Coś, co lubi sprzęt elektroniczny

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Trauer

Coś, co lubi sprzęt elektroniczny

Post autor: Trauer »

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji robaczków, które wczoraj zauważyłem w swoim mieszkaniu.
Występują tylko w salonie i tylko w okolicach okna, na parapecie, ale mam tam sprzęt grający, na którym jest ich zazwyczaj najwięcej, chowają się w jego szczelinach, są na głośnikach, lubią też konsolę do gier i modem.
Jest ich dość sporo, setki. Są bardzo niewielkie, od 0.3 do 0.9 mm w kolorze białym (młodsze) i ciemnym szarym/brązowym (starsze). Poniżej jest zdjęcie, przepraszam za jakość, ale ciężko jest sfotografować je moim aparatem.

Typowo zatem: Co to jest i jak się tego pozbyć?
Załączniki
image.jpg
image.jpg (67.9 KiB) Przejrzano 1985 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Coś, co lubi sprzęt elektroniczny

Post autor: Aneta »

Najprawdopodobniej - raczej z opisu niż z fotki ;) - gryzki (Psocoptera). Trzeba zmniejszyć poziom wilgotności, wtedy same znikną.
Trauer

Też tak myślałem, ale gryzki wyglądają inaczej. Te moje są bardziej "kleszczowate", no i dzisiaj znalazłem ich źródło - przez okno wchodzą do środka, na parapecie zewnętrznym było ich strasznie dużo. Wydaje mi się, że to z powodu gołębi, które sobie spowiły gniazdo tuż nad drzwiami sąsiada. Poza tym sąsiad nie dba za bardzo oczystość, bo to alkoholik i śmierdzi od jego mieszkania straszliwie. Pewnie albo od gołębi, albo od niego przypełzły.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Trauer pisze:Poza tym sąsiad nie dba za bardzo oczystość, bo to alkoholik i śmierdzi od jego mieszkania straszliwie. Pewnie albo od gołębi, albo od niego przypełzły.
...dużo w tobie empatii ... :tak: -gratuluję ! :brawo:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

E, Rafał, nie przesadzaj, trudno wyskakiwać z empatią dla sąsiada-brudasa.

A co do meritum - jeśli kleszczowate z wyglądu, to pewnie jakieś roztocze, acz niekoniecznie muszą być od gołębi. Przydałaby się dobra fotka.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Aneta pisze:E, Rafał, nie przesadzaj, trudno wyskakiwać z empatią dla sąsiada-brudasa.
..widzisz, ja też generalnie jestem mizantropem, ale pisanie w taki sposób o człowieku ,który mieszka za ścianą i być może przez swoje słabości nie jest w stanie się ogarnąć(znam takie osoby!) zawsze mnie ...prowokuje ... i będzie prowokować do reakcji... :tiaa:
:papa:
Rafał
Trauer

Rafał Celadyn pisze:
Trauer pisze:Poza tym sąsiad nie dba za bardzo oczystość, bo to alkoholik i śmierdzi od jego mieszkania straszliwie. Pewnie albo od gołębi, albo od niego przypełzły.
...dużo w tobie empatii ... :tak: -gratuluję ! :brawo:
Nie znając mojego sąsiada, można mnie podejrzewać o brak empatii, ale wierz mi tak nie jest. To raczej jest tak, że to on nie ma jej w nadmiarze. Za długa i zbyt odbiegająca od tematu historia. Dodam tylko, że miałbyś dość wyzwisk, krzyków i kłótni o godz. 2-3 rano niemal co noc. Nawet już policja nie reaguje, bo mają dość.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

...zostawmy to ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”