ikar bez kropek?
-
-
- UTM: CA56
-
Re: ikar bez kropek?
Ikar. Plamki przysłonięte są przez tylne skrzydło. Widać niewyraźnie jedną z plamek.
-
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Bardzo podobny do P. icarus , ale bez kropek w komórce środkowej skrzydła przedniego jest Polyommatus thersites. Ale ten drugi jest w Polsce dosyć lokalny, stąd ważne miejsce obserwacji.
Gdzie ten gatunek występuje, możesz znaleźć na stronie "Motyle Europy"
Gdzie ten gatunek występuje, możesz znaleźć na stronie "Motyle Europy"
-
W grę wchodzi Polyommatus thersites.W tym temacie zamieszczona jest mapka, na której widać gdzie gatunek był spotykany.https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=5324
Ps.Antek mnie wyprzedził
Ale tak to jest jak sie pisze z komórki 
Ps.Antek mnie wyprzedził

Ostatnio zmieniony czwartek, 24 lipca 2014, 13:16 przez Radek Łutowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
To dla mnie żadna lokalizacja.Radek Łutowicz pisze:Ramidon ma racje, a poza tym miejsce występowania nie wróży na nic innego
Tak jak bym wpisał woj mazowieckie
-
Motylarz wpisz nazwę gatunku, który cię interesuje w wyszukiwarkę na forum i już będziesz wiedział coś więcej 

Bez komentarzaRadek Łutowicz pisze:Motylarz wpisz nazwę gatunku, który cię interesuje w wyszukiwarkę na forum i już będziesz wiedział coś więcej

-
Motylarz nie zrozumieliśmy się
Chodzilo mi o to, że tu na forum można poczytać gdzie spotyka się w/w gatunek i dodatkowo trochę się o nim dowiedzieć (post ten nie był pisany złośliwie) A wydaje mi się, że podlasie jest wystarczającą lokalizacją bo nie spotkałem się z tym, żeby ktoś go tam zaobserwował.

I ok. Ale...Radek Łutowicz pisze:Motylarz nie zrozumieliśmy sięChodzilo mi o to, że tu na forum można poczytać gdzie spotyka się w/w gatunek i dodatkowo trochę się o nim dowiedzieć
Co nie znaczy, że innych gatunków tam nie ma.Radek Łutowicz pisze:A wydaje mi się, że podlasie jest wystarczającą lokalizacją bo nie spotkałem się z tym, żeby ktoś go tam zaobserwował.
A nie wziąłeś pod uwagę Polyommatus eros?
I dalej domagam się miejsca, kwadrat utm ma 10x10 km i też wystarczy. I daty, bo lipiec to może być 1 lub 23
-
Motylarz Ok
Powiedźmy możemy wykluczyc P.thersities bo stwierdziliśmy, że motyl na zdjęciu ma plamki, poza tym P.thersities na podlasiu nie występuje.
Dodatkowo autor wątku miał chyba własnie ten gatunek na myśli tytułując go "ikar bez kropek" i głownie chodziło to, żeby potwierdzic lub zaprzeczyc czy to p.thersities.
Rozpatrując teraz gatunek, o którym wspomniałeś P.eros jak najbardziej przydała by się dokładniejsza lokalizacja ( i tutaj zwracam honor) chociaż wiemy, że nie jest go tak łatwo spotkac jak P.icarus
i może dlatego tak łatwo zwróciliśmy się w stronę P.icarus.

Dodatkowo autor wątku miał chyba własnie ten gatunek na myśli tytułując go "ikar bez kropek" i głownie chodziło to, żeby potwierdzic lub zaprzeczyc czy to p.thersities.
Rozpatrując teraz gatunek, o którym wspomniałeś P.eros jak najbardziej przydała by się dokładniejsza lokalizacja ( i tutaj zwracam honor) chociaż wiemy, że nie jest go tak łatwo spotkac jak P.icarus

i może dlatego tak łatwo zwróciliśmy się w stronę P.icarus.
W nawiązaniu do ostatnich postów chciałbym zwrócić uwagę na to, że P.eros eroides od wielu lat nie był obserwowany w Polsce, w związku z czym należy sądzić, że wymarł już nawet w miejscach kilku ostatnich lokalizacji. Oczywiście nie można wykluczyć obserwacji na terenie Puszczy Białowieskiej, ale to byłaby chyba jedna z najciekawszych obserwacji zamieszczonych na tym forum. Niestety motyl ze zdjęcia ma wąską ciemną obwódkę, co przemawia za ikarem.
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Słuchajcie chłopaki, tak się przyglądam i myślę że najwyraźniej nie rozumiecie o co tutaj chodzi od samego poczatku.
Zapewniam Was o jednym - "motylarz" się zna na motylach jak niejeden tutaj i nie trzeba do niego pisać jak do świeżaka (podejrzewam że nie wiecie po prostu z kim gadacie) oczywistymi stwierdzeniami np. że eros wymarł, albo żeby wpisał sobie coś tam w wyszukiwarkę jak coś go interesuje.
Takie rzeczy wiele osób wie a i Witek już z pewnością. Czy naprawdę nie rozumiecie o co tutaj chodzi ?
Chodzi o to że jak coś się poddaje pod oznaczenie to należy wpisać skąd i kiedy. I do tego Witek zmierza tymi wszystkimi pytaniami, które traktujecie dosłownie nie rozumiejąc podtekstów.
Zapewniam Was o jednym - "motylarz" się zna na motylach jak niejeden tutaj i nie trzeba do niego pisać jak do świeżaka (podejrzewam że nie wiecie po prostu z kim gadacie) oczywistymi stwierdzeniami np. że eros wymarł, albo żeby wpisał sobie coś tam w wyszukiwarkę jak coś go interesuje.
Takie rzeczy wiele osób wie a i Witek już z pewnością. Czy naprawdę nie rozumiecie o co tutaj chodzi ?
Chodzi o to że jak coś się poddaje pod oznaczenie to należy wpisać skąd i kiedy. I do tego Witek zmierza tymi wszystkimi pytaniami, które traktujecie dosłownie nie rozumiejąc podtekstów.
Cudne!!!!!Ramidon pisze:W nawiązaniu do ostatnich postów chciałbym zwrócić uwagę na to, że P.eros eroides od wielu lat nie był obserwowany w Polsce, w związku z czym należy sądzić, że wymarł już nawet w miejscach kilku ostatnich lokalizacji.

