W dniu 16.10.13 r. odbyło się podsumowanie konkursu zorganizowanego na Wydziale Leśnym UP w Poznaniu pt.: "Lasy Świata". Zapoczątkowany przez Wydział cykl wyjazdowy rozpoczyna się na malowniczej wyspie Dominice - Małe Antyle (nie Dominikanie). Więcej informacji można znaleźć TU, TU i TU.
Tak więc udział w wyjeździe mają zagwarantowany 3 laureaci stypendium wyjazdowego Lasy Świata, w tym moja skromna osoba

Założyłem ten temat, gdyż chciałbym uzyskać od forumowiczów jakieś cenne wskazówki na temat takiego wyjazdu. Możliwe, że ktoś już był w tamtych okolicach. Dość dużo cennych informacji udało mi się już wyłuskać z tematów poprzednich o dalekich podróżach naszych forumowych Kolegów. Niemniej mam kilka dodatkowych pytań które postarałem się wypunktować poniżej. Szereg z nich jest czystko techniczny, gdyż nie mam doświadczenia z lotami poza UE.
1. Czy jest sens nastawiać się na jakieś badanie naukowe, czy raczej skorzystać z wyjazdy tak "for phun"?
2. Czy w bagażu (tym większym) można przewozić octan etylu? Czy nie będę miał problemów ze względu na spakowaną w tej torbie siatkę entomologiczną i inne niezbędne narzędzia terenowe?
3. Czy złapane tam okazy będę mógł przewieźć do Polski? Jeśli nie, to czy w ogóle mógłbym uzyskać jakieś pozwolenie?
4. Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania będą brzmiały "2x nie" to czy legalnym byłoby wysłanie niewielkiej ilości materiału entomologicznego poprzez pocztę?
5. Czy warto kupować ręczniki z mikrofibry w tropiki?

6. Czy możecie polecić mi jakieś ciekawe pozycje literaturowe dotyczące owadów (zwłaszcza motyli) tamtej części świata?
7. Generalnie o czym warto pamiętać w związku z dalekim wyjazdem, o czym często się zapomina?

8. Planowałem zakupić aparat fotograficzny już od jakiegoś czasu. Teraz wyjazd mnie bardziej zmotywował. Poszukiwałbym jakiegoś kompaktowego aparatu, w miarę małego i taniego, ale o dość dobrych parametrach. Powiedzmy do 600-700 zł. Czy moglibyście mi coś polecić?
Na razie mam tyle pytań. Za każdą odpowiedź serdecznie dziękuję. Z tego miejsca zapewniam wszystkich, iż po wyjeździe zamieszczę na forum relację z wyprawy

cdn.
Adrian Ł.