Proszę o identyfikacje
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
kruger
Proszę o identyfikacje
Robaczki te zaczęły pokazywać się u mnie latem, przychodziły(wlatywały?) kiedy robiło się ciemno i siedziały blisko źródła światła.
Kiedy lato się skończyło, problem zniknął, do czasu, od kilku tygodni wychodzą na parapecie w pokoju i gromadzą się blisko światła, potrafią przywędrować(przylecieć?) również do lampki na biurku, na początku były to pojedyncze sztuki, teraz po nocy na parapecie, przy lampce jest ich ok 15szt. Nie wiem co to za istotki i jak pozbyć sie ich z pomieszczenia.
Zamieszczam zdjęcie jakie udało mi się zrobić. Robaczki mają długość ok 3mm.
Kiedy lato się skończyło, problem zniknął, do czasu, od kilku tygodni wychodzą na parapecie w pokoju i gromadzą się blisko światła, potrafią przywędrować(przylecieć?) również do lampki na biurku, na początku były to pojedyncze sztuki, teraz po nocy na parapecie, przy lampce jest ich ok 15szt. Nie wiem co to za istotki i jak pozbyć sie ich z pomieszczenia.
Zamieszczam zdjęcie jakie udało mi się zrobić. Robaczki mają długość ok 3mm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
Re: Proszę o identyfikacje
Z tego zdjęcia najbardziej podejrzanym jest Stegobium paniceum - przejrzyj zapasy żywnościowe, przyprawy, kakao, zioła, pokarm dla rybek czy co tam jeszcze masz w okolicy 
-
Robert Rozwałka
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Szczególnie zapasy tartej bułki, lub suszonego pieczywa do jej sporządzania oraz różne otręby i płatki.
Przejrzeć nawet takie nierozpakowane jeszcze, ale niedawno w sklepie zakupione w/w,
gdyż trafiają się w niej niezłe populacje żywiaka chlebowca. Dodam także różne suche bukiety
(z doświadczenia) są jego pożywką, zwłaszcza te z ozdobnymi trawami "prosokształtnymi".
Przejrzeć nawet takie nierozpakowane jeszcze, ale niedawno w sklepie zakupione w/w,
gdyż trafiają się w niej niezłe populacje żywiaka chlebowca. Dodam także różne suche bukiety
(z doświadczenia) są jego pożywką, zwłaszcza te z ozdobnymi trawami "prosokształtnymi".
-
kruger
W pokoju nie mam żywności, ani suszonych bukietów, w kuchni robaczków nie ma. Fakt, że pokój sąsiaduje przez ścianę z kuchnią.
Dziwi mnie to, że znajduje je tylko na parapecie w pokoju. Czy możliwe, żeby zagnieździły się w zewnętrznej elewacji budynku? Blok był ocieplany styropianem dwa lata temu, mam wrażenie, że one wchodzą przez okno.
Po nocy znajduje je na parapecie martwe.
Dziwi mnie to, że znajduje je tylko na parapecie w pokoju. Czy możliwe, żeby zagnieździły się w zewnętrznej elewacji budynku? Blok był ocieplany styropianem dwa lata temu, mam wrażenie, że one wchodzą przez okno.
Po nocy znajduje je na parapecie martwe.
-
kruger
Chciałem dodać, że to może wrażenie, że są martwe, leżą i się nie ruszają, jednak gdy rano dotknąłem jednego to zaczął się delikatnie poruszać.
- Aneta
Ale przejrzałeś jedzenie czy stwierdzasz "na oko"?kruger pisze:w kuchni robaczków nie ma.
W styropianie? Nie. A na parapecie znajdujesz, bo ciągną do światła.Czy możliwe, żeby zagnieździły się w zewnętrznej elewacji budynku?
-
kruger
Nie mam w pokoju jedzenia.
Przejrzałem to co mam w kuchni i nic nie znalazłem
Przejrzałem to co mam w kuchni i nic nie znalazłem
- Aneta
Inne rzeczy, o których wspominałam - przyprawy, zioła, różne sproszkowane produkty - też przejrzane?
-
kruger
No tak, ręce rozkładam, nie mogę ich nigdzie namierzyć ;(
A świeczki zapachowe, które mam na parapecie?
A świeczki zapachowe, które mam na parapecie?
- Aneta
Stearyny żywiaki nie jadają, poza tym byłoby widać larwy.
Zostają trzy opcje - albo czegoś jednak nie namierzyłeś, albo to goście od sąsiadów (BTW, mieszkasz sam czy masz współlokatorów?), ewentualnie to jakieś inne chrząszcze z kołatkowatych (opcja IMO najmniej prawdopodobna, ale w końcu zdjęcie nie jest super wyraźne).
Zostają trzy opcje - albo czegoś jednak nie namierzyłeś, albo to goście od sąsiadów (BTW, mieszkasz sam czy masz współlokatorów?), ewentualnie to jakieś inne chrząszcze z kołatkowatych (opcja IMO najmniej prawdopodobna, ale w końcu zdjęcie nie jest super wyraźne).
-
kruger
Mieszkam w bloku, oczywiście z rodziną w mieszkaniu 
Próbowałem zrobić lepsze zdjęcie, ale one są tak małe, że mój sprzęt nie daje rady.
Jeszcze raz przetrząsnę kuchnię i dam znać .
Próbowałem zrobić lepsze zdjęcie, ale one są tak małe, że mój sprzęt nie daje rady.
Jeszcze raz przetrząsnę kuchnię i dam znać .
-
kruger
-
Robert Rozwałka
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Gromadzą się na parapecie bo po prostu "ciągną do światła".
A co do kuchni i żywiaków to wystarczy im np.garść okruchów pieczywa
jakie mogło zgromadzić się za szafką, albo jakaś torebka z przyprawami
czy ziółkami jaka wpadła za/pod szafki, sucha kromka chleba wystarczy
na parę pokoleń. A sucha karma dla kota/psa.rybek czy innych "papug"?
A co do kuchni i żywiaków to wystarczy im np.garść okruchów pieczywa
jakie mogło zgromadzić się za szafką, albo jakaś torebka z przyprawami
czy ziółkami jaka wpadła za/pod szafki, sucha kromka chleba wystarczy
na parę pokoleń. A sucha karma dla kota/psa.rybek czy innych "papug"?
-
kruger
Tylko jeśli byłyby w pożywieniu w kuchni, to po co miałyby przechodzić do sąsiedniego pokoju, w którym nie mają co jeść, tym bardziej że w kuchni też jest okno i światło ...
Karmy dla psa nie przeglądnąłem, ale tam codziennie zmienia się ilość i pewnie zauważyłbym nakładając mu jedzonko.
Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc
.
Będę szukał dalej.
Karmy dla psa nie przeglądnąłem, ale tam codziennie zmienia się ilość i pewnie zauważyłbym nakładając mu jedzonko.
Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc
Będę szukał dalej.
- Aneta
Żeby zdobywać nowe terytoriakruger pisze:Tylko jeśli byłyby w pożywieniu w kuchni, to po co miałyby przechodzić do sąsiedniego pokoju, w którym nie mają co jeść, tym bardziej że w kuchni też jest okno i światło ... :?
-