To raczej smutneKamil Mazur pisze:Ramidon napisał(a):
W nawiązaniu do ostatnich postów chciałbym zwrócić uwagę na to, że P.eros eroides od wielu lat nie był obserwowany w Polsce, w związku z czym należy sądzić, że wymarł już nawet w miejscach kilku ostatnich lokalizacji.
Cudne!!!!!

Radmion, jeżeli cytujesz kogoś, to nie przekłamuj tekstu.
To całkowicie zmienia kontekst wypowiedzi.
To całkowicie zmienia kontekst wypowiedzi.
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
-
Faktycznie na początku nie miałem pojęcia, tak że tak jak napisałem zwracam honor i mam nadzieję, że "motylarz" wybaczy i zrozumieRamidon pisze:(podejrzewam że nie wiecie po prostu z kim gadacie)

Sory, ale nie rozumiemRadek Łutowicz pisze:Faktycznie na początku nie miałem pojęcia, tak że tak jak napisałem zwracam honor i mam nadzieję, że "motylarz" wybaczy i zrozumieRamidon pisze:(podejrzewam że nie wiecie po prostu z kim gadacie)
Ja chcę rzetelnej informacji, wypowiedzi.
I tyle. Chcę merytorycznej dyskusji, a nie oznaczania na wyścigi z netu
I tyle. Chcę merytorycznej dyskusji, a nie oznaczania na wyścigi z netu
Ciekawe, bo to nie ja napisałemRamidon pisze:Ramidon napisał(a):
(podejrzewam że nie wiecie po prostu z kim gadacie)
Faktycznie na początku nie miałem pojęcia, tak że tak jak napisałem zwracam honor i mam nadzieję, że "motylarz" wybaczy i zrozumie

Ostatnio zmieniony piątek, 25 lipca 2014, 18:49 przez Ramidon, łącznie zmieniany 1 raz.
amator, tylko i wyłącznie.....motylarz pisze:A swoją drogą to kto to taki ten "Motylarz"?
Przepraszam, że ciągnę off top. Skasowałem część swojego postu, a cytat przeszedł na innego użytkownika, coś tu nie tak. Motylarz, podejrzewam, że każdy z nas jest amatorem tylko z różnym doświadczeniem. Umknął mi post Kamila, który napisał, że nie jesteś "świeżakiem". Powinno być obowiązkiem i jednym z punktów regulaminu zamieszczania informacji na temat daty, miejsca i biotopu załączanych do oznaczenia fotek.
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Przecież to od razu widać, że jest to P. icarus.
Nigdy nie spotkaliście okazów tego gatunku które nie posiadają tych 2 plamek???
Witek - skończ te mieszanie w tematach bo mnie to juz zaczyna wkur....
Skąd Ci przyszedł do głowy P. eros eroides ???? Ten gatunek na dolnym spodnim skrzydle ma tak wyraźne cechy, że pomylić go z P. icarus nie sposób a te cechy przy tym zdjęciu masz jak na patelni.
Nigdy nie spotkaliście okazów tego gatunku które nie posiadają tych 2 plamek???
Witek - skończ te mieszanie w tematach bo mnie to juz zaczyna wkur....

Skąd Ci przyszedł do głowy P. eros eroides ???? Ten gatunek na dolnym spodnim skrzydle ma tak wyraźne cechy, że pomylić go z P. icarus nie sposób a te cechy przy tym zdjęciu masz jak na patelni.
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
A jednakRamidon pisze:W nawiązaniu do ostatnich postów chciałbym zwrócić uwagę na to, że P.eros eroides od wielu lat nie był obserwowany w Polsce, w związku z czym należy sądzić, że wymarł już nawet w miejscach kilku ostatnich lokalizacji. Oczywiście nie można wykluczyć obserwacji na terenie Puszczy Białowieskiej, ale to byłaby chyba jedna z najciekawszych obserwacji zamieszczonych na tym forum. Niestety motyl ze zdjęcia ma wąską ciemną obwódkę, co przemawia za ikarem.

Almandyn, dzięki za sprostowanie. Czyli istnieje jeszcze szansa spotkania tego pięknego motyla w naszym kraju. Jednak macierzanka przyciąga najciekawsze motyle 

-
Skoro dyskusja tak nam się rozwinęła i jest tak konstruktywna, to może poszerzmy ją o wątek: Gdzie się podziały dwie kropki ze skrzydeł ikara
-
- UTM: tarnów
- Podziękowano: 1 time
Gdzie sie podzialy? Po otwarciu zdjecia widac czesc jasnes obwodki plamki blizszej gornej krawedzi przedniego skrzydla. Druga plamka jest przykryta dolnym skrzydlem.