Do identyfikacji
Do identyfikacji
Z góry dziękuję 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:08:18 08:15:11Image taken on:poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:15Focus length:6.9 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/3.7ISO speed rating:250Camera-model:PENTAX WG-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:08:18 08:17:17Image taken on:poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:17Focus length:9.6 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/3.4ISO speed rating:250Camera-model:PENTAX WG-3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:08:18 08:18:06Image taken on:poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 06:18Focus length:14.4 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/4.4ISO speed rating:250Camera-model:PENTAX WG-3
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Re: Do identyfikacji
Czy to są zdjęcia zrobione "gołym" aparatem PENTAX WG-3?
A muchówki bardzo ładne, ale nie podejmę się oznaczenia, poza tym że to parka
choć na pierwszy rzut oka pomyslałem, że to łowik z ofiarą.
"Pani" ma wklęśniete oko co oznacza że raczej jest martwa. Cała ta kompozycja wydaje mi siętrochę podejrzana, bo to na górze to chyba też samiczka.
Czy to jest zdjęcie z natury? A możę to samica upolowała samca? Najbardziej by to pasowało.... Łukasz.... o tym sądzisz?
A muchówki bardzo ładne, ale nie podejmę się oznaczenia, poza tym że to parka

"Pani" ma wklęśniete oko co oznacza że raczej jest martwa. Cała ta kompozycja wydaje mi siętrochę podejrzana, bo to na górze to chyba też samiczka.
Czy to jest zdjęcie z natury? A możę to samica upolowała samca? Najbardziej by to pasowało.... Łukasz.... o tym sądzisz?

Łowiki z tego co mi wiadomo sa większe i troszkę inne. Ten osobnik miał poniżej 1cm długości.
Osobiście podejrzewam, iż jest to Empididae bądź Hybotidae
Jak najbardziej jest to zdjęcie z natury, zdjęcie było zrobione na terenie otwartym w lesie. Nie odławiam zwierząt w celu zrobienia zdjęcia
Ofiara z pewnością była już martwa i nie do końca musiała to byc samiczka. Widziałam 3-4 takie same osobniki z takimi samymi ofiarami. Mogłam bardzo dobrze zobaczyć jak owad co rusz wkłuwa się w nowe miejsca ofiary.
Tak, zdjęcia wykonuję Pentaxem, a z tego co mi wiadomo do mojego modelu nie ma żadnych dodatków poza filtrem. Do tego trzeba jeszcze dodac obróbke graficzną, gdyż aparat przekłamuje barwy.
Osobiście podejrzewam, iż jest to Empididae bądź Hybotidae
Jak najbardziej jest to zdjęcie z natury, zdjęcie było zrobione na terenie otwartym w lesie. Nie odławiam zwierząt w celu zrobienia zdjęcia

Ofiara z pewnością była już martwa i nie do końca musiała to byc samiczka. Widziałam 3-4 takie same osobniki z takimi samymi ofiarami. Mogłam bardzo dobrze zobaczyć jak owad co rusz wkłuwa się w nowe miejsca ofiary.
Tak, zdjęcia wykonuję Pentaxem, a z tego co mi wiadomo do mojego modelu nie ma żadnych dodatków poza filtrem. Do tego trzeba jeszcze dodac obróbke graficzną, gdyż aparat przekłamuje barwy.
- mantiss111
Empididae.Sasza286 pisze:...Osobiście podejrzewam, iż jest to Empididae bądź Hybotidae...
Jednak...
A coś poza rodziną, dokładniej dałoby się oznaczyć?
I czy to faktycznie samiczka konsumuje samca, czy po prostu gatunek wykazuje zachowania kanibalistyczne i poluje sam na siebie?
A coś poza rodziną, dokładniej dałoby się oznaczyć?
I czy to faktycznie samiczka konsumuje samca, czy po prostu gatunek wykazuje zachowania kanibalistyczne i poluje sam na siebie?
- mantiss111
Ten który konsumuje wygląda na samca (oczy stykają się na czubku głowy), a to co jest konsumowane należy do innej rodziny. Sam niedawno próbowałem zidentyfikować takie podobne na innym forum, ale się nie udało.
Tak czy siak super, że udało się chociaż tyle oznaczyć. Może ktoś jeszcze się wypowie.
Bardzo dziękuję za pomoc
Bardzo dziękuję za pomoc

Mantiss, a czemu nie Hybotidae? Wiem, ze te dwie rodziny różni użyłkowanie ( rozwidlona, bądź prosta żyłka R4+5), którego tu nie widać - a i to nie zawsze działa i wtedy trzeba zaglądać pod spód tułowia, na prosternum. Ciekaw jestem czym się kierowałeś. Jeśli Sasza widział kilka takich osobników, do tego samców, to być może widział rójkę jakiegoś gatunku; samce poszukiwały samicy, a martwa mucha miała być prezentem.
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
Te cechy które widzę (brązowawe opylenie tułowia, żółtawe szczeciny) wskazują na parkę Hybos culiciformis.
Pozdrawiam,
Łukasz
Pozdrawiam,
Łukasz
Wydaje mi się, ze gatunki z rodzaju Hybos są zauważalnie bardziej "garbate" od wójkowatych Empididae. Łukasz, potwierdziłbyś tę moją subiektywną obserwację?
-