Robaczki w kuchni, znalezione w cukrze

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Okid2

Robaczki w kuchni, znalezione w cukrze

Post autor: Okid2 »

Witam serdecznie,

mam problem. Jakiś tydzień temu znalazłem w cukierniczce z cukrem dosyć sporo malutkich chodzących, brązowych robaczków. Ich rozmiar to mniej więcej 1, max 2 mm. Nie myśląc za dużo wywaliłem cukier także z szafki. Kupiłem n owy i po 3 dniach znowu pojawił się kłopot. Sytuacja ta sama, w szafce po opakowaniu z cukrem również łaziły. Opróżniłem wszystkie szafki, pozbyłem się wszystkiego (zostały 2 bulionetki :D). Po umyciu wodą z octem znajdowałem jeszcze kilka, natomiast najwięcej pomiędzy korkowymi podkładkami pod szklanki.

Gdy myślałem, bardziej miałem nadzieję, że kłopotu się pozbyłem, dziś po dwóch dniach nieobecności wróciłem do mieszkania. W pustej szafce chodziło kilka egzemplarzy, odsunąłem wszystko to co były na ścianach ubiłem i polowałem dalej. Najwięcej ich chodziło przy narożniku ścian i kilka przy oknie od strony parapetu. Najwięcej w jednym miejscu (chyba najwięcej) zobaczyłem jak odkleiłem przy owym narożniku tapetę. Ciężko mi zrobić zdjęcie, może jutro zdobędę jakiś lepszy aparat to pstryknę.

Proszę Was o jakieś spostrzeżenia na ten temat i pomoc :)

Pozdrawiam,
Dawid

Znalazłem właśnie na googlach czyjąś fotkę. Jestem w 98% pewny, że to te same.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2014, 21:15 - sob przez Okid2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Re: Robaczki w kuchni, znalezione w cukrze

Post autor: Aneta »

Podejrzewałabym najklasyczniejszą klasykę, czyli gryzki (Psocoptera).
Okid2

Mógłby ktos powiedzieć coś więcej na ten temat? Zwlaszcza, że dodalem zdjęcie znalezione w necie :) Walcze tym, ale co chwile widze jakiegos chodzacego po scianie badz w szafce... Powiem Wam, ze straszne to. Normalnie plaga :-/
Awatar użytkownika
Aneta

Gryzki lubią wilgoć, jeśli zmniejszy się poziom wilgotności, same znikają.
Okid2

no ok. Kuchnia jest po remoncie... Fakt, na mieszkaniu byl problem z wilgocia, ale od tamtej zimy wszedzie sa nawiewniki, w kuchni nawet duzy w scianie... Wilgotnosc na poziomie 40% jest w pomieszczeniach. A patrzac na to zdjecie mozna wywnioskowac, ze to gryzki? Dodam, ze tak duzo pojawia sie ich w dwoch szafkach gdzie byla zywnosc, glownie cukier i ogolbie w promieniu 1,2 m od szafek... Chodza po scianach, itp.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Kuchnia po remoncie, ale szafki stare? Było ich dużo, to i dużo jaj złożyły. Żywią się resztkami organicznymi i dużo im nie potrzeba. U mnie kiedyś zjadły klej i grzbiety katalogów KFP :P Można im pomóc jakimś środkiem chemicznym (dotykowym).
Okid2

Szafki nowe :) wszystko procz okna i lodowki... Czy to mozliwe zeby siedzialy pod tapeta? Tez nowa... :/

PS. Przepraszam za brak polskich znakow, ale taki telefon mam :)
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Jak pisałem wyżej, niektóre kleje i papier jedzą. Tak jak pisała Aneta, podstawa to zmniejszenie wilgotności (np.możesz mieć wilgotne ściany). Po drugie, można im pomóc chemią. Więcej pewnie nikt ci nie pomoże. Ewentualnie pokaż dobre zdjęcie, ale zgadam się z Anetą w jej diagnozie.
Okid2

Postaram się zrobić jakąś Moją fotkę, choć ta znaleziona przedstawia to co mam. Co polecacie zrobić? Zdzierać tapetę? Obecnie wilgotność to 42%...
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Tapeta być może z tworzywa, a klej też nie zawiera składników naturalnych. Ja (i pewnie większość forowiczów) nie zajmujemy się tępieniem owadów, raczej wprost przeciwnie ;) Jeżeli to gryzki to wiesz już prawie wszystko ... Tak jak pisałem, ja zmniejszyłem wilgotność i zastosowałem słabą emulsję z Coopexu. No i my ci tapet zrywać nie będziemy :rotfl:
Jeżeli na zdjęciu będzie widać samego owada na tyle dokładnie, żeby były jakieś szczegóły, a nie tylko plama, to może ktoś rozpozna co u ciebie biega. Jeżeli to gryzki, to nic więcej nie usłyszysz, tak myślę. Może potrzeba trochę czasu, aby twoja lokalna populacja gryzków obumarła?
Okid2

Kurcze, ciężko zadowalającą fotkę zrobić... Co do tego gryzka. Czy one wszystkie mają długie czułki? Bo te u mnie to raczej mniejsza głowa niż reszta, ale bez jakichś wielkich czułek, o ile w ogóle takowe posiada...
Okid2

Oto najlepsza fota jaką udało mi się zrobić... Dodam, że robak normalnie jest brązowy.

Nie bijcie za jakość, lepiej się nie dało :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Aneta

Gryzek jak złoto. I nawet widać czułki ;)
Okid2

To w sumie dobrze :P W środę przyjedzie firma zrobią jakims środkiem kontaktowo żołądkowym, czy coś takiego i powinno być ok :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”