Proszę o oznaczenie. Ze skruchą przyznaję, że nie jestem pewien, czy wszystkie to zwójki. Ale liczę na pomoc

więcej o projekcie "owady Romanowa"
Nie jestem fachowcem. Widziałem, że nikt nie odpowiedział i podałem swoje typy do tych motyli, które znam z ekranu, ale jak najbardziej pasowałoby je potwierdzić..Jacek Kalisiak pisze:Wojtek, to "nieśmiało" to znaczy, że wymagają potwierdzenia? W sumie zależy mi na jasnym określeniu, czy oznaczenie jest pewne, czy musi potwierdzić ktoś jeszcze. Lub podawaniu oznaczeń z oznaczeniem, że nie są pewne.
Dziękuję ci za pomoc i liczę na twój dalszy udział![]()
na 99% tak ale... tam też siedzi Celypfa roseana, jakieś 50 km na północ... Co prawda jest "bardziej" różowa, ale...Wojtek Guzik pisze:A. Celypha rufana
Taka dziwna forma, częściowe drugie pokolenie, Achrips xylosteanaWojtek Guzik pisze:C, D Dichelia histrionana
Wojtek Guzik pisze:, I Adoxophyes orana
E i G zdjęcia takie sobie, ale raczej takWojtek M pisze:E,F,G Pandemis heparana
99,9% tak, ale jak są gruszki to... Co prawda w Polsce nie ma C. pinivora,Wojtek Guzik pisze:,J. Cydia pomonella
na 99% tak ale... tam też siedzi Celypfa roseana, jakieś 50 km na północ... Co prawda jest "bardziej" różowa, ale...
Taka dziwna forma, częściowe drugie pokolenie, Achrips xylosteana
99,9% tak, ale jak są gruszki to... Co prawda w Polsce nie ma C. pinivora,![]()
Wojtek zamiast dopytać, to...motylarz pisze:Achrips xylosteana
Zmęczenie robi swoje...Wojtek M pisze:motylarz napisał(a):
Achrips xylosteana
Wojtek zamiast dopytać, to...
Ja tu tego gatunku nie widzę na żadnym zdjęciu...
Walnąłem się i to mocno. Wychodzi na to, że Dichelia histrionana daje drugie pokolenie.Adam Larysz pisze:Na fotkach C i D jest Dichelia histrionana.