Nocne lipiec/sierpień
- Hubert
Nocne lipiec/sierpień
Będę wdzięczny za pomoc z poniższymi zdjęciami - weryfikację oznaczeń i pomoc tam, gdzie nie miałem pomysłu 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Peter Senn
- Hubert
Re: Nocne lipiec/sierpień
Dziękuję serdecznie.
Mam nadzieję, że skuteczność przy poniższych jest równie dobra
Mam nadzieję, że skuteczność przy poniższych jest równie dobra
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 7 times
I. Scotopteryx chenopodiata
Masz może inne ujęcia motyla na fot VII?, bo to nie koniecznie jest N pronuba
Masz może inne ujęcia motyla na fot VII?, bo to nie koniecznie jest N pronuba
- Hubert
Dzięki Marku za oznaczenie, rozumiem, że reszta jest ok?
Niestety mam tylko taką perspektywę - ściągnąłem motyla z żyrandola i wypuściłem - mogę tylko dodać, że tylne skrzydło było raczej intensywnie żółte i miało raczej wąską czarną przepaskę przy brzegu skrzydła. Jaki inny gatunek wchodzi w grę? Ew. jaka cecha powinna być widoczna, może na innych fotkach głębia ostrości ją chwyciła.
Niestety mam tylko taką perspektywę - ściągnąłem motyla z żyrandola i wypuściłem - mogę tylko dodać, że tylne skrzydło było raczej intensywnie żółte i miało raczej wąską czarną przepaskę przy brzegu skrzydła. Jaki inny gatunek wchodzi w grę? Ew. jaka cecha powinna być widoczna, może na innych fotkach głębia ostrości ją chwyciła.
-
Marek Hołowiński
W grę wchodzi Noctua orbona, ale nie wiem czy motyl nie był fotografowany pod skosem i odwzorowanie skrzydeł uległo zniekształceniu. Na załączonej Twojej fotce zaznaczyłem szerokość i długość skrzydła i tu jest ono dwa razy dłuższe od szerokości (jak u N orbona i N interposita). Ten drugi gatunek można wykluczyć ze względu wyraźnych czarnych plamek w pobliżu górnego kąta skrzydła. Pozostaje więc N orbona i N pronuba która ma skrzydło dwa i pół raza dłuższe od szerokości.
Natomiast na fotce nie jestem pewien czy to co widać, to jasne pole przy przednim brzegu skrzydła.
viewtopic.php?p=198682#p198682
Natomiast na fotce nie jestem pewien czy to co widać, to jasne pole przy przednim brzegu skrzydła.
viewtopic.php?p=198682#p198682
- Hubert
Dziękuję za wyjaśnienie. Motyl faktycznie fotografowany był pod skosem, co mogło w jakimś stopniu skrócić perspektywę. Na przyszłość będę wiedział, żeby robić prostopadłe zdjęcia.
Pozostaje w takim razie Noctua pronuba/orbona.
Jeszcze się tylko dopytam, czy N. orbona zdarza się na zwartych blokowiskach? - niestety na lepidoptera nie wyszczególniono roślin żywicielskich.
Pozostaje w takim razie Noctua pronuba/orbona.
Jeszcze się tylko dopytam, czy N. orbona zdarza się na zwartych blokowiskach? - niestety na lepidoptera nie wyszczególniono roślin żywicielskich.
-
Marek Hołowiński
Noctua orbona nie jest rzadko notowanym gatunkiem. Bez problemów oznacza się osobniki "w ręku", natomiast na fotkach nie widać ani rozmiaru motyla, ani innych cech pozwalających na prawidłowe oznaczenie. Najpewniejszą cechą jest stosunek długości skrzydła do szerokości, po za tym obecność jasnego pola przy brzegu kostalnym, no i oczywiście widok tylnych skrzydeł (ale to rzadko widać na fotkach).
- Hubert
Dzięki za wyjaśnienie - na przyszły sezon będę musiał jednak rozważyć coś więcej niż fotografowanie.
Tymczasem poproszę o pomoc przy dwóch kolejnych motylach - tym razem jakoś nie mam pomysłu (nauczony doświadczeniem, oba fotografowane prostopadle).
[zdjęcia z weekendu, warszawskie blokowisko]
Tymczasem poproszę o pomoc przy dwóch kolejnych motylach - tym razem jakoś nie mam pomysłu (nauczony doświadczeniem, oba fotografowane prostopadle).
[zdjęcia z weekendu, warszawskie blokowisko]
-
Peter Senn
- Hubert
Dzięki Peter 
Tym razem na klatce schodowej znalazłem bardziej kontrastowo wybarwiony okaz z rodzaju Noctua - nauczony doświadczeniem sfotografowałem go prostopadle i wygląda na to, że tym razem to na pewno Noctua pronuba. Jednak proszę jeszcze o potwierdzenie
Tym razem na klatce schodowej znalazłem bardziej kontrastowo wybarwiony okaz z rodzaju Noctua - nauczony doświadczeniem sfotografowałem go prostopadle i wygląda na to, że tym razem to na pewno Noctua pronuba. Jednak proszę jeszcze o potwierdzenie
-
Marek Hołowiński
- Hubert
Będę wdzięczny za dalszą pomoc - obie ćmy z wczoraj z warszawskiego blokowiska.
- mantiss111
Mythimna ok.
Drugie też mi przypomina Plodia interpunctella, lepsze byłoby zdjęcie od góry.
Drugie też mi przypomina Plodia interpunctella, lepsze byłoby zdjęcie od góry.
- Hubert
Niestety nie chciała w ogóle współpracować
, poniżej zamieszczam inne zdjęcia, ale nie mam prostopadłego ujęcia.
Przy okazj, na lepidopterze przeczytałem, że domniemany gatunek jest mocno synantropijny - gdzie można się dowiedzieć więcej o jego biologii?
Przy okazj, na lepidopterze przeczytałem, że domniemany gatunek jest mocno synantropijny - gdzie można się dowiedzieć więcej o jego biologii?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
http://entnemdept.ufl.edu/creatures/urb ... l_moth.htmHubert pisze:gdzie można się dowiedzieć więcej o jego biologii?
- Hubert
Dzięki Aneta, pouczająca lektura.
Tymczasem znów prośba o weryfikacją - raczej ostatnią w tym temacie, bo w sierpniu raczej już nie uda mi się wyjść w teren (chyba, że samo coś do okna przyleci
)
Tymczasem znów prośba o weryfikacją - raczej ostatnią w tym temacie, bo w sierpniu raczej już nie uda mi się wyjść w teren (chyba, że samo coś do okna przyleci