Cercopis vulnerata (krasanka natrawka) nie taka znowu górska!

HETEROPTERA. HOMOPTERA. Pluskwiaki różnoskrzydłe, równoskrzydłe, piewiki (Auchenorrhyncha).
rysiaty
UTM: WT35
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 11 times

Cercopis vulnerata (krasanka natrawka) nie taka znowu górska!

Post autor: rysiaty »

witam
właśnie sobie zestawiam foty piewików i podejmuję próby ich oznaczania. Wychodzi na to, że wszystkie moje okazy Cercopis - a jest ich 6 to C. vulnerata. Na forum co najmiej w dwóch postach pada stwierdzenie, że to gatunek górski, chociaż przy obserwacjach z nizin (Pleszew - Wielkopolska, Wodozbiór Szczeciński - Zachodniopomorskie). Moje fotki są z Lubuskiego - czyli też niziny.
Więc może w międzyczasie zasięg tego gatunku się rozszerzył - na silne wiatry wszystkiego zwalać pewnie nie można :no:
może ktoś zorientowany w temacie się wypowie jak to jest z tą "górskością" Cercopis vulnerata, bom jest ciekaw.
no i może macie też obserwacje tego gatunku z nizin - to załączcie
pozdrawiam
Załączniki
Cercopis_vulnerata_2865.jpg
Original image recording time:
2008:06:05 11:20:20
Image taken on:
05 czerwca 2008, 09:20 - czw
Focus length:
300 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/9
Camera-model:
NIKON D50
Cercopis_vulnerata_2865.jpg (115.36 KiB) Przejrzano 3456 razy
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
UTM: CA51
Specjalność: Heteroptera
Kontakt:

Re: Cercopis vulnerata (krasanka natrawka) nie taka znowu górska!

Post autor: GrzegorzGG »

W innym z wątków (konkretnie tu: http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.ph ... +vulnerata) dotyczącym krasanek ktoś (konkretnie: Tomek Klejdysz) podaje taką różnicę między C. vulnerata a C. sanguinolenta:
Potwierdzam, jest to Cercopis sanguinolenta. Różni się on od C. vulnerata wielkością i kształtem plam na skrzydłach (C. vulnerata ma szerszą i bardziej wygięta tylną przepaskę) oraz innymi detalami. Poza tym gatunek ze zdjęcia występuje na nizinach a drugi w górach.

W Niemczech, Czechach, Austrii i Francji można spotkać, (choć bardzo rzadko) podobną krasankę: C. arcuata. Jest ona nieco mniejsza, o bardziej obłym zarysie ciała, jednak pewną cechą jest tu kopulator....
Natomiast serwis hemiptera.ksib.pl podaje co następuje:

Występuje w górach i obszarach podgórskich Europy środkowej i zachodniej, nadto w Anglii, Szkocji, Norwegii, Włoszech, Mołdawii, środkowej i południowej Rosji i w Jugosławii. Obserwowane pojedyncze osobniki na niżu prawdopodobnie zostały przeniesione przez wiatr z obszarów górskich. (dla C. vulnerata)

oraz

Rozmieszczony w Europie południowej i w obszarach podgórskich i górskich południowych części Europy środkowej. Wykazany nadto z południa europejskiej części ZSRR, Zakaukazia i Azji Mniejszej. (dla C. sanguinolenta)

Zatem jak to jest z nizinnością C. sanguinolenta ?
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

Po kilku latach zabawy z tą grupą owadów mogę powiedzieć, że z rodzaju Cercopis w kraju pospolicie i najliczniej występuje C. vulnerata. Nie wiem na jakiej podstawie prof. Nast doszedł do wniosków o „górskości” obu gatunków, bo w przypadku wymienianych w Katalogu stanowisk można wnioskować jedynie, że oba gatunki występują najczęściej na południu kraju. Co ciekawe, w nowszych opracowaniach za bardziej górski uznaje się nie C. vulnerata a właśnie C. sanguinolenta (Nickel, 2003. The leafhoppers and Planthoppers of Germany.), chociaż autor zaznacza w pracy, że oba gatunki mogą pojawiać się liczniej w górach.
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

Swoją drogą C. vulnerata znalazłem w okolicach Kotarza, szczytu położonego w okolicach Szczyrku, na wysokości około 800 mnpm. Występował dość licznie, lecz był trudnym obiektem do fotografowania :)
Awatar użytkownika
avidal
Kontakt:

Post autor: avidal »

W Łodzi, jak wynika z moich spostrzeżeń, dominuje C.sanguinolenta. Na widzewskich łąkach w czasie jednego tylko majowego spaceru można ich dostrzec dziesiątki. I tak co najmniej od trzech sezonów, odkąd zająłem się owadami. C.vulnerata natomiast nie spotkałem ani jednego osobnika.
Załączniki
Cercopis.jpg
Cercopis.jpg (135.57 KiB) Przejrzano 3170 razy
harpalus
UTM: DA55

Post autor: harpalus »

a mam pytanie czy bo nie mogę dojść z różnych źródeł czy Cercopis intermedia występuje na terenie Polski?
rysiaty

dobrym źródłem jest Katalog Fauny Polski
http://hemiptera.ksib.pl/kfp/search.php ... pl&dds=par
który podaje tylko dwa gatunki z tego rodzaju dla naszego kraju
harpalus
UTM: DA55

Post autor: harpalus »

dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

Nie umniejszając randze KFP, myślę, że należy wziąć pod uwagę, iż od czasu wydania części XXI, w faunie Polski mogły nastąpić jakieś zmiany. Chyba, że to nie tak działa ...
rysiaty

a i nie umniejszasz jako że zapewne przedstawia stan wiedzy co najwyżej do roku wydania/napisania tego dzieła 8)
czyli chyba 1976! Jeszcze mnie długo w planach nie było :jo:
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

No właściwie mnie też nie planowali :P A data się zgadza :)
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

o ile pamiętam C. vulnerata mam zebrany z Wrocławia-Wojnowa a w katalogu żaden Cercopis z Dolnego Śląska nie jest wykazywany :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
GrzegorzGG
Kontakt:

Odnosząc się do tego co wcześniej napisał Tomek, ja w Rumunii fociłem C. sanguinolenta w okręgu Kluż, w miejscowości Saula sarvasar, która też raczej do podgórskich czy też górskich nie należy: C. vulnerata mam natomiast tylko z Bielska :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „HEMIPTERA”