata pisze:Witam
Kurcze mam ten sam problem z tym robaczkiem...
Skąd wiesz, że tym samym? Prawdopodobnie tym samym.

Zielony ślad... To może wskazywać, że są roślinożerne (przy założeniu, że to treść przewodu pokarmowego nadaje ten kolor). Czyli najprawdopodobniej przyszły z zewnątrz, lub z roślin doniczkowych (ale to tylko moja hipoteza).
ata

Skąd wiem no ze zdjęć... mam takie same tylko nie mam możliwości wstawienia
ata

to jak się pozbyć tego dziadostwa ??
Awatar użytkownika
mantiss111

ata pisze:to jak się pozbyć tego dziadostwa ??
Moim zdaniem poprostu tępić. Ale one niestety najprawdopodobniej przylatują (jak już pisano), więc po zabiciu tych, przylecą następne. I można tak walczyć w nieskączoność. Raczej się nie da (jak już pisano). Albo, jak zawsze w przypadkach niemożliwych (mrzyki) radzi Aneta - wyprowadzić się na Antarktydę.
ata pisze:Skąd wiem no ze zdjęć... mam takie same tylko nie mam możliwości wstawienia
Czy wiesz, że część owadów i pajęczaków rozróżnia się na podstawie obejrzanych pod mikroskopem aparatów kopulacyjnych? W przypadku często identycznych roztoczy raczej jest tak samo.
Awatar użytkownika
mantiss111

ata pisze:to jak się pozbyć tego dziadostwa ??
Moim zdaniem poprostu tępić. Ale one nistety najprawdopodobniej przylatują (jak już pisano), więc po zabiciu tych, przylecą następne. I można tak walczyć w nieskączoność. Raczej się nie da (jak już pisano). Albo, jak zawsze w przypadkach niemożliwych (mrzyki) radzi Aneta - wyprowadzić się na Antarktydę.
ata pisze:Skąd wiem no ze zdjęć... mam takie same tylko nie mam możliwości wstawienia
Czy wiesz, że część owadów i pajęczaków rozróżnia się na podstawie obejrzanych pod mikroskopem aparatów kopulacyjnych? W przypadku często identycznych roztoczy raczej jest tak samo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”