Korzystam z obecności znawców kózkowatych i proszę o jeszcze

Czy to jest Ropalopus femoratus?
Tak, to rzadkość.modraszka pisze:dzięki wielkie
Wracam do wątku o Ropalopusie z czerwonymi nogami, bo warto...Jacek Kurzawa pisze:Tak, to rzadkość.modraszka pisze:dzięki wielkie
No właśnie tych zębów na fotkach całkowicie nie widać, wygląda to wszystko jak u femoratus. Natomiast widać, pod dokładnym obejrzeniu kilku fotek, że prędzej to bedzie varini niż femoratus.Radek P. pisze:Zęby na zewnętrznych członach czułków są, ale samo przedplecze już duzo mówi![]()
Ależ Adamie z Twojego klucza oczywiście skorzystałem więc na pewno nie męczyłeś się na daremnoWujek Adam pisze:Heh,m w takim razie wychodzi na to, że namęczyłem się na darmo z kluczem do krajowych, czerownoudych węglarków, skoro na jego podstawie nie da się oznaczyć gatunku... :-(
Adamie nie to, żebym się czepiał ale w Twoim kluczu sporo takich pojęć jak "mniej więcej'' lub "prawie" więc może to zasiało we mnie ten cień wątpliwościWujek Adam pisze:Trzeci człon czułka mniej więcej tak długi jak pierwszy. Goleń tylnej nogi mniej więcej tak długa jak przedplecze", a nie: "Trzeci człon czułka wyraźnie dłuższy od pierwszego. Goleń tylnej nogi prawie dwukrotnie dłuższa od przedplecza"
Nie uważam tego za czepianie się. Jednak mój klucz powinien być dla Ciebie czytelny, skoro chętnie posługujesz się pojęciamie z tej samej grupy, jak choćby liczebnikiem "sporo".Przemek K pisze: Adamie nie to, żebym się czepiał ale w Twoim kluczu sporo takich pojęć jak "mniej więcej'' lub "prawie" więc może to zasiało we mnie ten cień wątpliwości
(...)