Proszę o potwierdzenie identyfikacji i radę.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Proszę o potwierdzenie identyfikacji i radę.
Witam. 12 VIII br. odłowiłem 7 gąsienic masowo żerujących na pokrzywie. Od 2 dni są już poczwarkami i moje pytanie, czy jest to Inachis io? Oznaczając gąsienice wszystko na to wskazywało ale wolę się upewnić (jeśli się nie mylę to będzie to już 3 pokolenie w tym roku, prawda?). Druga sprawa, załączam zdjęcia aby zobrazować jak blisko siebie wiszą poczwarki. Martwi mnie, czy powstałe imago znajdzie dość miejsca aby rozprostować skrzydła. Może przenieść je do innego pojemnika? Z góry dziękuję za pomoc 

- Załączniki
- gąsienica1.jpg (111.8 KiB) Przejrzano 1695 razy
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:08:17 21:00:34Image taken on:niedziela, 17 sierpnia 2014, 19:00Focus length:3.54 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:200Camera-model:GT-S7560
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:08:17 21:00:50Image taken on:niedziela, 17 sierpnia 2014, 19:00Focus length:3.54 mmShutter speed:1/693 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:50Camera-model:GT-S7560
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Proszę o potwierdzenie identyfikacji i radę.
Z gąsienic Aglais (Inachis) io można uzyskać jedynie poczwarki Aglais io - więc skąd te wątpliwości. Moim zdaniem gąsienic A.io nie sposób pomylić.
Zdjęcia poczwarek w pojemniku są dosyć niewyraźne, ale motyle raczej powinny sobie poradzić z wylęgiem i rozprostowaniem skrzydeł - lepiej poczwarek nie ruszać.
Zdjęcia poczwarek w pojemniku są dosyć niewyraźne, ale motyle raczej powinny sobie poradzić z wylęgiem i rozprostowaniem skrzydeł - lepiej poczwarek nie ruszać.
Dziękuję Ci za odpowiedź
Ano wątpliwości stąd, że gąsienice oznaczałem samemu a specjalistą nie jestem. Zdjęcia z pojemnika miały zobrazować jedynie jego wielkość i odległości między poczwarkami. W takim razie zostawiam je tam gdzie są. Widzę, że jest jakaś rozbieżność co do nazwy rodzajowej? Która jest w takim razie poprawna Aglais czy Inachis?

To ja pozwolę sobie wrzucić zdjęcie ze swojej hodowli 

- Załączniki
- io.jpg (127.25 KiB) Przejrzano 1593 razy
-