jelenia mucha
-
Sanna
- UTM: Polska
jelenia mucha
Dzień dobry! Kliknęłam w to forum przypadkiem, a od lat dręczy mnie pytanie do Was. Otóż późną jesienią pojawia się w lasach potwór dręczący konie. Znam nazwy "ludowe" - jelenia mucha, żelazna mucha, ale nie wiem jak toto sie nazywa oficjalnie. Jest ciemne, choć w słońcu lekko opalizuje w stronę ciemnoczerwoną. Wielkość - trochę mniejsze od muchy plujki, a większe od owocówki. Ma nogi ze stawami ustawionymi pod katem prostym i bardzo błyszczące, biało-przezroczyste skrzydełka.
Gdy wyląduje na koniu, cichaczem maszeruje na piechotę w stronę grzywy lub ogona, porzucając po drodze skrzydła. Gdy dotrze na miejsce zaczyna się kręcić - nie boli, nie piecze, nie swędzi, tylko wkurza. Robi się płaskie i jest tak zakamuflowane i wytrzymałe, że nie można tego znaleźć ani zamordować mechanicznie. Sprawdzoną metodą - jeśli koń nie dostanie szału - jest utopienie - tak długo lejemy w to miejsce wodę, aż koń sie uspokoi. Nawet z własnej fryzury nie jest to łatwo wyjąć, a co dopiero z kopiącego na wszystkie strony konia.
Reasumując: jak to się prawidłowo nazywa i czy są jakieś na to repelenty, bo te na kleszcze i komary to one uwielbiają...
Z góry dziękuję za pomoc
Gdy wyląduje na koniu, cichaczem maszeruje na piechotę w stronę grzywy lub ogona, porzucając po drodze skrzydła. Gdy dotrze na miejsce zaczyna się kręcić - nie boli, nie piecze, nie swędzi, tylko wkurza. Robi się płaskie i jest tak zakamuflowane i wytrzymałe, że nie można tego znaleźć ani zamordować mechanicznie. Sprawdzoną metodą - jeśli koń nie dostanie szału - jest utopienie - tak długo lejemy w to miejsce wodę, aż koń sie uspokoi. Nawet z własnej fryzury nie jest to łatwo wyjąć, a co dopiero z kopiącego na wszystkie strony konia.
Reasumując: jak to się prawidłowo nazywa i czy są jakieś na to repelenty, bo te na kleszcze i komary to one uwielbiają...
Z góry dziękuję za pomoc
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
-
Sanna
- UTM: Polska